Ciasto marchewkowe z kremem dyniowym (bez glutenu)

 

Oto jak pysznie można przemycić warzywa w codziennym menu. Moje ciasto napakowałam marchewką i dynią oraz całą masą karotenoidów, które sprawią, że Wasze jasne, zimowe buźki staną się rozświetlone jak muśnięte delikatnie słońcem.

 

To opcja szczególnie pomysłowa dla Waszych dzieciaków, które tak nie lubią warzyw, a Wy je im usilnie wciskacie używając siły perswazji. Do zjedzenia warzyw w tej formie nie musicie ich długo namawiać. Wystarczy że popatrzą na te kolory, poczują aromat cynamonu, a potem ochoczo zaczną wcinać.

 

SKŁADNIKI

 

CIASTO

3 duże marchewki
3/4 szklanki ksylitolu/erytrolu
3/4 kostki masła
3 jaja
1 1/2 szklanki miksu mąk (po równo: ryżowej, gryczanej, kasztanowej, z tapioki)
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu cejlońskiego
skórka otarta z 1/2 cytryny

KREM

1/2 kostki masła
2 szklanki puree z dyni np. piżmowej lub zwykłej
1/2 szklanki ksylitolu/erytrolu w pudrze
1/2 łyżeczki cynamonu
garść płatków migdałowych do dekoracji


PRZYGOTOWANIE

 

  • Marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odstaw.
  • Masło utrzyj z ksylitolem na puszystą masę.
  • Dodawaj po jednym jaju cały czas miksując.
  • Dodawaj stopniowo mąki połączone z sodą, skórką z cytryny i przyprawami. Wymieszaj dokładnie.
  • Dodaj marchew i wmieszaj w ciasto.
  • Przełóż do formy (ok 23 cm lub keksówki)i piecz około 40-45 minut w temp 180C.Ostudź na kratce i przekrój na pół w szerz.
  • Przygotuj krem.
  • Masło roztop w garnuszku i lekko ostudź. Zblenduj razem z puree dyniowym, cynamonem i ksylitolem na gładką masę.
  • Połową kremu posmaruj jedną część ciasta, przykryj drugą połówką i na wierzchu posmaruj resztą kremu. Posyp płatkami migdałowymi.

 

 Ciasto marchewkowe z kremem dyniowym (bez glutenu)Ciasto marchewkowe z kremem dyniowym (bez glutenu)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!