bochenek
pieczenie
Składniki
  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 łyżka soli
  • woda do namaczania kaszy
  • ok łyżka posypki do pieczonego chleba

chleb gryczany bez glutenu, bez jaj

Nie sądziłam, że chleb z kaszy gryczanej może być taki smaczny i tak ładnie wyglądać. Samo przygotowanie jest dziecinnie proste, jedyne czego Wam będzie trzeba, to cierpliwość. Jestem z natury raczej niecierpliwa i lubię mieć coś szybko i już, a jednak byłam zdziwiona, że czekanie, żeby kasza się porządnie wymoczyła w wodzie nie zmęczyło mnie. Przepis na ten chlebek wzięłam z bloga Natchniona.pl i delikatnie go podrasowałam na swoje potrzeby. Myślę, że przypadnie Wam do gustu. Zjedliśmy go z wiejskim masłem, oscypkiem i miodem lipowym. Pycha! 

Sprawdźcie też przepisy na inne moje chlebki.

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Kaszę gryczaną opłucz na sitku, włóż do miski, posól odrobinę, zamieszaj i zalej letnią wodą tak, aby warstwa wody pokryła kaszę. Moczenie kaszy z dodatkiem soli pozbawi ją częściwo kwasu fitynowego oskarżanego o chelatowanie minerałów.
  • Odstaw na minimum 8 godzin. W tym czasie kasza odrobinę napęcznieje i stanie się klejąca, a na wierzchu utworzy się pianka.
  • Po 8 godzinach opłucz kaszę na sitku i ponownie zalej całość wodą. Odstaw na cały dzień (8-10h)
  • Po tym czasie sprawdź poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się płyn, odlej nadmiar.
  • Kaszę zmiksuj w blenderze tak, żeby nadal pozostały delikatne grudki. Dodaj sól i wymieszaj.
  • Przełóż do formy do pieczenia (30 x 10 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Owiń ściereczką i pozostaw w nienagrzanym piekarniku na ok 8 h.
  • Po tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni C (nie musisz na czas nagrzewania wyjmować stamtąd foremki).
  • Przed pieczeniem posyp wierzch chlebka posypką do chleba lub kminkiem.
  • Piecz ok. 50-55 minut.
  • Chleb podczas pieczenia odrobinę urośnie, a skórka ładnie pęknie i będzie chrupka.
  • Wyjmij foremkę, wystudź na tyle, żeby odkleić papier i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce piekarnika. Krój ostrym nożem z ząbkami.

chleb gryczanychleb gryczanychleb gryczany

 

 

Dodaj komentarz
  • Kinga Wolfinger
    2016-12-16 20:14

    To jest najlepszy chleb bg jaki kiedykolwiek jadłam. Warto czekać, moczyć, płukać . Uwielbiam ten chleb, jest przepyszny. Chrupiaca skórka, mięciutki w środku. Juz sie nie moge doczekać aż wypróbuje inne przepisy. Pozdrawiam Autorke. Monia jestes super!

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!