35 min.
5 szt. (foremka 12 cm)
pieczenie
Składniki
  • CIASTO:
  • pół szklanki mąki kasztanowej
  • ćwierć szklanki mąki migdałowej
  • jajo
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
  • NADZIENIE:
  • 4 średnie cebule
  • 5 plastrów wiejskiego boczku
  • 100 g. sera koziego lub żółtego np. gruyer
  • pół szklanki gęstego mleka kokosowego

Tarta cebulowa

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Utrzyj jajo z masłem do momentu, aż masa stanie się bardzo jasna.
  • Wymieszaj mąki, sodę i sól w drugiej misce.
  • Dodaj utartą masę jajeczną do suchych składników, aby powstała gęsta masa. Ciasto ma być gęste, ale nie lepkie. Ma być sprężyste i odchodzić od dłoni. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub gazowanej wody.
  • Wylep ciastem formy tart (12 cm) i podpiecz ok 7 min w piekarniku.
  • W tym czasie pokrój cebule na cienkie piórka i podsmaż na maśle, aż się zeszklą. Dodaj boczek i dalej smaż, aż do zrumienienia mięsa.
  • Wymieszaj mleko kokosowe z utartym na grubych oczkach serem (zostaw część sera na posypanie wierzchu tart), dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Na podpieczone tarty nałóż masę z mleka kokosowego i sera.
  • Nałóż grubą warstwę cebuli z boczkiem i posyp serem. Zapiekaj ok 5-7 min do czasu rozpuszczenia sera.

Tart można od razu upiec więcej, żeby można je było wykorzystać następnego dnia na śniadanie. Można też je zamrozić upieczone na zapas i tylko wyjąć gotowe spody, nałożyć ulubione nadzienie i upiec. Bardzo dobre rozwiązanie dla wszystkich zapracowanych i wtedy kiedy chcemy zjeść pożywne śniadanie, ale brak nam czasu.

tarta cebulowa bezglutenowa   tarta cebulowa bezglutenowa

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!