bochenek
pieczenie
Składniki
  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 Å‚yżka soli
  • woda do namaczania kaszy
  • ok Å‚yżka posypki do pieczonego chleba

chleb gryczany bez glutenu, bez jaj

Nie sądziłam, że chleb z kaszy gryczanej może być taki smaczny i tak ładnie wyglądać. Samo przygotowanie jest dziecinnie proste, jedyne czego Wam będzie trzeba, to cierpliwość. Jestem z natury raczej niecierpliwa i lubię mieć coś szybko i już, a jednak byłam zdziwiona, że czekanie, żeby kasza się porządnie wymoczyła w wodzie nie zmęczyło mnie. Przepis na ten chlebek wzięłam z bloga Natchniona.pl i delikatnie go podrasowałam na swoje potrzeby. Myślę, że przypadnie Wam do gustu. Zjedliśmy go z wiejskim masłem, oscypkiem i miodem lipowym. Pycha! 

Sprawdźcie też przepisy na inne moje chlebki.

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • KaszÄ™ gryczanÄ… opÅ‚ucz na sitku, włóż do miski, posól odrobinÄ™, zamieszaj i zalej letniÄ… wodÄ… tak, aby warstwa wody pokryÅ‚a kaszÄ™. Moczenie kaszy z dodatkiem soli pozbawi jÄ… częściwo kwasu fitynowego oskarżanego o chelatowanie minerałów.
  • Odstaw na minimum 8 godzin. W tym czasie kasza odrobinÄ™ napÄ™cznieje i stanie siÄ™ klejÄ…ca, a na wierzchu utworzy siÄ™ pianka.
  • Po 8 godzinach opÅ‚ucz kaszÄ™ na sitku i ponownie zalej caÅ‚ość wodÄ…. Odstaw na caÅ‚y dzieÅ„ (8-10h)
  • Po tym czasie sprawdź poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi siÄ™ pÅ‚yn, odlej nadmiar.
  • KaszÄ™ zmiksuj w blenderze tak, żeby nadal pozostaÅ‚y delikatne grudki. Dodaj sól i wymieszaj.
  • Przełóż do formy do pieczenia (30 x 10 cm) wyÅ›cielonej papierem do pieczenia.
  • OwiÅ„ Å›ciereczkÄ… i pozostaw w nienagrzanym piekarniku na ok 8 h.
  • Po tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni C (nie musisz na czas nagrzewania wyjmować stamtÄ…d foremki).
  • Przed pieczeniem posyp wierzch chlebka posypkÄ… do chleba lub kminkiem.
  • Piecz ok. 50-55 minut.
  • Chleb podczas pieczenia odrobinÄ™ uroÅ›nie, a skórka Å‚adnie pÄ™knie i bÄ™dzie chrupka.
  • Wyjmij foremkÄ™, wystudź na tyle, żeby odkleić papier i pozostaw do caÅ‚kowitego ostygniÄ™cia na kratce piekarnika. Krój ostrym nożem z zÄ…bkami.

chleb gryczanychleb gryczanychleb gryczany

 

 

Dodaj komentarz
  • Kinga Wolfinger
    2016-12-16 20:14

    To jest najlepszy chleb bg jaki kiedykolwiek jadłam. Warto czekać, moczyć, płukać . Uwielbiam ten chleb, jest przepyszny. Chrupiaca skórka, mięciutki w środku. Juz sie nie moge doczekać aż wypróbuje inne przepisy. Pozdrawiam Autorke. Monia jestes super!

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!