W prostocie tkwi sekret tego bochenka keto chlebka. Kilka podstawowywch składników, które każdy keto zwolennik ma w swojej kuchni.
Użyłam go do tostów z patelni wkładając pomiędzy plastry oscypka. Pycha! Ale wspaniale sprawdził się też z masłem orzechowym, a najlepszy był ze smalcem i kiszonym ogórkiem.
To też bardzo dobra opcja na wynos, do pracy, na wycieczki czy do szkoły. Mój "nieketo" mąż też pochwalił taką opcję chleba.
SKŁADNIKI
90 g mąki migdałowej
90 g mąki kokosowej
6 jaj
pół szklanki roztopionego oleju kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka całego kminku do ciasta
1 łyżeczka do posypania wierzchu chleba
sól
PRZYGOTOWANIE
- Zmiksuj jaja, olej i sól.
- Dodaj mąki z sodą i połącz wszystkie składniki razem, miksując dokładnie aby nie było żadnych grudek. Na końcu wsyp nasiona kminku.
- Wylej ciasto do natłuszczonej foremki (ok 12x22 cm), posyp pozostałym kminkiem i piecz ok 40 min
w temp 180 C. Ostatnie 10 minut na termoobiegu, żeby skórka się zarumieniła. - Nie wyjmuj chleba od razu z piekarnika, poczekaj aż piekarnik wyłączy się i trochę ostygnie.