SKŁADNIKI
CIASTO
145 g masła
50g ksylitolu
300 g gorzkiej czekolady
6 jaj
szczypta soli
WYPEŁNIENIE
150 g zimnej śmietanki 30-36%
250 g zimnego seraka mascarpone
opcjonalnie: 2-3 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
świeże owoce np. maliny, truskawki, jagody
PRZYGOTOWANIE
- Nagrzej piekarnik do 175 stopni C. Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Do miski włóż połamaną na kosteczki czekoladę, dodać masło i rozpuść do uzyskania gładkiej masy.
- Do drugiej miski wbij 2 jajka oraz dodaj żółtka z pozostałych 4 jajek (białka zachowaj).
- Do żółtek dodaj sól i wymieszaj, następnie wlewaj mieszając roztopioną masę czekoladową.
- Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Ubij pozostałe 4 biała na pianę, stopniowo dodając ksylitol cały czas ubijając.
- Na koniec piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę dodaj partiami do masy czekoladowej.
- Delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia się składników.
- Masę wyłóż do formy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 35 minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na kratkę do całkowitego ostudzenia.
- WYPEŁNIENIE: Do miski wlej zimną śmietankę, dodaj mascarpone, opcjonalnie ksylitol.Ubij mikserem na sztywną, gęstą i puszystą masę. Wyłóż ją na całkowicie wystudzone ciasto, posyp owocami.
Przepis na ciasto zaczerpnęłam z Kwestii Smaku trochę je przerabiając na swoje keto potrzeby.