bochenek
pieczenie
Składniki
  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 łyżka soli
  • woda do namaczania kaszy
  • ok łyżka posypki do pieczonego chleba

chleb gryczany bez glutenu, bez jaj

Nie sądziłam, że chleb z kaszy gryczanej może być taki smaczny i tak ładnie wyglądać. Samo przygotowanie jest dziecinnie proste, jedyne czego Wam będzie trzeba, to cierpliwość. Jestem z natury raczej niecierpliwa i lubię mieć coś szybko i już, a jednak byłam zdziwiona, że czekanie, żeby kasza się porządnie wymoczyła w wodzie nie zmęczyło mnie. Przepis na ten chlebek wzięłam z bloga Natchniona.pl i delikatnie go podrasowałam na swoje potrzeby. Myślę, że przypadnie Wam do gustu. Zjedliśmy go z wiejskim masłem, oscypkiem i miodem lipowym. Pycha!

Sprawdźcie też przepisy na inne moje chlebki.

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Kaszę gryczaną opłucz na sitku, włóż do miski, posól odrobinę, zamieszaj i zalej letnią wodą tak, aby warstwa wody pokryła kaszę. Moczenie kaszy z dodatkiem soli pozbawi ją częściwo kwasu fitynowego oskarżanego o chelatowanie minerałów.
  • Odstaw na minimum 8 godzin. W tym czasie kasza odrobinę napęcznieje i stanie się klejąca, a na wierzchu utworzy się pianka.
  • Po 8 godzinach opłucz kaszę na sitku i ponownie zalej całość wodą. Odstaw na cały dzień (8-10h)
  • Po tym czasie sprawdź poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się płyn, odlej nadmiar.
  • Kaszę zmiksuj w blenderze tak, żeby nadal pozostały delikatne grudki. Dodaj sól i wymieszaj.
  • Przełóż do formy do pieczenia (30 x 10 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Owiń ściereczką i pozostaw w nienagrzanym piekarniku na ok 8 h.
  • Po tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni C (nie musisz na czas nagrzewania wyjmować stamtąd foremki).
  • Przed pieczeniem posyp wierzch posypką do chleba lub kminkiem.
  • Piecz ok. 50-55 minut.
  • Chleb podczas pieczenia odrobinę urośnie, a skórka ładnie pęknie i będzie chrupka.
  • Wyjmij foremkę, wystudź na tyle, żeby odkleić papier i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce piekarnika. Krój ostrym nożem z ząbkami.

chleb gryczanychleb gryczanychleb gryczany

 

 

Dodaj komentarz
  • Joanna
    2017-09-22 11:57

    Bardzo fajny chleb Dla mnie EXTRA :) Pozdrawiam

  • Paleo Strefa
    2017-05-24 22:05

    Kasza gryczana nie smierdzi. Ona ma po prostu swój specyficzny zapach. Palona ma intensywniejszy a niepalona mniej intensywny zapach. ALbo się ją lubi albo nie. A kasza droga nie jest. Około 8 zł za 1 kg więc spokojnie można poeksperymentować. Powodzenia.

  • Paleo Strefa
    2017-05-24 22:02

    Marta, fitynianów się pozbywamy czesciowo przez moczenie, potem kasze płuczemy wiec i fityniany idą won :) Poza tym te fityniany aż takie nie są złe jak je nam malują http://www.precisionnutrition.com/all-about-phytates-phytic-acid

  • Marta
    2017-05-24 18:48

    No i mam tak samo z tą kaszą jak toś już tu pisał... smierdzi po prostu. Myślałam że może nie doczytałam i że było ją trzeba taką namoczoną trzymać w lodówce,ale nie. Ciekawe co z tego wyjdzie... kasza nie jest najtańsza...

  • Marta
    2017-05-24 13:29

    Witam! No właśnie,co z tymi fitynami jak to wszystko razem pieczemy? Pozdrawiam!

  • Paleo Strefa
    2017-05-20 20:41

    Jo - może piekarnik był otwierany w czasie pieczenia?? Chlebek niewiele rośnie więc nie wiem jak bardzo mógł opaść, właściwie zapaść się. Zagadka.

  • Jo
    2017-05-20 20:29

    Opadł mi w trakcie pieczenia - wie ktoś dlaczego tak się stało?

  • Paleo Strefa
    2017-03-30 20:08

    Iza, 4 h moczenia to może być ciut krótko na moczenie, żeby konsytancja była jak trzeba. Uzylas kaszy gryczanej niepalonej czy tej ciemnej palonej? Nigdy nie miałąm takich efektów ze gryka mi pachniała serem. Moze cos z ta kasz bylo nie tak. Chyba ze po prostu jestes bardziej przewrazliwiona zapachowo??? Jesli kasza nie była przeterminowana to samo moczenie nie powinno spowodowac zeby kasza sie zepsula, chyba ze gdzies byla wystawiona na mocne slońce np. przy oknie. Jeśli smakuje to ja bym zjadla. Zapach powinien byc lekko gryczany ale przyjemny.

  • Izabela
    2017-03-30 18:12

    Moczyłam 2 x po 2 godz. W drugim etapie gryka wypłynęła ponad wodę i od tej chwili mocno pachniała jak zgliwionyy ser. Przy pieczeniu całe mieszkanie było wypełnione tym zapachem i upieczony chleb też trochę pachnie. Czy mogę go jeść?

