Ciasto z cukinią i jabłkami 

 

SKŁADNIKI


2 jaja
3/4 szklanki płynnego masła
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka mąki ryżowej
6 łyżek słodziwa (ksylitol, cukier kokosowy) lub więcej
płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 jabłko pokrojone w kostkę
2 spore garści startej cukinii

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Rozgrzej piekarnik do 180C. Jaja utrzyj ze słodziwem w mikserze.
  • Dodaj wystudzone płynne masło. Zmiksuj na gładką masę.
  • Powoli dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj.
  • Zatrzymaj mikser i dodaj cukinię i jabłko. Jeśli cukinia będzie miała dużo wody, odsącz ją na sitku. Wymieszaj łyżką.
  • Ciasto wlej do formy ok 12x30 cm
  • Piecz ok 45-50 min.
  • Wystudź na katce piekarnika

Ciasto z cukinią i jabłkami (bez glutenu)Ciasto z cukinią bez glutenu

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!