Chleb z kminkiem (keto)

 

W prostocie tkwi sekret tego bochenka keto chlebka. Kilka podstawowywch składników, które każdy keto zwolennik ma w swojej kuchni. 

Użyłam go do tostów z patelni wkładając pomiędzy plastry oscypka. Pycha! Ale wspaniale sprawdził się też z masłem orzechowym, a najlepszy był ze smalcem i kiszonym ogórkiem. 

To też bardzo dobra opcja na wynos, do pracy, na wycieczki czy do szkoły. Mój "nieketo" mąż też pochwalił taką opcję chleba. 

 

 

SKŁADNIKI

90 g mąki migdałowej
90 g mąki kokosowej
6 jaj
pół szklanki roztopionego oleju kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka całego kminku do ciasta
1 łyżeczka do posypania wierzchu chleba
sól

 

PRZYGOTOWANIE

  • Zmiksuj jaja, olej i sól.
  • Dodaj mąki z sodą i połącz wszystkie składniki razem, miksując dokładnie aby nie było żadnych grudek. Na końcu wsyp nasiona kminku.
  • Wylej ciasto do natłuszczonej foremki (ok 12x22 cm), posyp pozostałym kminkiem i piecz ok 40 min
    w temp 180 C. Ostatnie 10 minut na termoobiegu, żeby skórka się zarumieniła.
  • Nie wyjmuj chleba od razu z piekarnika, poczekaj aż piekarnik wyłączy się i trochę ostygnie.

 

Chleb z kminkiem (keto)Chleb z kminkiem (keto)

Dodaj komentarz
  • Malwina Pokrzywa
    2019-06-08 11:14

    Fajny przepis, na pewno wyprobuje!

  • aga em
    2019-06-09 20:07

    Moniko, napisz proszą, której mąki migdałowej używasz i co sądzisz o pieczeniu mąk orzechowych(oprócz kokosowe)?



  • Monika, Paleostrefa
    2019-06-15 09:05

    Aga em - mąki migdałowej nie mam swojej ulubionej, kupuje po prostu pierwszą lepszą w sklepie eko, albo mielę migdały na mąkę i już. Generalnie orzechów nie powinno się poddawać wysokiej temperaturze, ale mąka migdałowa fajnie smakuje w wypiekach więc ją czasem stosuję i nie mam z tym problemów moralnych :) Mysle ze najważniejsze żeby nie podchodzić zbyt religijnie i restrukcyjnie do zycia, ale oczywiście pewna dyscyplina musi być.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!