50 min.
3 bułki
pieczenie
Składniki
  • 1 średni batat
  • 4 łyżki mąki kasztanowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 jaja
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki chia
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • po szczypcie: cynamonu, imbiru, kardamonu

Bułki z batata (paleo)

Właściwie to nie wiedziałam gdzie zakwalifikować te bułki - do pieczywa czy do deserów. Dlaczego? Bo z jednej strony zamierzałam z nich zrobić bułki, które będę mogła posmarować kremem kokosowym (moje ostatnie odkrycie), albo włożyć między dwie połówki jajo sadzone na śniadanie. A z drugiej strony bułki po prostu wyszły słodkie, ponieważ zarówno batat jak i mąka kasztanowa i kokosowa są trochę słodkie. Do tego nie mogłam się powstrzymać, żeby nie użyć rozgrzewających przypraw - cynamonu, imbiru i kardamonu, co jeszcze bardziej wyeksponowało słodycz. Niemniej jednak uważam ten przepis za bardzo udany. W sumie bułki są wszechstronne. Można je przełożyć domową konfiturą lub miodem i orzechami. Deser gotowy. Są bardzo sycące i pięknie pachną. Świetnie nadają się do zabrania w podróż.

Przygotowanie:

  • Batata umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj do miękkości, odcedź i ugnieć na puree. Odstaw do ostygnięcia.
  • Rozgrzej piekarnik do 190C.
  • Jaja zmieszaj z ostudzonym masłem na gładką masę.
  • Dodaj puree z batata i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek.
  • Mąkę kasztanową przesiej i dodaj do masy.
  • Następnie dodaj mąkę kokosową, sól, sodę i przyprawy.
  • Kokilki na suflety natrzyj masłem i podziel ciasto równo między trzy formy.
  • Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok 30 min., do czystego patyczka.
  • Wystudź na kratce piekarnika.

bułki z batatabułki z batataBułki z batata

Dodaj komentarz
  • JoŁo
    2016-04-24 11:23

    Czym zastąpić mąkę kasztanową?

  • Paleo Strefa
    2016-04-24 13:04

    moze być gryczana, ryżowa, ziemniaczana, jaglana z tapioki.

  • Ula
    2016-04-24 14:06

    a czy zamiast jajek mogę dodać siemię lniane?( mam nietolerancję pokarmową min na jaja)

  • Paleo Strefa
    2016-04-24 14:10

    Ula, powinno wyjść z siemieniem, bo batat i mąki mocno wiążą ciasto, siemie wzmocni je jeszcze bardziej. Albo mozesz tez uzyć zelatyny. Bułki dużo nie rosną więc mysle ze efekt będzie w porządku. Jak dodasz sodę jak w przepisie to będą trochę puszyste i pulchne. Daj znać jak wyszly, taka inspiracja dla innych :) Pozdrawiam

  • Alicja Panewka
    2016-04-27 15:36

    Wyszły super, dziękuję za przepis :-)

  • Ania Wieczorek
    2016-05-27 18:37

    Właśnie zrobiłam z tapioką zamiast mąki kasztanowej. Wyrosły jak szalone! Wspaniały przepis! :)

  • Alina Pierzchalska
    2016-10-06 10:35

    mam do Pani serdeczną prośbę, upiekłam te bułeczki - a właściwie nie udało mi się ich upiec, bo w środku pozostało mi surowe nadzienie a bułeczki przypiekły się tylko z wierzchu, piekłam je w piekarniku gazowym góra-dół w kokilkach - może zbyt grube są ceramiczne naczynia do pieczenia? a ten średni batat to mniej więcej jaka waga? bardzo Panią proszę o wskazówkę i radę, mój synek ma poważną chorobę jelit i naprawdę niewiele słodkich rzeczy może jeść a te bułeczki byłyby dla niego idealne dziękuję!

  • Paleo Strefa
    2016-10-06 18:04

    Pani Alino, mogę poradzić nastepujące rzeczy: po pierwsze proszę się upewnić, że batat został dobrze odcedzony z wody, żeby puree było zwarte a nie lejące. Średni batat to ok 300 gram. Ja swoje bułki piekłam w kokilkach o srednicy 7 - 7,5 cm bo rozszerzają się delikatnie do góry. Prosze sie tez upewnić czy nie piecze Pani na termoobiegu bo byc moze za szybko zarumienia sie z zewnatrz a nie dopieką wewnątrz. Zwykla opcja gora dół bez termoobiegu. Proszę spróbować jeszcze raz je zrobić, jestem pewna że wyjdą. I proszę dać znać jak postępy. Bedziemy radzić dalej a jak nic nie poradzę to zrobię i Pani wyślę :)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!