SKŁADNIKI
2 jaja
3/4 szklanki płynnego masła
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka mąki ryżowej
6 łyżek słodziwa (ksylitol, cukier kokosowy) lub więcej
płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 jabłko pokrojone w kostkę
2 spore garści startej cukinii
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzej piekarnik do 180C. Jaja utrzyj ze słodziwem w mikserze.
- Dodaj wystudzone płynne masło. Zmiksuj na gładką masę.
- Powoli dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj.
- Zatrzymaj mikser i dodaj cukinię i jabłko. Jeśli cukinia będzie miała dużo wody, odsącz ją na sitku. Wymieszaj łyżką.
- Ciasto wlej do formy ok 12x30 cm
- Piecz ok 45-50 min.
- Wystudź na katce piekarnika