35 min.
30 szt.
pieczenie
Składniki
  • SYPKIE SKŁADNIKI:
  • ½ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki na wpół zmielonych pestek dyni
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki z tapioki
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 3 czubate łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka proszku LYO FOOD black currant
  • 1 łyżka proszku LYO FOOD nettle
  • sól
  • PŁYNNE SKŁADNIKI:
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego

ciasteczka z komosy ryżowej

Te ciastka to efekt sprzątania spiżarni. Tak się właśnie kończą wiosenne porządki - całym słojem ciasteczek do herbaty. Są mega chrupiące i uzależniające! Nie mogłam się opanować i ciągle sięgałam po następne, aż mi rumianku w czajniczku brakło. Nie znam nikogo kto nie lubi chrupać. Zatem uważajcie, bo łatwo je przedawkować! 

Przygotowanie:

  • Zmiel komosę ryżową na mąkę w blenderze lub młynku do kawy.
  • Zmieszaj wszystkie sypkie składniki (proszki LYO FOOD mam stąd), a następnie dodaj płynne i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Na stolnicy lub blacie rozsyp trochę mąki uzyskanej z quinoa lub tapioki. Wyłóż ciasto.
  • Zroluj delikatnie na grubość ok. 8 cm. Pokrój ciasto w plastry grubości 2-3 cm i rozłóż je na papierze do pieczenia spłaszczając delikatnie dłonią. Piecz ok 15-18 minut w 200 stopniach.

ciasteczka z komosy ryżowejciasteczka z quinoaciasteczka z quinoa   ciasteczka z quinoa ciasteczka z quinoa

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!