Przyznaję, że to ciasto wygląda obłędnie! Jest jak ciepłe lato na wsi u Babci. Jest esencją wiejskich, sielskich wakacji. Na jego widok przypominam sobie umorusane i szczęśliwe twarzyczki dzieciaków biegających po polach i łąkach, a potem zasiadających na kolanach u Babci i zajadających pyszne ciasto z owocami.
To niby ciasto, ale w ten oto cudowny sposób mogę się przenieść w beztroski świat dzieciństwa i wolności.
A dziś, zajadamy się nim w naszej wiejskiej chacie w górach. Jest takie samo piękne lato. Śpiewają ptaki, są sianokosy u sąsiadów, cielaki hasają na łące, a my po ciężkiej, przyjemnej pracy zasiadamy przy stoliku zastawionym świeżym ciastem i herbatą z melisy. Niewiele jest piękniejszych rzeczy.
Mam nadzieję, że każdy kęs tego pysznego ciasta przeniesie Was do jakiegoś Waszego wspaniałego, bezpiecznego miejsca na ziemi.
Smacznego!
SKŁADNIKI NA CIASTO
5 czubatych łyżek wiejskiego masła lub oleju kokosowego
5 łyżek ksylitolu/erytrolu
3 duże jaja
200 gramów mąki ryżowej białej - użyłam mąki Targroch
3 łyżki mąki z tapioki/ziemniaczanej
1 łyżeczka sody
szczypta wanilii
około 800 g truskawek
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzej piekarnik do 175C
- Mąki, sodę oraz wanilię zmieszaj w misce i odstaw.
- Masło i ksylitol utrzyj mikserem, aż powstanie jasna i puszysta masa.
- Powoli dodawaj jaja, jedno po drugim, cały czas miksując.
- Dodaj przesiane suche składniki i zmiksuj do połączenia.
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
150 gramów mąki ryżowej białej
4 łyżki ksylitolu/erytrolu
szczypta wanilii
4 czubate łyżki rozpuszczonego masła/oleju kokosowego
PRZYGOTOWANIE
- Do naczynia wsyp mąkę, ksylitol i wanilię.
- Dodaj ciepłe masło i wymieszaj palcami na kruszonkę.
- Jeśli krszonka będzie mało sypka dodaj więcej mąki, jeśli zbyt sucha - więcej tłuszczu.
- Foremkę o wymiarach 23 x 28 cm posmaruj masłem i podsyp mąką ryżową.
- Przełóż do niej ciasto i wyrównaj.
- Truskawki odszypułkuj i przekrój na pół, a następnie poukładaj ciasno na cieście, przecięciem do góry.
- Na wierzch wysyp równomiernie kruszonkę.
- Piecz przez około 45 minut do suchego patyczka.
- Wystudź i w razie potrzeby posyp ksylitolem w pudrze lub płatkami migdałowymi.
Smacznego :-)
MOJE RADY
- zamiast truskawek możecie użyć borówek, jeżyn, malin lub nawet agrestu. Myślę, że dobre też będą brzoskwinie i gruszki oraz rabarbar.
- mąka ryżowa biała będzie najbardziej optymalna w tym przepisie. Testowałam jaglaną, sorgo i mix wszytkich trzech, ale użycie 100% mąki ryżowej wychodzi najsmaczniej i ciasto wygląda i smakuje rewelacyjnie. Można się nabrać, że jest glutenowe.
- rekomenduję użycie masła wiejskiego zamiast oleju kokosowego, bo zapach i smak jest wtedy niepowtarzalny i prawdziwy.
A to zaczątek naszego szczęścia na wsi. Już możemy szczęśliwie posiedzieć przy stole i zajadać się ciastem. Podoba Wam się?