50 min.
1 bochenek
pieczenie

Chleb z kminkiem (paleo, low-carb) na mące kokosowej i konopnej

                                 

Na pewno czasem zdarza Ci się zatęsknić za chlebem na diecie paleo. To naturalne. Lata przyzwyczajeń.
Chleb, nawet ten bezglutenowy, nie powinien być podstawą Twojej diety, ponieważ zawiera sporą dawkę węglowodanów. A te, jak wiemy, konsumowane systematycznie mogą prowadzić do otyłości.
Mimo, że mąka kokosowa to "dobre" węglowodany, jednak i ona w nadmiarze może spowodować, że przybędzie nam trochę ciałka. Poza tym nie skupiaj się na jedzeniu chleba, bo on ma zdecydowanie mniej wartości odżywczych niż warzywa, jaja czy mięso.Jak już coś jeść, to niech to ma jakąś wartość odżywczą, a nie tylko Cię zapcha. Jestem zwolenniczką maksymy - wszystko z umiarem.

Wracając jednak do tego konkretnego bochenka :) Przepis na niego jest bardzo prosty i szybki.
W swoim przepisie użyłam mąki kokosowej i konopnej (ta ma bardzo dużo białka). Tę ostatnią możesz z powodzeniem zastąpić mąką migdałową lub ziemniaczaną. Ja używam mąk z firmy OlVita, są dobre i mają przystępną cenę.

Powiedzmy sobie szczerze - chleb paleo nigdy nie będzie smakował tak jak chleb glutenowy, który znasz z przeszłości. I na szczęście, bo jedlibyśmy go za dużo. Nie będzie miał super chrupiącej skórki, nie wyrośnie tak jak glutenowy, konsystencja też będzie trochę inna. Niemniej jednak chlebek jest smaczny, nie rozpada się, dobrze się kroi, jest lekki, a podczas dłuższego przechowywania nie zsycha się. Jeśli pod koniec pieczenia włączysz termoobieg, będzie miał nawet chrupiącą skórkę.

Możesz poeksperymentować z przyprawami. Ja dodałam ulubiony kminek i chilli, ale dobrze będzie pasował imbir, majeranek, albo na sposób włoski - tymianek, oregano. Wybierz przyprawy, które lubisz.

Dla mnie idealnym rozwiązaniem jest zabranie takiego chlebka ze sobą w góry, albo na dłuższe wyjazdy.
Warto upiec bochenek i zrobić kanapki na drogę. Jest to po prostu wygodne.

No to do roboty :)

 

SKŁADNIKI

 

120 g mąki kokosowej
60 g mąki konopnej
6 jaj
pół szklanki roztopionego oleju kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki mielonego chilli
1 łyżeczka całego kminku do ciasta
1 łyżeczka do posypania wierzchu chleba
sól

 

 

Przygotowanie:

  • Zmiksuj jaja, olej i sól.
  • Przesiej mąki z sodą i papryką.
  • Połącz wszystkie składniki razem, miksując dokładnie aby nie było żadnych grudek. Na końcu wsyp nasiona kminku.
  • Wylej ciasto do natłuszczonej foremki (ok 12x22 cm), posyp pozostałym kminkiem i piecz ok 40 min
    w temp 180 C. Ostatnie 10 minut na termoobiegu, żeby skórka się zarumieniła.
  • Nie wyjmuj chleba od razu z piekarnika, poczekaj aż piekarnik wyłączy się i trochę ostygnie.

 

Chleb z kminkiem (paleo, low-carb)Chleb z kminkiem (paleo, low-carb)

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!