35 min.
30 szt.
pieczenie
Składniki
  • SYPKIE SKŁADNIKI:
  • ½ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki na wpół zmielonych pestek dyni
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki z tapioki
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 3 czubate łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka proszku LYO FOOD black currant
  • 1 łyżka proszku LYO FOOD nettle
  • sól
  • PŁYNNE SKŁADNIKI:
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego

ciasteczka z komosy ryżowej

Te ciastka to efekt sprzątania spiżarni. Tak się właśnie kończą wiosenne porządki - całym słojem ciasteczek do herbaty. Są mega chrupiące i uzależniające! Nie mogłam się opanować i ciągle sięgałam po następne, aż mi rumianku w czajniczku brakło. Nie znam nikogo kto nie lubi chrupać. Zatem uważajcie, bo łatwo je przedawkować! 

Przygotowanie:

  • Zmiel komosę ryżową na mąkę w blenderze lub młynku do kawy.
  • Zmieszaj wszystkie sypkie składniki (proszki LYO FOOD mam stąd), a następnie dodaj płynne i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Na stolnicy lub blacie rozsyp trochę mąki uzyskanej z quinoa lub tapioki. Wyłóż ciasto.
  • Zroluj delikatnie na grubość ok. 8 cm. Pokrój ciasto w plastry grubości 2-3 cm i rozłóż je na papierze do pieczenia spłaszczając delikatnie dłonią. Piecz ok 15-18 minut w 200 stopniach.

ciasteczka z komosy ryżowejciasteczka z quinoaciasteczka z quinoa   ciasteczka z quinoa ciasteczka z quinoa

Dodaj komentarz
  • Daria Treder
    2015-05-23 18:56

    Komosa ryzowa jest paleo?

  • Ania
    2015-05-23 20:21

    Fajny przepis Moniko. Te proszki do ktorych podlinkowalas namiar (dzieki) czy sa one konieczne czy nadaja jakiegos specyficznego samku czy mozna bez i czy wowczas jest duza strata smakowa? no a jesli nabede te proszki to do czego mozna je jeszcze uzywac :) pozdrowionka

  • Paleo Strefa
    2015-05-25 08:45

    Komosa ryzowa nie jest stricte paleo, ale jest pradawną kaszą bezglutenową i dlatego czasami jej uzywam jako urozmaicenie, nadanie chrupkości np. ciastkom czy jako zrodlo dobrych weglowodanow. Szczegolnie polecam takie bezglutenowe kasze dzieciom bo duzo szaleja i sportowcom po treningu.

  • Paleo Strefa
    2015-05-25 08:48

    Ania, te proszki LYO FOOD to mój taki eksperyment, nie są niezbędne w przepisie, nie zmieni to za bardzo smaku. Ja uzywam ich tez jako skladnik moich koktajli.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!