Przyznaję, że to ciasto wygląda obłędnie! Jest jak ciepłe lato na wsi u Babci. Jest esencją wiejskich, sielskich wakacji. Na jego widok przypominam sobie umorusane i szczęśliwe twarzyczki dzieciaków biegających po polach i łąkach, a potem zasiadających na kolanach u Babci i zajadających pyszne ciasto z owocami.
To niby ciasto, ale w ten oto cudowny sposób mogę się przenieść w beztroski świat dzieciństwa i wolności.
A dziś, zajadamy się nim w naszej wiejskiej chacie w górach. Jest takie samo piękne lato. Śpiewają ptaki, są sianokosy u sąsiadów, cielaki hasają na łące, a my po ciężkiej, przyjemnej pracy zasiadamy przy stoliku zastawionym świeżym ciastem i herbatą z melisy. Niewiele jest piękniejszych rzeczy.
Mam nadzieję, że każdy kęs tego pysznego ciasta przeniesie Was do jakiegoś Waszego wspaniałego, bezpiecznego miejsca na ziemi.
Smacznego!
SKŁADNIKI NA CIASTO
5 czubatych łyżek wiejskiego masła lub oleju kokosowego
5 łyżek ksylitolu/erytrolu
3 duże jaja
200 gramów mąki ryżowej białej - użyłam mąki Targroch
3 łyżki mąki z tapioki/ziemniaczanej
1 łyżeczka sody
szczypta wanilii
około 800 g truskawek
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzej piekarnik do 175C
- Mąki, sodę oraz wanilię zmieszaj w misce i odstaw.
- Masło i ksylitol utrzyj mikserem, aż powstanie jasna i puszysta masa.
- Powoli dodawaj jaja, jedno po drugim, cały czas miksując.
- Dodaj przesiane suche składniki i zmiksuj do połączenia.
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
150 gramów mąki ryżowej białej
4 łyżki ksylitolu/erytrolu
szczypta wanilii
4 czubate łyżki rozpuszczonego masła/oleju kokosowego
PRZYGOTOWANIE
- Do naczynia wsyp mąkę, ksylitol i wanilię.
- Dodaj ciepłe masło i wymieszaj palcami na kruszonkę.
- Jeśli krszonka będzie mało sypka dodaj więcej mąki, jeśli zbyt sucha - więcej tłuszczu.
- Foremkę o wymiarach 23 x 28 cm posmaruj masłem i podsyp mąką ryżową.
- Przełóż do niej ciasto i wyrównaj.
- Truskawki odszypułkuj i przekrój na pół, a następnie poukładaj ciasno na cieście, przecięciem do góry.
- Na wierzch wysyp równomiernie kruszonkę.
- Piecz przez około 45 minut do suchego patyczka.
- Wystudź i w razie potrzeby posyp ksylitolem w pudrze lub płatkami migdałowymi.
Smacznego :-)
MOJE RADY
- zamiast truskawek możecie użyć borówek, jeżyn, malin lub nawet agrestu. Myślę, że dobre też będą brzoskwinie i gruszki oraz rabarbar.
- mąka ryżowa biała będzie najbardziej optymalna w tym przepisie. Testowałam jaglaną, sorgo i mix wszytkich trzech, ale użycie 100% mąki ryżowej wychodzi najsmaczniej i ciasto wygląda i smakuje rewelacyjnie. Można się nabrać, że jest glutenowe.
- rekomenduję użycie masła wiejskiego zamiast oleju kokosowego, bo zapach i smak jest wtedy niepowtarzalny i prawdziwy.
A to zaczątek naszego szczęścia na wsi. Już możemy szczęśliwie posiedzieć przy stole i zajadać się ciastem. Podoba Wam się?
wi mi
2017-06-28 21:28
Jadłem to ciasto ! Jest przepyszne ! sądzę że osoba, która unika glutenu po pierwszym kęsie będzie chciała odłożyć widelczyk myśląc że to ciasto na mące pszennej ... ot niespodzianka ciasto bezglutenowe jak drzwiej u Mamy
Aleksandra
2017-06-29 10:01
Czy mąkę z tapioki mogę zastąpić kokosową?
Ka Sia
2017-06-29 10:02
Czym można zastąpić jajako czy to raczej bez sensu?
Paleo Strefa
2017-06-29 10:56
Aleksandra, tapiokę można zastąpić ziemniaczaną lub inną mocno skrobiową. Kokosowa mniej się nadaje ale możesz spróbować, bo chłonie wodę a o to chodzi, żeby ewentualnie wchłonąć nadmiar wody z truskawek.
Paleo Strefa
2017-06-29 10:57
Ka Sia - nie da się tutaj zastąpić jaj niestety, wyjdzie jakiś skaruch nie ciasto :)
Nais
2017-06-29 11:33
Piękne!! A próbowałaś kiedyś robić drożdżowe?
Anna M
2017-06-29 14:54
Dałam mąkę ryżową i kasztanową, a owoce mix truskawki i czarnej porzeczki. Pycha :)
Agnieszka
2017-06-29 17:39
Jaka odmiana ryżu będzie tu najlepsza na mąkę?
Paleo Strefa
2017-06-29 17:50
Nais - drożdzowego nigdy nie robiłam Unikam drożdzy :) Ale to jest na tyle super, że wystarcza mi za drożdzowe. Też pięknie pachnie ciepło, masłowo :) mmmm
Paleo Strefa
2017-06-29 17:54
Agnieszka - użyłam białej bo chciałąm żeby ciasto było "lekkie", z brązowego ryżu myslę ze bedzie bardziej "razowe", zwykle na opakowaniach mąk ryżowych piszą tylko czy to ryżowa biała czy brązowa i nic więcej więc dla 100% efektu ja rekomenduję ryżową białą, która też ma mniej kwasu fitynowego który chelatuje minerały. Biała będzie dzieki temu łatwiej strawna. Ale mysle ze z brazowej tez mozesz poeksperymentować i daj nam wszystkim znać jak wyszło.
Paleo Strefa
2017-06-29 17:55
Anna M - dzieki za komentarz. Warto wiedziec ze z kasztanową tez super smakuje. Sama kiedys sprobuje dla odmiany. Ciesze sie ze smakowało. To moje ulubione letnie ciasto! Pozdrawiam
Patrycja
2017-07-12 21:16
To cisto jest obłędne! Zrobiłam dziś, tyle, że z wiśniami i jest pyszne :)
Paleo Strefa
2017-07-12 22:04
Patrycja - dziękuję za komentarz :) Ciesze się że mogłam Ci sprawić tyle radości tym przepisem. Pozdrawiam
Ania
2018-04-19 20:48
5 łyżek masła to ile? kostka?
Paleostrefa
2018-04-22 07:12
Aniu, specjalnie podaję ilości w łyżkach bo jest wtedy łatwiej odmierzać niż gramy (nie każdy ma wagę) , i każda kostka masłą też inaczej waży. Odmierz po prostu 5 łyżek, nabierając szczodrze masła, myślę że to będzie około 120 g masła.
Kasia
2018-04-22 11:11
totalny suchar/wiór. nikt nie chciał jeść na urodzinach:(
Monika, Paleostrefa
2018-04-22 17:53
Kasia, coś musiało pójść nie tak. To moje najbardziej sprawdzone ciasto. Może za mało owoców? Za mało tłuszczu?