60 min.

Ciasto truskawkowe z kruszonką (bez glutenu)

 

Przyznaję, że to ciasto wygląda obłędnie! Jest jak ciepłe lato na wsi u Babci. Jest esencją wiejskich, sielskich wakacji. Na jego widok przypominam sobie umorusane i szczęśliwe twarzyczki dzieciaków biegających po polach i łąkach, a potem zasiadających na kolanach u Babci i zajadających pyszne ciasto z owocami.

 

To niby ciasto, ale w ten oto cudowny sposób mogę się przenieść w beztroski świat dzieciństwa i wolności.

 

A dziś, zajadamy się nim w naszej wiejskiej chacie w górach. Jest takie samo piękne lato. Śpiewają ptaki, są sianokosy u sąsiadów, cielaki hasają na łące, a my po ciężkiej, przyjemnej pracy zasiadamy przy stoliku zastawionym świeżym ciastem i herbatą z melisy. Niewiele jest piękniejszych rzeczy.

 

Mam nadzieję, że każdy kęs tego pysznego ciasta przeniesie Was do jakiegoś Waszego wspaniałego, bezpiecznego miejsca na ziemi.


Smacznego!

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO

5 czubatych łyżek wiejskiego masła lub oleju kokosowego
5 łyżek ksylitolu/erytrolu
3 duże jaja
200 gramów mąki ryżowej białej - użyłam mąki Targroch
3 łyżki mąki z tapioki/ziemniaczanej
1 łyżeczka sody
szczypta wanilii
około 800 g truskawek

 

PRZYGOTOWANIE

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Rozgrzej piekarnik do 175C
  • Mąki, sodę oraz wanilię zmieszaj w misce i odstaw.
  • Masło i ksylitol utrzyj mikserem, aż powstanie jasna i puszysta masa.
  • Powoli dodawaj jaja, jedno po drugim, cały czas miksując.
  • Dodaj przesiane suche składniki i zmiksuj do połączenia.

 

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ

150 gramów mąki ryżowej białej
4 łyżki ksylitolu/erytrolu
szczypta wanilii
4 czubate łyżki rozpuszczonego masła/oleju kokosowego

 

PRZYGOTOWANIE 

  • Do naczynia wsyp mąkę, ksylitol i wanilię.
  • Dodaj ciepłe masło i wymieszaj palcami na kruszonkę.
  • Jeśli krszonka będzie mało sypka dodaj więcej mąki, jeśli zbyt sucha - więcej tłuszczu.

 

  • Foremkę o wymiarach 23 x 28 cm posmaruj masłem i podsyp mąką ryżową.
  • Przełóż do niej ciasto i wyrównaj.
  • Truskawki odszypułkuj i przekrój na pół, a następnie poukładaj ciasno na cieście, przecięciem do góry. 
  • Na wierzch wysyp równomiernie kruszonkę.
  • Piecz przez około 45 minut do suchego patyczka.
  • Wystudź i w razie potrzeby posyp ksylitolem w pudrze lub płatkami migdałowymi.


Smacznego :-)

 

MOJE RADY

  • zamiast truskawek możecie użyć borówek, jeżyn, malin lub nawet agrestu. Myślę, że dobre też będą brzoskwinie i gruszki oraz rabarbar.
  • mąka ryżowa biała będzie najbardziej optymalna w tym przepisie. Testowałam jaglaną, sorgo i mix wszytkich trzech, ale użycie 100% mąki ryżowej wychodzi najsmaczniej i ciasto wygląda i smakuje rewelacyjnie. Można się nabrać, że jest glutenowe.
  • rekomenduję użycie masła wiejskiego zamiast oleju kokosowego, bo zapach i smak jest wtedy niepowtarzalny i prawdziwy.

 

Ciasto truskawkowe z kruszonką (bez glutenu)Ciasto truskawkowe z kruszonką (bez glutenu)Ciasto truskawkowe z kruszonką (bez glutenu)

 

A to zaczątek naszego szczęścia na wsi. Już możemy szczęśliwie posiedzieć przy stole i zajadać się ciastem. Podoba Wam się?

 

Sucha Struga Sucha Struga

Dodaj komentarz
  • Paleo Strefa
    2017-07-12 22:04

    Patrycja - dziękuję za komentarz :) Ciesze się że mogłam Ci sprawić tyle radości tym przepisem. Pozdrawiam

  • Patrycja
    2017-07-12 21:16

    To cisto jest obłędne! Zrobiłam dziś, tyle, że z wiśniami i jest pyszne :)

  • Paleo Strefa
    2017-06-29 17:55

    Anna M - dzieki za komentarz. Warto wiedziec ze z kasztanową tez super smakuje. Sama kiedys sprobuje dla odmiany. Ciesze sie ze smakowało. To moje ulubione letnie ciasto! Pozdrawiam

  • Paleo Strefa
    2017-06-29 17:54

    Agnieszka - użyłam białej bo chciałąm żeby ciasto było "lekkie", z brązowego ryżu myslę ze bedzie bardziej "razowe", zwykle na opakowaniach mąk ryżowych piszą tylko czy to ryżowa biała czy brązowa i nic więcej więc dla 100% efektu ja rekomenduję ryżową białą, która też ma mniej kwasu fitynowego który chelatuje minerały. Biała będzie dzieki temu łatwiej strawna. Ale mysle ze z brazowej tez mozesz poeksperymentować i daj nam wszystkim znać jak wyszło.

  • Paleo Strefa
    2017-06-29 17:50

    Nais - drożdzowego nigdy nie robiłam Unikam drożdzy :) Ale to jest na tyle super, że wystarcza mi za drożdzowe. Też pięknie pachnie ciepło, masłowo :) mmmm

  • Agnieszka
    2017-06-29 17:39

    Jaka odmiana ryżu będzie tu najlepsza na mąkę?

  • Anna M
    2017-06-29 14:54

    Dałam mąkę ryżową i kasztanową, a owoce mix truskawki i czarnej porzeczki. Pycha :)

  • Nais
    2017-06-29 11:33

    Piękne!! A próbowałaś kiedyś robić drożdżowe?

  • Paleo Strefa
    2017-06-29 10:57

    Ka Sia - nie da się tutaj zastąpić jaj niestety, wyjdzie jakiś skaruch nie ciasto :)

  • Paleo Strefa
    2017-06-29 10:56

    Aleksandra, tapiokę można zastąpić ziemniaczaną lub inną mocno skrobiową. Kokosowa mniej się nadaje ale możesz spróbować, bo chłonie wodę a o to chodzi, żeby ewentualnie wchłonąć nadmiar wody z truskawek.

  • Ka Sia
    2017-06-29 10:02

    Czym można zastąpić jajako czy to raczej bez sensu?

  • Aleksandra
    2017-06-29 10:01

    Czy mąkę z tapioki mogę zastąpić kokosową?

  • wi mi
    2017-06-28 21:28

    Jadłem to ciasto ! Jest przepyszne ! sądzę że osoba, która unika glutenu po pierwszym kęsie będzie chciała odłożyć widelczyk myśląc że to ciasto na mące pszennej ... ot niespodzianka ciasto bezglutenowe jak drzwiej u Mamy

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!