45 min.
4 szt.
pieczenie
Składniki
  • 2 czubate łyżki mąki kokosowej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki zmielonych pestek z dyni
  • 3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego (złocistego)
  • 4 jaja
  • 100 ml mleka lub śmietany kokosowej
  • garść oliwek
  • 8 pomidorów suszonych
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki sody

paleo bułki

Bułki do burgera to moje najbardziej udane pieczywo. Wielu z Was pisało do mnie, że bułki bardzo smakowały i takiego przepisu szukali. Postanowiłam więc delikatnie zmodyfikować ten dobry przepis i zrobić bułki z suszonymi pomidorami. Bardzo lubię wszelkie włoskie przyprawy i dodatki. Myślę, że ta wersja również znajdzie swoich zwolenników.

Pewnie można ich użyć i z dżemem na słodko, ale bardziej pasują mi z masłem albo po prostu polane oliwą w towarzystwie jajecznicy albo ze świeżymi pomidorami i bazylią.

Zauważyliście, że nie dodałam soli, chociaż na codzień jej nie unikam, bo mam niskie ciśnienie. Ale moje suszone pomidory były już z solą i nie trzeba było dodawać więcej. Ci z Was, którzy mają niesolone pomidory niech dodają pół  łyżeczki soli.

Smacznego.

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Formy na suflety (średnica ok 6-8 cm) wysmaruj masłem lub olejem kokosowym i podsyp mąką kokosową. Odstaw.
  • Jaja zmiksuj z mlekiem na gładką masę.
  • Przesiej mąki, dodaj do nich siemię (siemię najlepiej zmielić na świeżo), sodę, pestki dyni, przyprawy i dodawaj po łyżce do jajek cały czas mieszając, aby nie było żadnych grudek.
  • Wyłącz mikser i pokrój pomidory i oliwki (użyłam takich) na drobne kawałki i dodaj do ciasta. Wmieszaj łyżką.
  • Wylej do form (ok 2/3 wysokości) i piecz ok 22-25 min, ostatnie 5-7 min na termoobiegu dla chrupiącej skórki.
  • Pozwól bułkom wystygnąć przy uchylonym piekarniku. Kiedy lekko przestygną wyjmij delikatnie z form i ostudź całkowicie na kratce piekarnika. 

paleo bułki   paleo bułkipaleo bułki   paleo bułki

Dodaj komentarz
  • Malwa Nettle
    2016-07-10 21:16

    Upiekłam te bułeczki wczoraj i nie wierzę że mogą być aż tak pyszne! Dziękuję za przepis!!!

  • Paleo Strefa
    2016-07-11 21:10

    Malwa - no przecież uprzedzałam :) uzależniają :)

  • Ania K.
    2017-01-17 17:18

    Witam, co zamiast mąki ziemniaczanej można użyć ?

  • Paleo Strefa
    2017-01-17 22:54

    Ania, możesz użyć mąki z tapioki lub ryżowej, ew, gryczanej lub jaglanej, a nawet kasztanowej. Jednak proponowałabym bardziej neutralną czyli tapioka, ryzowa badz jaglana albo sorgo.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!