45 min.
6 szt.
pieczenie
Bułki z oliwkami, obok mojej ulubionej bułki do burgera, są naszą bazą do burgera jagnięcego. Robimy je zamiennie, aż do znudzenia. Za to bułeczki z suszonymi pomidorami mogą być zjedzone same na przykład jako kolacja lub przekąska w drodze albo podczas wycieczki w góry. W zasadzie jeśli w tych dwóch ostatnich przepisach pominiecie mąkę ziemniaczaną, a dodacie w to miejsce łyżeczkę kokosowej to wszystkie spełniają wymagania diety niskowęglowodanowej.
SKŁADNIKI (6 szt.)
6 jaj
½ szklanki oleju kokosowego
¾ szklanki mąki kokosowej
5 łyżek mleka kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki czarnych oliwek
ulubiona mieszanka przypraw np. oregano i bazylia
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- W niewielkim rondlu rozpuść olej kokosowy. Odstaw
- Do misy robota kuchennego wbij jaja i wlej wystudzony olej oraz mleko. Zmiksuj na gładką masę.
- Mąkę przesiej z sodą i dodaj do jaj. Wymieszaj na gładką masę.
- Pokrój oliwki w plasterki i dodaj wraz z przyprawami do ciasta. Wymieszaj lekko.
- Formy na suflety lub muffiny wypełnij ciastem i piecz ok 25-30 min, do suchego patyczka.