Składniki
- 1 średni batat
- 4 łyżki mąki kasztanowej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 jaja
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 3 łyżeczki chia
- szczypta sody
- szczypta soli
- po szczypcie: cynamonu, imbiru, kardamonu
Właściwie to nie wiedziałam gdzie zakwalifikować te bułki - do pieczywa czy do deserów. Dlaczego? Bo z jednej strony zamierzałam z nich zrobić bułki, które będę mogła posmarować kremem kokosowym (moje ostatnie odkrycie), albo włożyć między dwie połówki jajo sadzone na śniadanie. A z drugiej strony bułki po prostu wyszły słodkie, ponieważ zarówno batat jak i mąka kasztanowa i kokosowa są trochę słodkie. Do tego nie mogłam się powstrzymać, żeby nie użyć rozgrzewających przypraw - cynamonu, imbiru i kardamonu, co jeszcze bardziej wyeksponowało słodycz. Niemniej jednak uważam ten przepis za bardzo udany. W sumie bułki są wszechstronne. Można je przełożyć domową konfiturą lub miodem i orzechami. Deser gotowy. Są bardzo sycące i pięknie pachną. Świetnie nadają się do zabrania w podróż.
Przygotowanie:
- Batata umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj do miękkości, odcedź i ugnieć na puree. Odstaw do ostygnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 190C.
- Jaja zmieszaj z ostudzonym masłem na gładką masę.
- Dodaj puree z batata i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek.
- Mąkę kasztanową przesiej i dodaj do masy.
- Następnie dodaj mąkę kokosową, sól, sodę i przyprawy.
- Kokilki na suflety natrzyj masłem i podziel ciasto równo między trzy formy.
- Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok 30 min., do czystego patyczka.
- Wystudź na kratce piekarnika.
JoŁo
2016-04-24 11:23
Czym zastąpić mąkę kasztanową?
Paleo Strefa
2016-04-24 13:04
moze być gryczana, ryżowa, ziemniaczana, jaglana z tapioki.
Ula
2016-04-24 14:06
a czy zamiast jajek mogę dodać siemię lniane?( mam nietolerancję pokarmową min na jaja)
Paleo Strefa
2016-04-24 14:10
Ula, powinno wyjść z siemieniem, bo batat i mąki mocno wiążą ciasto, siemie wzmocni je jeszcze bardziej. Albo mozesz tez uzyć zelatyny. Bułki dużo nie rosną więc mysle ze efekt będzie w porządku. Jak dodasz sodę jak w przepisie to będą trochę puszyste i pulchne. Daj znać jak wyszly, taka inspiracja dla innych :) Pozdrawiam
Alicja Panewka
2016-04-27 15:36
Wyszły super, dziękuję za przepis :-)
Ania Wieczorek
2016-05-27 18:37
Właśnie zrobiłam z tapioką zamiast mąki kasztanowej. Wyrosły jak szalone! Wspaniały przepis! :)
Alina Pierzchalska
2016-10-06 10:35
mam do Pani serdeczną prośbę, upiekłam te bułeczki - a właściwie nie udało mi się ich upiec, bo w środku pozostało mi surowe nadzienie a bułeczki przypiekły się tylko z wierzchu, piekłam je w piekarniku gazowym góra-dół w kokilkach - może zbyt grube są ceramiczne naczynia do pieczenia? a ten średni batat to mniej więcej jaka waga? bardzo Panią proszę o wskazówkę i radę, mój synek ma poważną chorobę jelit i naprawdę niewiele słodkich rzeczy może jeść a te bułeczki byłyby dla niego idealne dziękuję!
Paleo Strefa
2016-10-06 18:04
Pani Alino, mogę poradzić nastepujące rzeczy: po pierwsze proszę się upewnić, że batat został dobrze odcedzony z wody, żeby puree było zwarte a nie lejące. Średni batat to ok 300 gram. Ja swoje bułki piekłam w kokilkach o srednicy 7 - 7,5 cm bo rozszerzają się delikatnie do góry. Prosze sie tez upewnić czy nie piecze Pani na termoobiegu bo byc moze za szybko zarumienia sie z zewnatrz a nie dopieką wewnątrz. Zwykla opcja gora dół bez termoobiegu. Proszę spróbować jeszcze raz je zrobić, jestem pewna że wyjdą. I proszę dać znać jak postępy. Bedziemy radzić dalej a jak nic nie poradzę to zrobię i Pani wyślę :)