Ciasto czekoladowe z mascarpone i owocami 

SKŁADNIKI

CIASTO
145 g masła
50g ksylitolu
300 g gorzkiej czekolady
6 jaj
szczypta soli

WYPEŁNIENIE
150 g zimnej śmietanki 30-36%
250 g zimnego seraka mascarpone
opcjonalnie: 2-3 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
świeże owoce np. maliny, truskawki, jagody

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Nagrzej piekarnik do 175 stopni C. Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Do miski włóż połamaną na kosteczki czekoladę, dodać masło i rozpuść do uzyskania gładkiej masy.
  • Do drugiej miski wbij 2 jajka oraz dodaj żółtka z pozostałych 4 jajek (białka zachowaj).
  • Do żółtek dodaj sól i wymieszaj, następnie wlewaj mieszając roztopioną masę czekoladową.
  • Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  • Ubij pozostałe 4 biała na pianę, stopniowo dodając ksylitol cały czas ubijając.
  • Na koniec piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę dodaj partiami do masy czekoladowej.
  • Delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia się składników.
  • Masę wyłóż do formy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 35 minut.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na kratkę do całkowitego ostudzenia.
  • WYPEŁNIENIE: Do miski wlej zimną śmietankę, dodaj mascarpone, opcjonalnie ksylitol.Ubij mikserem na sztywną, gęstą i puszystą masę. Wyłóż ją na całkowicie wystudzone ciasto, posyp owocami. 

 

Przepis na ciasto zaczerpnęłam z Kwestii Smaku trochę je przerabiając na swoje keto potrzeby.

 

Keto brownie z mascarpone i owocamiKeto brownie z truskawkami i serkiem mascarpone

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!