Składniki
- 2 jaja
- 3/4 szklanki płynnego masła
- 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 3/4 szklanki syropu daktylowego
- płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 spore garści startej marchewki
Przepis na to ciasto marchewkowe przypomnij sobie w chwili, kiedy będziesz mieć ochotę na cos słodkiego i nie będziesz mieć czasu na długie stanie w kuchni.
Moje ciasto marchewkowe robi się błyskawicznie. Potem tylko wystarczy poczekać, aż urośnie i wystygnie. Możesz je zrobić rano przed śniadaniem, a przy pierwszej kawie już się nim delektować. Chyba z tych powodów to ciasto marchewkowe to jedno z Waszych ulubionych na moim blogu. Bardzo Wam smakowało podczas Festiwalu w Bukowcu oraz na Warsztatach kulinarnych w Poznaniu.
Mąka gryczana ma bardzo szczególny, rozpoznawalny zapach i nie każdy ją lubi. W sklepach można dostać dwa rodzaje mąki gryczanej paloną i niepaloną. Niepalona jest oczywiście lepsza, bo nie została poddana dodatkowej obróbce i zachowała witaminy i minerały.
Ja w tym przepisie użyłam niepalonej o delikatnym zapachu. Mąka z kaszy palonej ma zdecydowanie intensywniejszy aromat.
W każdym razie dla mnie pachnie obłędnie i smakuje wybornie.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Jaja utrzyj z syropem daktylowym w mikserze.
- Dodaj wystudzone płynne masło. Zmiksuj na gładką masę.
- Powoli dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj.
- Zatrzymaj mikser i dodaj marchew. Wymieszaj łyżką.
- Ciasto wlej do formy ok 12x30 cm
- Piecz ok 45-50 min.