40 min
10 szt.
pieczenie
Składniki
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki z tapioki
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki płatków kokosowych
  • 3 łyżki musu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 2 listki żelatyny
  • 2 daktyle
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 1/2 łyżeczki sody

ciasteczka kokosowe (AIP)

Coraz częściej zdarza się, że wiele osób, a szczególnie dzieci jest uczulonych na jaja. Nie ma wtedy specjalnie dużego wyboru jeśli chodzi o desery. Co więcej, jeśli dzieciaki jeszcze nie tolerują ani orzechów, pestek czy czekolady to Mamy mają prawdziwy kłopot. Składniki, których użyłam w tym przepisie są dla większości bezpieczne i to z nich udało mi się zrobić ciasteczka. 

Dzięki żelatynie ciastka się nie rozpadają. W środku są miękkie, a z zewnątrz chrupiące. Pachną kokosowo-daktylowo-jabłkowo. 

Przygotowanie: 

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Listki żelatyny zalej 2 łyżkami mocno ciepłej wody, zostaw do nasiąknięcia, a następnie rozpuść, tak aby nie było grudek.
  • W jednej misce zmieszaj susze składniki: mąki, wiórki, płatki, cynamon i sodę.
  • W drugiej misce zmieszaj płynne składniki: mus jabłkowy, sok, olej i żelatynę.
  • Połącz zawartość obu misek i dodaj daktyle posiekane na bardzo drobne kawałki.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj i zostaw na kilka minut, żeby masa trochę zgęstniała.
  • Przygotuj papier do pieczenia.
  • Uformuj ciasteczka rozpłaszczając je delikatnie na papierze i piecz ok 18-20 min. Ostatnie 3-5 min włącz termoobieg dla chrupiącej skórki. 
  • Wystudź na kratce piekarnika.

ciasteczka kokosowe AIP   ciasteczka kokosowe API 

Większość składników do tego przepisu kupiłam w www.biosklep.com.plciasteczka kokosowe AIPciasteczka kokosowe

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!