W prostocie tkwi sekret tego bochenka keto chlebka. Kilka podstawowywch składników, które każdy keto zwolennik ma w swojej kuchni.
Użyłam go do tostów z patelni wkładając pomiędzy plastry oscypka. Pycha! Ale wspaniale sprawdził się też z masłem orzechowym, a najlepszy był ze smalcem i kiszonym ogórkiem.
To też bardzo dobra opcja na wynos, do pracy, na wycieczki czy do szkoły. Mój "nieketo" mąż też pochwalił taką opcję chleba.
SKŁADNIKI
90 g mąki migdałowej
90 g mąki kokosowej
6 jaj
pół szklanki roztopionego oleju kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka całego kminku do ciasta
1 łyżeczka do posypania wierzchu chleba
sól
PRZYGOTOWANIE
- Zmiksuj jaja, olej i sól.
- Dodaj mąki z sodą i połącz wszystkie składniki razem, miksując dokładnie aby nie było żadnych grudek. Na końcu wsyp nasiona kminku.
- Wylej ciasto do natłuszczonej foremki (ok 12x22 cm), posyp pozostałym kminkiem i piecz ok 40 min
w temp 180 C. Ostatnie 10 minut na termoobiegu, żeby skórka się zarumieniła. - Nie wyjmuj chleba od razu z piekarnika, poczekaj aż piekarnik wyłączy się i trochę ostygnie.
Ewa
2020-06-11 23:53
Robię już drugi raz i ciasto po zmiksowaniu jakoś nie chce być lejące... Myślałam, że to może kwestia małych jajek i teraz użyłam XL i dałam więcej oleju, ale dalej jest to po prostu gęsta papka, przez co ciasto jest ciężkie i nie rośnie. Czy w tym przepisie czegoś nie brakuje?
Monika, Paleostrefa
2020-06-15 12:10
Ewa, to może być kwestia bardzo chłonnej maki koosowej, Ona natychmiast wchłania płyny. Albo sprobuj innej maki koko lub dolej odrobine mleka kokosowego do ciasta żeby było bardziej lejące i od razu wstaw do piekarnika bo jak ciasto bedzie stało długo to maka bardzo je wysuszy.