90 min.
forma o średnicy 22-25 cm.
pieczenie
Składniki
  • 2 jaja
  • pół szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 220 gr szpinaku (użyłam zamrożonego )
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki mąki jaglanej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub sody)
  • 3 łyżki erytrolu (lub innego słodzika)
  • szczypta soli himalajskiej

Ciasto szpinakowo-cytrynowe

Zapewne wielu z Was, którzy mocno siedzą w temacie paleo znają Anię z Moje Smaki Paleo 

Ania znana jest przede wszystkim z tego, że nieustannie kusi nas swoimi wprost nieziemskimi wypiekami. To nie są zwykłe ciasta. To są dzieła sztuki stworzone z niezwykłym zmysłem artystycznym, ale też ze znajomością dobrej jakości produktów. 

Już niebawe, bo w styczniu, Ania uruchamia swoją stronę internetową, za pośrednictwem której będziecie mogli składać zamówienia na ciasta bez glutenu, cukru, laktozy itd. Każdy może zamówić sobie ciasto takie jakie lubi i bez alergenów, których nie toleruje. Każde ciasto będzie upieczone na miarę. 

To wspaniała wiadomość dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie ale zwykle nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie ciast na specjalne okazje. Ania przepięknie je ozdobi stosownie do Waszych życzeń.

Urodziny, święta, komunia i inne okazje, przed którymi teraz wystarczy skontaktować się z Moje Smaki Paleo, a tort pojawi się u Waszych drzwi.

Bądźcie na bieżąco.

A tymczasem poprosiłam Anię o podzielenie się na moim blogu jednym z jej przepisów na ciasto. Oto przed Państwem ciasto szpinakowo-cytrynowe. Brawa!

 

 

"Dzisiaj chciałabym sie z Wami podzielić przepisem, który wymysliłam sobie juz dawno, jednak nie było okazji go przetestować :) Myśle że wyszło rewelacyjnie i do tego mega zdrowo :) Pamietajcie ze szpinak ma dużo tryptofanu. Tryptofan wpływa na WASZE DOBRE SAMOPOCZUCIE :)"

Ania z Moje Smaki Paleo

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie 

 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Żółtka oddziel od białek.
  • Białka ubij na sztywno z solą himalajską.
  • Żółtka ubij ze sproszkowanym erytrolem.
  • Szpinak zblenduj z olejem.
  • Powstałą masę przelej do żółtek, delikatnie wmieszaj pianę z białek.
  • Dodaj sok z cytryny.
  • Przesiej mąki i proszek do pieczenia. Zmiksuj.
  • Piecz około 60-70 min (do suchego patyczka)
  • Ciasto można udekorować bitą śmietaną kokosową  i pestkami granatu. 

SMACZNEGO :)

 

Ciasto szpinakowo-cytrynoweciasto szpinakowo-cytrynowe (bez glutenu)Moje Smaki Paleo

Zdjęcia autorstwa Ani z Moje Smaki Paleo.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!