Składniki
- 3 łyżki mąki z tapioki
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka mąki konopnej
- 1 łyżka mąki z topinamburu
- 5 jaj
- pół szklanki roztopionego masła
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka czarnuszki + pół łyżeczki na wierzch
- płaska łyżka majeranku
- sól
Wybieraliśmy się na jednodniową wycieczkę do Szczawnicy i chciałam upiec Witoldowi chleb, z którym mogłabym mu zrobić kanapki na drogę w góry. Tak więc przepis ten powstał z potrzeby chwili.
Użyłam tutaj kilka różnych rodzajów mąk. Głównie z tego powodu, że części z nich kończy się data ważności :). Najwięcej wsypałam mąki z tapioki, żeby konsystencja była bardziej zwarta, "chlebowa". Ostatnio odkryłam nowy ekologiczny sklep internetowy, gdzie kupiłam tanio mąkę kokosową więc ją wsypałam w następnej kolejności. Na koniec dodałam po łyżce mąki konopnej i z topinamburu, które mają specyficzne właściwości, smak i zapach. Mąka konopna (użyłam takiej) zawiera stosunkowo dużo białka (30g) i tylko 3 g węglowodanów, za to dużo błonnika (50 g). Mąki z topinamburu (użyłam takiej) - zresztą tak samo jak konopnej - trzeba używać bardziej jako dodatek, niż jaki główny składnik. Stosując mąkę z topinamburu przy okazji wcześniejeszego wypieku, dałam jej za dużo i strasznie skrzypiało mi pod zębami (jakbym jadła piasek). Kiedy dodałam tylko łyżkę na cały bochenek, skrzypienie już nie jest na szczęście wyczuwalne, a delikatny zapach topinamburu pozostaje. Mąki dobrze się zgrały, a Witold powiedział (to mój najsroższy krytyk :), że to chyba mój najlepszy jak dotąd paleo chleb. Najbardziej neutralny w smaku.
Jak widać na zdjęciach bardzo dobrze się kroi (najlepiej całkowicie go ostudzić). Sprawdził się również na szlaku, a kanapka nie rozpadła się w plecaku.
Jeśli ktoś z Was nie lubi specyficznego smaku czarnuszki, można ją zastąpić kminkiem.
Przygotowanie:
- Zmiksuj jaja, wystudzone masło i sól.
- Przesiej mąki z sodą w oddzielnym naczyniu.
- Do miksujących się jaj dodawał po jednej łyżce mieszanek mąk, stale mieszając.
- Na końcu dodaj majeranek i czarnuszkę, zostawiając pół łyżeczki na wierzch chleba.
- Wylej ciasto do natłuszczonej foremki (ok 12x22 cm.), posyp czarnuszką i piecz ok 40-45 min w temp 180C (grzanie góra dół). Ostatnie 10 min na termoobiegu do zarumienienia się skórki.
- Chleb najlepiej smakuje po wystudzeniu.
MagdaW.
2017-11-17 11:26
Nie trzeba dodać zakwasu?
Paleo Strefa
2017-11-21 21:48
MagdaW - nie trzeba, bo to jest chlebek na jajach.