60 min.
forma 12x30
pieczenie
Składniki
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki płynnego masła
  • 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki syropu daktylowego
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 spore garści startej marchewki

ciasto marchewkowe bezglutenowe

Przepis na to ciasto marchewkowe przypomnij sobie w chwili, kiedy będziesz mieć ochotę na cos słodkiego i nie będziesz mieć czasu na długie stanie w kuchni.

Moje ciasto marchewkowe robi się błyskawicznie. Potem tylko wystarczy poczekać, aż urośnie i wystygnie. Możesz je zrobić rano przed śniadaniem, a przy pierwszej kawie już się nim delektować. Chyba z tych powodów to ciasto marchewkowe to jedno z Waszych ulubionych na moim blogu. Bardzo Wam smakowało podczas Festiwalu w Bukowcu oraz na Warsztatach kulinarnych w Poznaniu.

Mąka gryczana ma bardzo szczególny, rozpoznawalny zapach i nie każdy ją lubi. W sklepach można dostać dwa rodzaje mąki gryczanej paloną i niepaloną. Niepalona jest oczywiście lepsza, bo nie została poddana dodatkowej obróbce i zachowała witaminy i minerały.

Ja w tym przepisie użyłam niepalonej o delikatnym zapachu. Mąka z kaszy palonej ma zdecydowanie intensywniejszy aromat.

W każdym razie dla mnie pachnie obłędnie i smakuje wybornie.

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Jaja utrzyj z syropem daktylowym w mikserze.
  • Dodaj wystudzone płynne masło. Zmiksuj na gładką masę.
  • Powoli dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj.
  • Zatrzymaj mikser i dodaj marchew. Wymieszaj łyżką.
  • Ciasto wlej do formy ok 12x30 cm
  • Piecz ok 45-50 min.

ciasto z mąki gryczanej   ciasto bezglutenowe

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!