Składniki
- 2 jaja
- pół szklanki płynnego oleju kokosowego
- 220 gr szpinaku (użyłam zamrożonego )
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/4 szklanki mąki jaglanej
- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub sody)
- 3 łyżki erytrolu (lub innego słodzika)
- szczypta soli himalajskiej
Zapewne wielu z Was, którzy mocno siedzą w temacie paleo znają Anię z Moje Smaki Paleo
Ania znana jest przede wszystkim z tego, że nieustannie kusi nas swoimi wprost nieziemskimi wypiekami. To nie są zwykłe ciasta. To są dzieła sztuki stworzone z niezwykłym zmysłem artystycznym, ale też ze znajomością dobrej jakości produktów.
Już niebawe, bo w styczniu, Ania uruchamia swoją stronę internetową, za pośrednictwem której będziecie mogli składać zamówienia na ciasta bez glutenu, cukru, laktozy itd. Każdy może zamówić sobie ciasto takie jakie lubi i bez alergenów, których nie toleruje. Każde ciasto będzie upieczone na miarę.
To wspaniała wiadomość dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie ale zwykle nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie ciast na specjalne okazje. Ania przepięknie je ozdobi stosownie do Waszych życzeń.
Urodziny, święta, komunia i inne okazje, przed którymi teraz wystarczy skontaktować się z Moje Smaki Paleo, a tort pojawi się u Waszych drzwi.
Bądźcie na bieżąco.
A tymczasem poprosiłam Anię o podzielenie się na moim blogu jednym z jej przepisów na ciasto. Oto przed Państwem ciasto szpinakowo-cytrynowe. Brawa!
"Dzisiaj chciałabym sie z Wami podzielić przepisem, który wymysliłam sobie juz dawno, jednak nie było okazji go przetestować :) Myśle że wyszło rewelacyjnie i do tego mega zdrowo :) Pamietajcie ze szpinak ma dużo tryptofanu. Tryptofan wpływa na WASZE DOBRE SAMOPOCZUCIE :)"
Ania z Moje Smaki Paleo
Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Żółtka oddziel od białek.
- Białka ubij na sztywno z solą himalajską.
- Żółtka ubij ze sproszkowanym erytrolem.
- Szpinak zblenduj z olejem.
- Powstałą masę przelej do żółtek, delikatnie wmieszaj pianę z białek.
- Dodaj sok z cytryny.
- Przesiej mąki i proszek do pieczenia. Zmiksuj.
- Piecz około 60-70 min (do suchego patyczka)
- Ciasto można udekorować bitą śmietaną kokosową i pestkami granatu.
SMACZNEGO :)
Zdjęcia autorstwa Ani z Moje Smaki Paleo.