20 min + 1 h oczekiwania
12 kawałków
pieczenie

Chleb życia (paleo, bez jaj, low-carb)

Zawsze sobie obiecuję, że wiosną i latem, będę więcej publikować na blogu, bo wtedy jest dużo sezonowych warzyw i owoców i do tego dużo słońca, które może oświetlać moje zdjęcia. Ale życie zawsze pokrzyżuje mi plany. 

 

Ostatnio tak wiele się dzieje w moim życiu... Oczywiście z tego się bardzo cieszę, bo to same dobre rzeczy, ale mniej mnie cieszy, że zaniedbuję bloga i Was, którzy liczą na nowe przepisy. 

 

Moje życie wypełniają ostatnio prace nad menu dla paleo cateringu, który wspólnie z Box 4 Fit przygotowaliśmy dla Was. Włożyliśmy w to mnóstwo pracy, nieprzespanych nocy układając menu, szkoląc się i szalejąc w kuchni na najwyższych obrotach. Ale było warto, bo powstała perełka jedyna w swoim rodzaju. Zatem jeśli ktoś z Was chciałby spróbować moich przepisów i sprawdzić talent do gotowania Box 4 Fit, to może zamówić sobie pudełka do pracy albo domu (na razie dostarczamy tylko w Krakowie i okolicach).

 

Co więcej, idzie lato więc uruchomiliśmy znów intensywne prace nad remontem naszej chatki w Beskidzie Sądeckim, co też zabiera dużo energii, a doba ma tylko 24h. Tak już z niecierpliwością czekam, żeby Was u mnie ugościć czytą michą!

 

Chcąć jeszcze pogodzić układanie planów dietetycznych dla Was i treningów, naprawdę muszę się prawie rozdwajać. A że nie umiem swojej pasji traktować po macoszemu i robić czegoś na odwal, to czasami chodzę niewyspana. Na szczęście ostatnio ratuje mnie Box 4 Fit i karmi pudełkową dietą paleo samuraj. Ach... jaka to wygoda! Nawet dla takiej osoby jak ja, która uwielbia robić zakupy na targu i gotować. 

 

Musiałam się wygadać, a chleb życia stygnie. Zróbcie go koniecznie. Posmarujcie domowym smalczykiem od Teściowej albo nawet dżemem z węgierek i będziecie uszczęśliwieni. 

 

 SKŁADNIKI

 

2 łyżki łupin babki jajowatej
350 ml zimnej wody
200 gramów migdałów
100 gramów ziaren sezamu
100 gramów ziaren słonecznika
100 gramów ziaren siemienia lnianego
100 gramów pestek dyni
1 łyżeczka soli
3 łyżki roztopionego masła wiejskiego

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Łupiny babki jajowatej zalej wodą, wymieszaj i odstaw na 5 min do czasu, że powstanie galaretowata konsystencja
  • Wszystkie orzechy i ziarna włóż do misy miksera i używając trybu pulsacyjnego
    zmiel krótko. Konsystencja orzechów i ziaren ma być wyraźnie wyczuwalna (nie zmiel na pył)
  • Dodaj sól i roztopione masło, a następnie żel z babki jajowatej.
  • Wszystko dobrze wymieszaj dłońmi i odstaw na około godzinę.
  • Rozgrzej piekarnik do 175C.
  • Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż ciasto przyciskając je delikatnie rękami formując równy chlebek.
  • Piecz przez 60 minut, a następnie wystudź całkowicie przed krojeniem.

 

 

Chleb życia (paleo, bez jaj, bez mąki, low-carb)Chleb życia (paleo, bez jaj, bez mąki, low-carb)Chleb życia (paleo, bez jaj, bez mąki, low-carb)

Dodaj komentarz
  • kasia
    2018-06-03 23:21

    Hej :) Podaj mi proszę wymiary foremki, w której piekłaś ten cudowny chlebek :) Pozdrowienia:)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!