Zawsze sobie obiecuję, że wiosną i latem, będę więcej publikować na blogu, bo wtedy jest dużo sezonowych warzyw i owoców i do tego dużo słońca, które może oświetlać moje zdjęcia. Ale życie zawsze pokrzyżuje mi plany.
Ostatnio tak wiele się dzieje w moim życiu... Oczywiście z tego się bardzo cieszę, bo to same dobre rzeczy, ale mniej mnie cieszy, że zaniedbuję bloga i Was, którzy liczą na nowe przepisy.
Moje życie wypełniają ostatnio prace nad menu dla paleo cateringu, który wspólnie z Box 4 Fit przygotowaliśmy dla Was. Włożyliśmy w to mnóstwo pracy, nieprzespanych nocy układając menu, szkoląc się i szalejąc w kuchni na najwyższych obrotach. Ale było warto, bo powstała perełka jedyna w swoim rodzaju. Zatem jeśli ktoś z Was chciałby spróbować moich przepisów i sprawdzić talent do gotowania Box 4 Fit, to może zamówić sobie pudełka do pracy albo domu (na razie dostarczamy tylko w Krakowie i okolicach).
Co więcej, idzie lato więc uruchomiliśmy znów intensywne prace nad remontem naszej chatki w Beskidzie Sądeckim, co też zabiera dużo energii, a doba ma tylko 24h. Tak już z niecierpliwością czekam, żeby Was u mnie ugościć czytą michą!
Chcąć jeszcze pogodzić układanie planów dietetycznych dla Was i treningów, naprawdę muszę się prawie rozdwajać. A że nie umiem swojej pasji traktować po macoszemu i robić czegoś na odwal, to czasami chodzę niewyspana. Na szczęście ostatnio ratuje mnie Box 4 Fit i karmi pudełkową dietą paleo samuraj. Ach... jaka to wygoda! Nawet dla takiej osoby jak ja, która uwielbia robić zakupy na targu i gotować.
Musiałam się wygadać, a chleb życia stygnie. Zróbcie go koniecznie. Posmarujcie domowym smalczykiem od Teściowej albo nawet dżemem z węgierek i będziecie uszczęśliwieni.
SKŁADNIKI
2 łyżki łupin babki jajowatej
350 ml zimnej wody
200 gramów migdałów
100 gramów ziaren sezamu
100 gramów ziaren słonecznika
100 gramów ziaren siemienia lnianego
100 gramów pestek dyni
1 łyżeczka soli
3 łyżki roztopionego masła wiejskiego
PRZYGOTOWANIE
- Łupiny babki jajowatej zalej wodą, wymieszaj i odstaw na 5 min do czasu, że powstanie galaretowata konsystencja
- Wszystkie orzechy i ziarna włóż do misy miksera i używając trybu pulsacyjnego
zmiel krótko. Konsystencja orzechów i ziaren ma być wyraźnie wyczuwalna (nie zmiel na pył) - Dodaj sól i roztopione masło, a następnie żel z babki jajowatej.
- Wszystko dobrze wymieszaj dłońmi i odstaw na około godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 175C.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż ciasto przyciskając je delikatnie rękami formując równy chlebek.
- Piecz przez 60 minut, a następnie wystudź całkowicie przed krojeniem.