75 min.
12 kawałków
pieczenie
Składniki
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajo
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka sody

Chlebek bananowy (bezglutenowy, gryczany)

Ostatnio chwaliłam się na fan page Paleostrefa na Facebooku, że kupiłam 3 kg bardzo dojrzałych bananów za 2.5 zł! Właściwie to banany weszły mi do torby same, bo Pan Sklepikarz wetknął mi je na siłę wiedząc, że nikt inny nie będzie chciał ich zjeść. A szkoda, bo możliwości użycia takich bananów jest masa.

 

Z części od razu zrobiłam koktajl bananowy (2 banany, 2 łyżki kakao, 1/3 szklanki mleka kokosowego, sok z 1/2 cytryny, dopełniłam wodą do ulubionej konsystencji), część pokroiłam w plastry i zamroziłam, kilka od razu zmiksowałam na puree i zamroziłam. Puree przyda mi się do koktajlu, albo do kolejnego ciasta. Na dodatek starczyło jeszcze na lody. Po prostu zmiksowałam je z mlekiem kokosowym i wlałam do foremek na lody na patyku. Nic się nie marnuje.

Kilka bananów zostawiłam z myślą o chlebku bananowym, który za mną chodził już od dłuższego czasu. Dostałam nawet od Was kilka przepisów, którymi się zainspirowałam, ale jak zwykle zrobiłam go po swojemu.

 

Wiecie co, to będzie chyba jeden z moich ulubionych chlebków. Tak mi posmakowało połaczenie niepalonej gryki z bananami, że od razu pochłonęłam 3 kawałki. W ramach eksperymentu jeden posmarowałam masłem, miodem i posypałam pestkami słonecznika. Rewelacja! Taką kanapkę zabrałam ze sobą następnego dnia do Słowakiego Raju. Miałam tyle energii, że mimo całodziennego marszu, przejścia intensywnej via ferraty, a potem jeszcze nocnego zejścia ze szlaku, czułam się lepiej niż zazwyczaj po takiej eskapadzie.

 

Chlebek wspaniale smakuje sam, z ziołową herbatą, ale też z czymś słodkim, a nawet z dobrym, niepasteryzowanym serem (o ile ktoś używa w swojej diecie) np. pleśniowym, bo sery zawsze fajnie grają ze słodkim, a chlebek taki w smaku jest. Nie skusiłabym się tylko, żeby go spróbować w towarzystwie z mięsem, bo takie połączenie mi nie pasuje.

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 170C.
  • Banany zmiksuj z jajem, mlekiem i olejem na gładką masę.
  • Dodaj mąkę i kakao. Zmiksuj wszystko, tak aby nie było żadnych grudek.
  • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto, wyrównaj szpatułką.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 50-55 min.
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik, i odczekaj ok. 10-15 min zanim uchylisz drzwiczki.
  • Wyjmij z foremki pociągając za papier i wystudź na kratce piekarnika.

 

Chlebek bananowy (bezglutenowy, gryczany)Chlebek bananowy (bezglutenowy, gryczany)Chlebek bananowy (bezglutenowy, gryczany)

Dodaj komentarz
  • Misia
    2016-09-15 08:13

    Czy można mąkę gryczaną zastąpić inną bezglutenowa?

  • Paleo Strefa
    2016-09-15 20:19

    Misia, może być inna bezglutenowa ale proponuję kasztanową, z tapioki, ziemniaczaną, sorgo,, ryżową, jaglaną, owsianą bzgl, nie proponuje kokosowej bo ma inne właściwości i wyjdzie raczej coś zupełnie innego. Daj znać czy wyszło

  • Agnieszka
    2016-09-17 20:31

    Chlebek upiekłam wczoraj, a dzisiaj już go nie ma, zjedzony. Pyszny jest polecam wszystkim zastanawiającym się czy upiec tego typu chlebek (ciasto). Oczywiście, jak zwykle musiałam dodać swoje pomysły i do masy bananowej wrzuciłam garść suszonych na słońcu rodzynek Thomson (zaznaczę, że bez konserwantów i tego typu innych tam wynalazków) oraz 1/4 szklanki surowego, kruszonego kakao i to blendowałam z masą. Po zblendowaniu i upieczeniu rodzynki i rozdrobnione kakao były mało wyczuwalne "pod zębami", więc myślę, że te moje dodatki nie zepsuły konsystencji i smaku chlebka. A z czy jadłam? A chlebuś zajadałam z masełkiem i ekologicznymi powidłami wieloowocowymi (bez cukru). Próbowałam także z miodzikiem spadziowym popijając świeżo zaparzoną (suszoną przez moją babcię) miętą. Um... niebo w gębie. Pani Monika jest Pani skarbnicą wspaniałych przepisów i już nie mogę się doczekać kolejnych, a bananowy chlebek wpisuję na listę moich ulubionych wypieków! Pozdrawiam!

  • Paleo Strefa
    2016-09-17 20:45

    Pani Agnieszko! Nawet nie wie Pani jak się cieszę że przepis się podobał! Mam w zanadrzu taki jeden prosty, przecudowny przepis z 3 skladników na pyszne chrupiące ciastka na słono, które myśle ze zachwyca swoim smakiem i prostota. Jak tylko znajde chwile to przepis bedzie na blogu. Prosze śledzić. Pozdrawiam!

  • Agnieszka
    2016-09-18 19:21

    Pani Moniko będę czekała z niecierpliwością na ten przepis. A zapomniałam dodać, że do mąki gryczanej wmieszałam jeszcze łyżeczkę macy i 1/2 łyżeczki kurkumy ma się rozumieć. A proszę powiedzieć, co Pani zrobiła, że Pani chlebek tak pięknie i równomiernie popękał na całości, ponieważ mi pękł tylko z jednej strony i jeśli chodzi o wygląd to troszkę mi się nie podobało:)

  • Magda k
    2016-09-18 21:47

    Zrobiłam chlebek, ale wyszedł mi zakalec :( Chyba za duże banany dałam.

  • Paleo Strefa
    2016-09-19 21:30

    Magda k - być może banany były za duże, albo mogłaś za szybko wyjąć z piekarnika.

  • Paleo Strefa
    2016-09-19 21:31

    Pani Agnieszko, wydaje mi się ze mój chlebek tak pięknie popekał, bo piekłam go powoli i z miłością :) inneog wytlumaczenia nie mam, tylko to co w przepisie :) Energia krąży :)

  • Oleksandr Myronov
    2016-10-04 20:21

    Witam . Czym mogę zamienić jajko , bo mam nietolerancje ) dziękuję !

  • Paleo Strefa
    2016-10-05 08:49

    Oleksandr - możesz spróbować dodać zmielone siemie lniane ok 2 łyżeczek i / lub żelatynę też ok 2 łyżeczek, to powinno powstrzymać ciasto od rozpadania. Na pewno ciasto nie wyrośnie i będzie jednak miało trochę inną konsystencję ale trzeba eksperymentować.

  • Ania
    2016-11-06 19:43

    Mleko kokosowe ma być z puszki czy z kartonu?

  • Paleo Strefa
    2016-11-07 17:34

    Ania, wszystko jedno, to nie ma znaczenia.

  • Hanula
    2017-01-20 20:44

    Chlebek rewelacja!:-) do środka dodałam jagody goji, pychotka

  • Paleo Strefa
    2017-01-21 17:16

    Hanula, ciesze sie ze Ci smakuje. Dodatek goji może być fajny bo równowazy smaki. Polecam się :)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!