20 min + 1 h oczekiwania
12 kawałków
pieczenie

Chleb życia (paleo, bez jaj, low-carb)

Zawsze sobie obiecuję, że wiosną i latem, będę więcej publikować na blogu, bo wtedy jest dużo sezonowych warzyw i owoców i do tego dużo słońca, które może oświetlać moje zdjęcia. Ale życie zawsze pokrzyżuje mi plany. 

 

Ostatnio tak wiele się dzieje w moim życiu... Oczywiście z tego się bardzo cieszę, bo to same dobre rzeczy, ale mniej mnie cieszy, że zaniedbuję bloga i Was, którzy liczą na nowe przepisy. 

 

Moje życie wypełniają ostatnio prace nad menu dla paleo cateringu, który wspólnie z Box 4 Fit przygotowaliśmy dla Was. Włożyliśmy w to mnóstwo pracy, nieprzespanych nocy układając menu, szkoląc się i szalejąc w kuchni na najwyższych obrotach. Ale było warto, bo powstała perełka jedyna w swoim rodzaju. Zatem jeśli ktoś z Was chciałby spróbować moich przepisów i sprawdzić talent do gotowania Box 4 Fit, to może zamówić sobie pudełka do pracy albo domu (na razie dostarczamy tylko w Krakowie i okolicach).

 

Co więcej, idzie lato więc uruchomiliśmy znów intensywne prace nad remontem naszej chatki w Beskidzie Sądeckim, co też zabiera dużo energii, a doba ma tylko 24h. Tak już z niecierpliwością czekam, żeby Was u mnie ugościć czytą michą!

 

Chcąć jeszcze pogodzić układanie planów dietetycznych dla Was i treningów, naprawdę muszę się prawie rozdwajać. A że nie umiem swojej pasji traktować po macoszemu i robić czegoś na odwal, to czasami chodzę niewyspana. Na szczęście ostatnio ratuje mnie Box 4 Fit i karmi pudełkową dietą paleo samuraj. Ach... jaka to wygoda! Nawet dla takiej osoby jak ja, która uwielbia robić zakupy na targu i gotować. 

 

Musiałam się wygadać, a chleb życia stygnie. Zróbcie go koniecznie. Posmarujcie domowym smalczykiem od Teściowej albo nawet dżemem z węgierek i będziecie uszczęśliwieni. 

 

 SKŁADNIKI

 

2 łyżki łupin babki jajowatej
350 ml zimnej wody
200 gramów migdałów
100 gramów ziaren sezamu
100 gramów ziaren słonecznika
100 gramów ziaren siemienia lnianego
100 gramów pestek dyni
1 łyżeczka soli
3 łyżki roztopionego masła wiejskiego

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Łupiny babki jajowatej zalej wodą, wymieszaj i odstaw na 5 min do czasu, że powstanie galaretowata konsystencja
  • Wszystkie orzechy i ziarna włóż do misy miksera i używając trybu pulsacyjnego
    zmiel krótko. Konsystencja orzechów i ziaren ma być wyraźnie wyczuwalna (nie zmiel na pył)
  • Dodaj sól i roztopione masło, a następnie żel z babki jajowatej.
  • Wszystko dobrze wymieszaj dłońmi i odstaw na około godzinę.
  • Rozgrzej piekarnik do 175C.
  • Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż ciasto przyciskając je delikatnie rękami formując równy chlebek.
  • Piecz przez 60 minut, a następnie wystudź całkowicie przed krojeniem.

 

 

Chleb życia (paleo, bez jaj, bez mąki, low-carb)Chleb życia (paleo, bez jaj, bez mąki, low-carb)Chleb życia (paleo, bez jaj, bez mąki, low-carb)

Dodaj komentarz
  • Paleo Strefa
    2017-07-09 19:11

    Kasia, dzięki za wypróbowanie mojego przepisu i komentarz. Będzie cenny dla innych i dla mnie. Pozdrawiam

  • Kasia
    2017-07-08 14:05

    Witam, upiekłam według przepisu, tylko zamieniłam masło na olej kokosowy. Wyszło niezłe ale dzisiaj piekę drugi raz i dodam troszeczkę mniej oleju bo ostatnio wyszedł mocno tłusty oraz bardziej zmielę migdały ponieważ były dla mńie za duże w stosunku do reszty. Chleb wytrzymał 6 dni leżąc w ciepłym pod przykryciem. Teraz schowam go do lodówki.

  • Paleo Strefa
    2017-05-20 20:39

    Aliszija - dzięki!! całe zycie się człowiek uczy i tak głupi... :) poprawione!

  • Aliszija
    2017-05-17 21:30

    Wspaniale! Tylko jedno "ale" gramow a nie gram ;)

  • Paleo Strefa
    2017-05-16 21:18

    AAnna - babkę jajowatą można zastąpić zmielonym siemieniem lnianym ono też zrobi podobnego "glutka"

  • Paleo Strefa
    2017-05-16 21:17

    Basia - może być masło orzechowe lub olej kokosowy jak najbardziej

  • Barbara
    2017-05-16 18:26

    Ale zastąpienie masła olejem koko jest ok? Nie moge masła...

  • AAnna
    2017-05-16 10:44

    Czym mozna zastapic babke jajowata? Czy sprawdzi sie chia?

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!