55 min.
1 bochenek
pieczenie
Składniki
  • 3 łyżki mąki z tapioki
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka mąki konopnej
  • 1 łyżka mąki z topinamburu
  • 5 jaj
  • pół szklanki roztopionego masła
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka czarnuszki + pół łyżeczki na wierzch
  • płaska łyżka majeranku
  • sól

chleb z czarnuszką

Wybieraliśmy się na jednodniową wycieczkę do Szczawnicy i chciałam upiec Witoldowi chleb, z którym mogłabym mu zrobić kanapki na drogę w góry. Tak więc przepis ten powstał z potrzeby chwili. 

Użyłam tutaj kilka różnych rodzajów mąk. Głównie z tego powodu, że części z nich kończy się data ważności :). Najwięcej wsypałam mąki z tapioki, żeby konsystencja była bardziej zwarta, "chlebowa". Ostatnio odkryłam nowy ekologiczny sklep internetowy, gdzie kupiłam tanio mąkę kokosową więc ją wsypałam w następnej kolejności. Na koniec dodałam po łyżce mąki konopnej i z topinamburu, które mają specyficzne właściwości, smak i zapach. Mąka konopna (użyłam takiej) zawiera stosunkowo dużo białka (30g) i tylko 3 g węglowodanów, za to dużo błonnika (50 g). Mąki z topinamburu (użyłam takiej) - zresztą tak samo jak konopnej - trzeba używać bardziej jako dodatek, niż jaki główny składnik. Stosując mąkę z topinamburu przy okazji wcześniejeszego wypieku, dałam jej za dużo i strasznie skrzypiało mi pod zębami (jakbym jadła piasek). Kiedy dodałam tylko łyżkę na cały bochenek, skrzypienie już nie jest na szczęście wyczuwalne, a delikatny zapach topinamburu pozostaje. Mąki dobrze się zgrały, a Witold powiedział (to mój najsroższy krytyk :), że to chyba mój najlepszy jak dotąd paleo chleb. Najbardziej neutralny w smaku. 

Jak widać na zdjęciach bardzo dobrze się kroi (najlepiej całkowicie go ostudzić). Sprawdził się również na szlaku, a kanapka nie rozpadła się w plecaku. 

Jeśli ktoś z Was nie lubi specyficznego smaku czarnuszki, można ją zastąpić kminkiem.

Przygotowanie:

  • Zmiksuj jaja, wystudzone masło i sól.
  • Przesiej mąki z sodą w oddzielnym naczyniu.
  • Do miksujących się jaj dodawał po jednej łyżce mieszanek mąk, stale mieszając.
  • Na końcu dodaj majeranek i czarnuszkę, zostawiając pół łyżeczki na wierzch chleba.
  • Wylej ciasto do natłuszczonej foremki (ok 12x22 cm.), posyp czarnuszką i piecz ok 40-45 min w temp 180C (grzanie góra dół). Ostatnie 10 min na termoobiegu do zarumienienia się skórki.
  • Chleb najlepiej smakuje po wystudzeniu.

chleb z czarnuszką   chleb z czarnuszką chleb z czarnuszką chleb z czarnuszką chleb z czarnuszką 

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!