60 min.
forma 12x30
pieczenie
Składniki
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki płynnego masła
  • 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki syropu daktylowego
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 spore garści startej marchewki

ciasto marchewkowe bezglutenowe

Przepis na to ciasto marchewkowe przypomnij sobie w chwili, kiedy będziesz mieć ochotę na cos słodkiego i nie będziesz mieć czasu na długie stanie w kuchni.

Moje ciasto marchewkowe robi się błyskawicznie. Potem tylko wystarczy poczekać, aż urośnie i wystygnie. Możesz je zrobić rano przed śniadaniem, a przy pierwszej kawie już się nim delektować. Chyba z tych powodów to ciasto marchewkowe to jedno z Waszych ulubionych na moim blogu. Bardzo Wam smakowało podczas Festiwalu w Bukowcu oraz na Warsztatach kulinarnych w Poznaniu.

Mąka gryczana ma bardzo szczególny, rozpoznawalny zapach i nie każdy ją lubi. W sklepach można dostać dwa rodzaje mąki gryczanej paloną i niepaloną. Niepalona jest oczywiście lepsza, bo nie została poddana dodatkowej obróbce i zachowała witaminy i minerały.

Ja w tym przepisie użyłam niepalonej o delikatnym zapachu. Mąka z kaszy palonej ma zdecydowanie intensywniejszy aromat.

W każdym razie dla mnie pachnie obłędnie i smakuje wybornie.

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Jaja utrzyj z syropem daktylowym w mikserze.
  • Dodaj wystudzone płynne masło. Zmiksuj na gładką masę.
  • Powoli dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj.
  • Zatrzymaj mikser i dodaj marchew. Wymieszaj łyżką.
  • Ciasto wlej do formy ok 12x30 cm
  • Piecz ok 45-50 min.

ciasto z mąki gryczanej   ciasto bezglutenowe

Dodaj komentarz
  • Paleo Strefa
    2017-05-08 23:33

    Marta, gryczana gra tutaj najwspanialej, swietnie pasuje do reszty, ale jesli nie masz to moze byc jaglana, kasztanowa, ryżowa jesli uzywasz, sorgo.

  • Marta
    2017-05-07 23:16

    Czy można zastąpić mąkę gryczaną, jaglaną?

  • Ala Zielinska
    2017-04-10 17:34

    Ciasto grało rolę urodzinowego tortu. Należy mu się za te rolę Oskar :-) Wilgotne, ładnie wyrosło, nie słodkie, lekko piernikowe. Zrobiłam do niego polewę z mleka kokosowego i kakao z kardamonem. Napisałbym, że będę piec częściej, ale po przejściu na paleo takie ekstrawagancje raz do roku.

  • Magda W-B
    2014-11-11 15:49

    Zrobiłam:) Megaszybkie i pyszne:) Nie sądziłam, że z mąki gryczanej może wyjść takie smaczne ciasto;) Zniknęło w mgnieniu oka (ostały się dwa małe kawałeczki do jutrzejszego śniadania). Myślę, że była to świetna inauguracja korzystania z Twoich blogowych przepisów! Na pewno coś jeszcze niebawem upichcę:) Dzięki za inspirację:) Gratuluję wspaniałych pomysłów i świetnego bloga. Oby prężnie się rozwijał! Pozdrawiam;)

  • Karolina S-K
    2015-09-21 12:49

    Wyszło przepyszne!!! Dalam olej koko i pieklam tylko 30 min, bo mam maly piekarnik :) Szykuje mi sie większa impreza, czy podwojenie składników da mi 2 razy więcej ciasta o takiej samej jakosci czy raczej nie? Z doswiadczen kuchennych wiem że nie zawsze taka prosta matematyka dziala :D z góry dzięki za podpowiedz! No i za ten przepis! Jest świetny :)

  • Karolina S-K
    2015-09-21 12:58

    Dodałam poprzedni komentarz, odswiezylam strone i patrze na ten przepis.. zupelnie inne skladniki! :) Nie wiem co się stalo :)
    Ja robilam - 1 jajo, 1/2 szkl miodu, 1 szklanka kaszy, 1/2 szklanki oleju, 1/2 lyzeczki cynamonu, 2 lyzeczki sody, 1 duza marchewka :) pozdrawiam!

  • Paleo Strefa
    2015-09-21 13:07

    Karolina, ciesze się ze smakowalo. To nie fatamograna tylko aktualizacja wpisu :P Akurat w tym samym czasie kiedy Ty patrzylas na przepis. Ostatnio często robie to ciasto na wszystkie warsztaty i pokazy i udoskonalilam skład. Ktos mi powiedział, ze mogloby być delikatnie bardziej wilgotne dlatego dalam więcej marchewki a mniej maki i wyszlo bajeczne. Poza tym dostosowalam skład pod wieszka foremke. Może nie dużo wieksza, ale wyjdzie takie na kilka osob. Jeśli chcesz możesz podwojic jeszcze te składniki i albo zrobić dwa, albo zrobić w dużo większej foremce. Wazne żeby nie wypelniac foremki po brzechi surowym ciastem, bo nie dopiecze się w srodku, a za bardzo spiecze na wierzchu.

  • Paleoagoo
    2015-10-07 16:56

    W mące gryczanej jest gluten.. Chce nas pani otruć? :/

  • Paleo Strefa
    2015-10-07 22:34

    Mąka gryczana nie zawiera glutenu, tak samo jak na przyklad rowniez nasza polska jaglana. Obie maki za to nie sa paleo. Bo zadne kasze nie sa paleo.

  • Kasia D
    2016-03-24 09:00

    czy zamiast syropu z daktyli można użyć miodu? albo najlepiej ksylitolu?

  • Paleo Strefa
    2016-03-24 11:08

    Oczywiście ze można. Ja uzylam z daktyli bo zał mi miodu do ciasta. Ale ksylitol tez będzie ok.

  • Matylda
    2017-02-09 11:26

    Rewelacja! Nie spodziewalam sie, ze z tak zbitej masy wyjdzie tak idealnie wyrosniete i wilgotne ciasto. :) Zamiast syropu dodalam ksylitol, maslo zamiast zwyklego klarowane, dorzucilam tez troche mielonych gozdzikow. Pierwszy, odkrojony grubo kawalek zjadlam z lyzka tahiny - po prostu odlot! :)

  • Paleo Strefa
    2017-02-09 18:11

    Matylda, cieszę się ze tak Ci smakowało. Musze się przyznać ze to jedno z moich ulubionych ciast. Dziękuję za komentarz. I zapraszam do korzystania z innych moich przepisów. Pozdrawiam

  • Kasia Kawalec
    2017-03-05 22:05

    Czy zamiast mąki gryczanej można użyć kokosowej? a jeśli kaszę gyczaną zamiast mąki (o ile można), to lepsza niepalona?

  • Paleo Strefa
    2017-03-06 20:58

    Kasia - gryczanej w tym przepisie na kokosową nie zamienisz, musiałabym zrobić próbę, ile tej mąki kokosowej potrzeba dać zeby była konsystencja odpowiednia. Mąka kokosowa jest wyjątkiem i bardzo rozni się wlasciwosciami od pozostalych bezglutenowych bo bardzo chłonie wodę. Możesz zmieli niepaloną kaszę gryczaną na drooobny pył i będziesz miała mąkę ale musi być naprawdę drobny. Powiem Ci ze jendak jesli masz mozliwosc kupic mąkę gryczaną to w tym przepisie nada się idealnie bo wspaniale pasuje z miodem przyprawami i marchewką. Smacznego

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!