45 min.
6 szt.
pieczenie

Bułki z oliwkami na mące kokosowej (paleo, keto)

 

Bułki z oliwkami, obok mojej ulubionej bułki do burgera, są naszą bazą do burgera jagnięcego. Robimy je zamiennie, aż do znudzenia. Za to bułeczki z suszonymi pomidorami mogą być zjedzone same na przykład jako kolacja lub przekąska w drodze albo podczas wycieczki w góry. W zasadzie jeśli w tych dwóch ostatnich przepisach pominiecie mąkę ziemniaczaną, a dodacie w to miejsce łyżeczkę kokosowej to obie spełniają wymagania diety niskowęglowodanowej. 

 

SKŁADNIKI (6 szt.)

 

6 jaj
½ szklanki oleju kokosowego
¾ szklanki mąki kokosowej
5 łyżek mleka kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki czarnych oliwek
ulubiona mieszanka przypraw np. oregano i bazylia

 

 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • W niewielkim rondlu rozpuść olej kokosowy. Odstaw
  • Do misy robota kuchennego wbij jaja i wlej wystudzony olej oraz mleko. Zmiksuj na gładką masę.
  • Mąkę przesiej z sodą i dodaj do jaj. Wymieszaj na gładką masę.
  • Pokrój oliwki w plasterki i dodaj wraz z przyprawami do ciasta. Wymieszaj lekko.
  • Formy na suflety lub muffiny wypełnij ciastem i piecz ok 25-30 min, do suchego patyczka.

 

Bułki z oliwkami (paleo, keto)

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!