bochenek
pieczenie
Składniki
- 500 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 łyżka soli
- woda do namaczania kaszy
- ok łyżka posypki do pieczonego chleba
Nie sÄ…dziÅ‚am, że chleb z kaszy gryczanej może być taki smaczny i tak Å‚adnie wyglÄ…dać. Samo przygotowanie jest dziecinnie proste, jedyne czego Wam bÄ™dzie trzeba, to cierpliwość. Jestem z natury raczej niecierpliwa i lubiÄ™ mieć coÅ› szybko i już, a jednak byÅ‚am zdziwiona, że czekanie, żeby kasza siÄ™ porzÄ…dnie wymoczyÅ‚a w wodzie nie zmÄ™czyÅ‚o mnie. Przepis na ten chlebek wzięłam z bloga Natchniona.pl i delikatnie go podrasowaÅ‚am na swoje potrzeby. MyÅ›lÄ™, że przypadnie Wam do gustu. ZjedliÅ›my go z wiejskim masÅ‚em, oscypkiem i miodem lipowym. Pycha!Â
Sprawdźcie też przepisy na inne moje chlebki.
Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną opłucz na sitku, włóż do miski, posól odrobinę, zamieszaj i zalej letnią wodą tak, aby warstwa wody pokryła kaszę. Moczenie kaszy z dodatkiem soli pozbawi ją częściwo kwasu fitynowego oskarżanego o chelatowanie minerałów.
- Odstaw na minimum 8 godzin. W tym czasie kasza odrobinę napęcznieje i stanie się klejąca, a na wierzchu utworzy się pianka.
- Po 8 godzinach opłucz kaszę na sitku i ponownie zalej całość wodą. Odstaw na cały dzień (8-10h)
- Po tym czasie sprawdź poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się płyn, odlej nadmiar.
- Kaszę zmiksuj w blenderze tak, żeby nadal pozostały delikatne grudki. Dodaj sól i wymieszaj.
- Przełóż do formy do pieczenia (30 x 10 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
- Owiń ściereczką i pozostaw w nienagrzanym piekarniku na ok 8 h.
- Po tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni C (nie musisz na czas nagrzewania wyjmować stamtąd foremki).
- Przed pieczeniem posyp wierzch chlebka posypką do chleba lub kminkiem.
- Piecz ok. 50-55 minut.
- Chleb podczas pieczenia odrobinę urośnie, a skórka ładnie pęknie i będzie chrupka.
- Wyjmij foremkę, wystudź na tyle, żeby odkleić papier i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce piekarnika. Krój ostrym nożem z ząbkami.
Â
Â
Kinga Wolfinger
2016-12-16 20:14
To jest najlepszy chleb bg jaki kiedykolwiek jadłam. Warto czekać, moczyć, płukać . Uwielbiam ten chleb, jest przepyszny. Chrupiaca skórka, mięciutki w środku. Juz sie nie moge doczekać aż wypróbuje inne przepisy. Pozdrawiam Autorke. Monia jestes super!