Na pewno czasem zdarza Ci się zatęsknić za chlebem na diecie paleo. To naturalne. Lata przyzwyczajeń.
Chleb, nawet ten bezglutenowy, nie powinien być podstawą Twojej diety, ponieważ zawiera sporą dawkę węglowodanów. A te, jak wiemy, konsumowane systematycznie mogą prowadzić do otyłości.
Mimo, że mąka kokosowa to "dobre" węglowodany, jednak i ona w nadmiarze może spowodować, że przybędzie nam trochę ciałka. Poza tym nie skupiaj się na jedzeniu chleba, bo on ma zdecydowanie mniej wartości odżywczych niż warzywa, jaja czy mięso.Jak już coś jeść, to niech to ma jakąś wartość odżywczą, a nie tylko Cię zapcha. Jestem zwolenniczką maksymy - wszystko z umiarem.
Wracając jednak do tego konkretnego bochenka :) Przepis na niego jest bardzo prosty i szybki.
W swoim przepisie użyłam mąki kokosowej i konopnej (ta ma bardzo dużo białka). Tę ostatnią możesz z powodzeniem zastąpić mąką migdałową lub ziemniaczaną. Ja używam mąk z firmy OlVita, są dobre i mają przystępną cenę.
Powiedzmy sobie szczerze - chleb paleo nigdy nie będzie smakował tak jak chleb glutenowy, który znasz z przeszłości. I na szczęście, bo jedlibyśmy go za dużo. Nie będzie miał super chrupiącej skórki, nie wyrośnie tak jak glutenowy, konsystencja też będzie trochę inna. Niemniej jednak chlebek jest smaczny, nie rozpada się, dobrze się kroi, jest lekki, a podczas dłuższego przechowywania nie zsycha się. Jeśli pod koniec pieczenia włączysz termoobieg, będzie miał nawet chrupiącą skórkę.
Możesz poeksperymentować z przyprawami. Ja dodałam ulubiony kminek i chilli, ale dobrze będzie pasował imbir, majeranek, albo na sposób włoski - tymianek, oregano. Wybierz przyprawy, które lubisz.
Dla mnie idealnym rozwiązaniem jest zabranie takiego chlebka ze sobą w góry, albo na dłuższe wyjazdy.
Warto upiec bochenek i zrobić kanapki na drogę. Jest to po prostu wygodne.
No to do roboty :)
SKŁADNIKI
120 g mąki kokosowej
60 g mąki konopnej
6 jaj
pół szklanki roztopionego oleju kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki mielonego chilli
1 łyżeczka całego kminku do ciasta
1 łyżeczka do posypania wierzchu chleba
sól
Przygotowanie:
- Zmiksuj jaja, olej i sól.
- Przesiej mąki z sodą i papryką.
- Połącz wszystkie składniki razem, miksując dokładnie aby nie było żadnych grudek. Na końcu wsyp nasiona kminku.
- Wylej ciasto do natłuszczonej foremki (ok 12x22 cm), posyp pozostałym kminkiem i piecz ok 40 min
w temp 180 C. Ostatnie 10 minut na termoobiegu, żeby skórka się zarumieniła. - Nie wyjmuj chleba od razu z piekarnika, poczekaj aż piekarnik wyłączy się i trochę ostygnie.
DW
2014-10-18 22:57
Wszystko super, ale o mące konopnej to nawet nie słyszałem, a co dopiero ją gdzieś dostać.
Paleodlaopornych
2014-10-19 01:42
wygląda tak ładnie , że aż czuję jego zapach przez monitor :) faktycznie się tak łądnie kroi , jak pokazujesz na zdjęciach ? nie kruszy/ lamie się ? Jaką ma trwałość i jak twardy się robi na 2-3 dzień ?
Pozdrawiam
Paweł
Paleostrefa
2014-10-20 09:19
Mąkę kokosową można dostać w każdym sklepie ekologicznym, a jest ich teraz sporo. Ceny są różne, ja polecam z Olvity http://www.olvita.pl/maka.html - za 500 g 17 zł. Wystarcza na bardzo długo (mąka ma nie być podstawą diety)
Kroi się bardzo dobrze, nie kruszy i nie łamie. Jest lekki i nie robi się twardy na następny dzień czy dwa. Możecie eksperymentować z przyprawami i zastosować swoje ulubione. Smacznego :)
Paleostrefa
2014-10-20 09:21
a jeśli chodzi o mąkę konopną to można ją zastąpić migdałową lub kasztanową albo nawet ziemniaczaną.
Joasia
2015-10-25 19:05
Uzyłam mąki kasztanowej zamiast konopnej, bez kminku, wyszło przepyszne, dziękuję! :)
paleo na wsi
2015-10-27 15:50
Da radę upiec taki chlebek w automacie?
Paleo Strefa
2015-10-27 21:28
powiem szczerze ze nie wiem czy w automacie się da, zupelnie nie mam doswiadczenia z automatami do chleba. Chyba musisz zaryzykować. Daj znać czy wyszło.
Agnieszka
2016-01-25 21:07
W jakiej foremce pieczemy?
Paleo Strefa
2016-01-25 22:09
Agnieszka, jest napisane w opisie przygotowania :) 12x22 cm.
Monika
2016-07-04 19:30
Witam. Zrobiłam ten chlebek, ale mi wyszło bardzo geste ciasto.Takie jak do lepienia. Zamiast maki z konopi dodałam ziemniaczanej może to dlatego takie bardzo gęste wyszło???
Paleo Strefa
2016-07-04 20:34
Moniko, to na pewno przez ziemniaczaną jest takie gęste, bo ona ma dosyć sporo skrobi. Zamiast konopnej możes zużyć dyniowej albo migdałowej albo lnianej, nie polecam na tych mąkach piec ale od czasu do czasu nic się nie stanie. A jak ciasto wyszło Ci gęste to trzeba było uformować z niego bułki i upie ci zobaczyć jaki efekt :) Wiesz, czasem potrafi przez pomyslke wyjsc cos pysznego.
BumPum
2019-01-29 23:33
można prosić o podanie makro?
Alina
2019-08-18 19:36
Witam
Mąkę konopną czym zastąpić można?
Monika, Paleostrefa
2019-08-19 20:27
Alina, no mąką migdałowaherbut13@gmail.compowinna być najlepsza w tym przypadku.
Kasia
2020-03-14 17:37
Witam, jakiej konsystencji powinno być ciasto zanim wlejemy do foremki? Mi wyszło bardzo gęste, do lepienia ręką(jak komuś z mąką ziemniaczaną) tyle, że ja użyłam produktów i proporcji podanych w przepisie.
Pozdrawiam