  • Sandra
    2016-02-28 09:25

    Nam nie smakował....

  • Jolanta Maria
    2016-02-28 13:13

    Piekłam chleb z mąki gryczanej ale używałam suchych drożdży piekarniczych i również był bardzo smaczny. Potem dowiedziałam się, że niestety przy Hashimoto wszelkie ziarna są niewskazane. Chciałam zapytać czy można piec ten chleb metodą termoobiegu powietrza i jak długo zachowuje świeżość a także jak go właściwie przechowywać.

  • Paleo Strefa
    2016-02-28 13:55

    Jolanta - ten chlebek piekłam pierwszy raz. Jeszcze nie wiem ile czasu bedzie świeży, ale dam znać jak się trzyma. Termoobieg dałabym jeśłi już to na końcu pieczenia bo przez 50 min by mi sie za bardzo zjarał a wlaczajac go na sam koniec fajnie zrobi sie chrupka skórka - ale to na zasadzie 5-10 min przed koncem pieczenia.Przechowywac go najlepiej w papierowej torebce gdzies w szafce. Raczej nie ma sensu w lodówce.

  • Kasia
    2016-02-28 16:08

    Dwie łyżki soli to zdecydowanie za dużo. W oryginalnym przepisie z natchnionej.pl jest 3 łyżeczki. Ta ilość jest także zbyt duża. Według mnie i całej rzeszy osób, które pracują z tym przepisem 1,5 łyżeczki to ilość jak najbardziej wystarczająca. Pozdrawiam :)

  • Paleo Strefa
    2016-02-28 17:48

    3 łyżeczki to prawie jak 2 łyżki :) Ja dałam 2 i było dla mnie w sam raz, nawet coś dosalałam :) ale ja mam coś ze słonym smakiem, chyba rzeczywiście czasem przesadzma z ilością soli. Niech każdy posoli wg swojego smaku.

  • taki1pan
    2016-02-28 22:03

    Nie rozumiem tego przepisu. Najpierw 8 g. w wodzie, potem cały dzień, i znów 8 g. w piekarniku, i w jakimś momencie 50/55 min. pieczenia. Czy ten chleb robi się prawie dwa dni???

  • www.realhealthhunter.wordpress.com
    2016-02-29 10:23

    Pozbywamy się kwasu fitynowego poprzez moczenie a potem blendujemy kaszę z wodą, w której ten kwas fitynowy jest? Ja robiam ten chleb ale zmieniłam wodę po 8h.:)

    Pozdrawiam!

  • Aneta Grudzień
    2016-02-29 12:28

    Witam serdecznie :-)
    Czy kasza ma być palona ?????

  • Paleo Strefa
    2016-02-29 19:41

    kasza ma być niepalona, ale z palonej teżpowinno wyjść chociaż ja sama nie probowowałam

  • Paleo Strefa
    2016-02-29 19:54

    Taki1pan - tak dokładnie - przygotowania trwają dwa dni sam przepis jest bardzo prosty tylko przygotowania wymagaja cierpliwosci.

  • Milena
    2016-03-01 06:48

    Nie wyszedł mi :( Rozpadł się. Co mogłam zrobić źle?

  • Paleo Strefa
    2016-03-01 22:02

    kasza była palona czy nie? moczylas tyle godzin ile napisałam? kasza byla calkowicie przykryta woda?

  • Mezzy
    2016-09-05 10:06

    Świetny przepis..Chleb wyszedł, jest smaczny i idealnie sprawdza się jako zastępstwo chleba żytniego, razowego na zakwasie. (Dodałam suszoną cebulę i kminek do ciasta).

    Pytanie mam tylko takie, jak tu przeliczyć wartości odżywcze? :)

  • Paleo Strefa
    2016-09-05 21:46

    Ja bym pewnie policzyła (chociaż tego nie robie) po prostu wartości odżywcze kaszy gryczanej w znaczeniu kalorie i BTW.

  • Karol
    2016-10-14 07:54

    Jedna wielka obłuda wszędzie jest mowa że dieta paleo odrzuca zboża, nabiał a wy robicie chleb i smarujecie go masłem...? Śmiechu warte

  • Paleo Strefa
    2016-10-14 21:40

    Karol, chyba zle zrozumiales zalozenia podejscia paleo. Poza tym ten chleb nie jest paleo tylko bezglutenowy na kaszy gryczanej.
    Najwazniejsza zasada paleo to jedz prawdziwe jedzenie, najlepiej lokalnie o sezonowo. Nie da się 1 do 1 przeniesc paleo do naszych czasow jak sie domyslasz. Okres paleolitu zreszta jest slabo zbadany i sa tylko pewne przys[uszczenia. To ma nam sluzyc jako inspiracja a nie religia.

  • Donata
    2017-01-25 17:58

    Moniko, mi bardzo przypadł ten chleb do gustu. Jest na prawdę pyszny, pożywny. Cieszę się, że spróbowałam przepisu. Było warto!:) Ten chlebna pewno na stałe zagości w moim menu, przynajmniej podczas ciąży ;)

  • Paleo Strefa
    2017-01-25 21:42

    Donata, ciesze się że Ci się spodobał ten chlebek. Też jestem jego fanką :) Smacznego dla Waszej trójki :)

  • mimi mumu
    2017-02-19 09:43

    Jak kasza byla pryskana na polu toksynami to jest trujaca.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!