60 min.

Ciasto truskawkowe z kruszonką (bez glutenu)

 

Przyznaję, że to ciasto wygląda obłędnie! Jest jak ciepłe lato na wsi u Babci. Jest esencją wiejskich, sielskich wakacji. Na jego widok przypominam sobie umorusane i szczęśliwe twarzyczki dzieciaków biegających po polach i łąkach, a potem zasiadających na kolanach u Babci i zajadających pyszne ciasto z owocami.

 

To niby ciasto, ale w ten oto cudowny sposób mogę się przenieść w beztroski świat dzieciństwa i wolności.

 

A dziś, zajadamy się nim w naszej wiejskiej chacie w górach. Jest takie samo piękne lato. Śpiewają ptaki, są sianokosy u sąsiadów, cielaki hasają na łące, a my po ciężkiej, przyjemnej pracy zasiadamy przy stoliku zastawionym świeżym ciastem i herbatą z melisy. Niewiele jest piękniejszych rzeczy.

 

Mam nadzieję, że każdy kęs tego pysznego ciasta przeniesie Was do jakiegoś Waszego wspaniałego, bezpiecznego miejsca na ziemi.


Smacznego!

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO

5 czubatych łyżek wiejskiego masła lub oleju kokosowego
5 łyżek ksylitolu/erytrolu
3 duże jaja
200 gramów mąki ryżowej białej - użyłam mąki Targroch
3 łyżki mąki z tapioki/ziemniaczanej
1 łyżeczka sody
szczypta wanilii
około 800 g truskawek

 

PRZYGOTOWANIE

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Rozgrzej piekarnik do 175C
  • Mąki, sodę oraz wanilię zmieszaj w misce i odstaw.
  • Masło i ksylitol utrzyj mikserem, aż powstanie jasna i puszysta masa.
  • Powoli dodawaj jaja, jedno po drugim, cały czas miksując.
  • Dodaj przesiane suche składniki i zmiksuj do połączenia.

 

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ

150 gramów mąki ryżowej białej
4 łyżki ksylitolu/erytrolu
szczypta wanilii
4 czubate łyżki rozpuszczonego masła/oleju kokosowego

 

PRZYGOTOWANIE 

  • Do naczynia wsyp mąkę, ksylitol i wanilię.
  • Dodaj ciepłe masło i wymieszaj palcami na kruszonkę.
  • Jeśli krszonka będzie mało sypka dodaj więcej mąki, jeśli zbyt sucha - więcej tłuszczu.

 

  • Foremkę o wymiarach 23 x 28 cm posmaruj masłem i podsyp mąką ryżową.
  • Przełóż do niej ciasto i wyrównaj.
  • Truskawki odszypułkuj i przekrój na pół, a następnie poukładaj ciasno na cieście, przecięciem do góry. 
  • Na wierzch wysyp równomiernie kruszonkę.
  • Piecz przez około 45 minut do suchego patyczka.
  • Wystudź i w razie potrzeby posyp ksylitolem w pudrze lub płatkami migdałowymi.


Smacznego :-)

 

MOJE RADY

  • zamiast truskawek możecie użyć borówek, jeżyn, malin lub nawet agrestu. Myślę, że dobre też będą brzoskwinie i gruszki oraz rabarbar.
  • mąka ryżowa biała będzie najbardziej optymalna w tym przepisie. Testowałam jaglaną, sorgo i mix wszytkich trzech, ale użycie 100% mąki ryżowej wychodzi najsmaczniej i ciasto wygląda i smakuje rewelacyjnie. Można się nabrać, że jest glutenowe.
  • rekomenduję użycie masła wiejskiego zamiast oleju kokosowego, bo zapach i smak jest wtedy niepowtarzalny i prawdziwy.

 

Ciasto truskawkowe z kruszonką (bez glutenu)Ciasto truskawkowe z kruszonką (bez glutenu)Ciasto truskawkowe z kruszonką (bez glutenu)

 

A to zaczątek naszego szczęścia na wsi. Już możemy szczęśliwie posiedzieć przy stole i zajadać się ciastem. Podoba Wam się?

 

Sucha Struga Sucha Struga

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!