40 min.
4 szt.
pieczenie
Składniki
  • 2 czubate łyżki mąki kokosowej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki zmielonych pestek z dyni
  • 3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego (złocistego)
  • 4 jaja
  • 100 ml mleka lub śmietany kokosowej
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

bułka do burgera

Robiliśmy dziś burgera. Bardzo je lubimy i wystarczy nam, że zjadamy je z ulubionymi dodatkami, ale czasem paleo człowiek ma ochotę na burgera w bułce i taką oto bułkę udało mi się wymyśleć właściwie w przeciągu 15 minut. Robi się tak samo szybko.

Jestem zwolenniczką szybkich i smacznych przepisów i ten taki jest. Muszę przyznać, że jak na razie jest to moja najbardziej udana paleo bułka. Za sprawą dodatku mąki ziemniaczanej i ostrych przypraw nie czuć praktycznie w ogóle mąki kokosowej (niektórym kokos przeszkadza, jest za słodki).

Takie wypieki nie są podstawą mojego jadłospisu, ale myślę, że bułki przydadzą się w podróży i zabiorę ja na wyjazd w góry. Świetnie się sprawdzą na szlaku lub w schronisku, bo tam nigdy nie wiadomo co człowiek zastanie w stołówce więc lepiej być przygotowanym.

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Jaja zmiksuj z mlekiem na gładką masę (używam końcówki jak do ubijania białek).
  • Przesiej mąki, dodaj do nich siemię (siemię najlepiej zmielić na świeżo), sodę, pestki dyni (kupuję firmy Eko-Wital), przyprawy i dodawaj po łyżce do jajek cały czas mieszając, aby nie było żadnych grudek.
  • Wylej do form o średnicy ok 10-12 cm i piecz ok 22-25 min, ostatnie 7 min na termoobiegu dla chrupiącej skórki.
  • Pozwól bułkom wystygnąć przy uchylonym piekarniku.

paleo bułka   paleo bułka 

paleo bułka   paleo bułka

Dodaj komentarz
  • Paleo Strefa
    2017-08-30 20:22

    Patrycja - i tu Cię zaskoczę :) http://paleostrefa.pl/paleo-hot-dogi,346.html

  • Patrycja
    2017-08-30 14:15

    Zastanawiam się jak możnaby zrobić bułki do hot doga. Nie znalazłam w kuchni nic o odpowiednim kształcie :) Jakiś pomysł?

  • Paleo Strefa
    2017-03-30 20:12

    Patrycja musisz mi chyba przeslac zdjecie tych bulek bo az chce zobaczyc tę zieleń :) monika@paleostrefa.pl A ser rosllinny no to możesz zrobić tsaki: https://www.thespunkycoconut.com/2014/09/autoimmune-paleo-diet-dairy-free-cheese /
    Ja nie probowałam ale wygląda fajnie :)

  • Patrycja
    2017-03-30 10:55

    Do mąki dyniowej mam uraz stąd słonecznik, powtarzalność koloru zielonego bułek 100%. Od roku nie jadłam bułki, więc może być nawet i różowa :) Jeszcze marzy mi się do tego dobry roślinny "ser żółty"..

  • Sylwia
    2014-10-30 18:53

    Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję, zaskakująco proste jak na efekt widoczny na zdjęciach :)

  • Joanna
    2014-11-13 12:47

    Ile bułek wychodzi z tego przepisu?

  • Paleo Strefa
    2014-11-13 21:22

    wychodzą 4 bułki (u samej góry są podawane ilości)

  • Julia
    2015-09-13 21:06

    Dzisiaj wypróbowałam - są świetne:)

  • Dagmara
    2015-10-08 18:28

    Czy ta forma jest specjalna na bułki ? Z dziurkami, czy taka zwykła ? Jeśli zwykła to jak później oddzielasz na bułki ?

  • Paleo Strefa
    2015-10-09 08:57

    Dagmara, wkładam do formy na suflety :) Potem się łatwo wyjmuje.

  • Ania i Rafał
    2016-05-03 14:16

    Super przepis :) bułki wyszły pyszne :)

  • MP
    2016-08-27 19:55

    Jeżeli nie mam żadnej specjalnej foremki, której mogę przygotować bułki to czy wystarczy tradycyjna blacha? Czy jednak ciasto jest za rzadkie?

  • Paleo Strefa
    2016-08-28 19:53

    MP - ciasto bedzie za rzadkie, musisz mie cjakies foremki, czy to na mufinki - wyjdzie ci wtedy wiecej mini byleczek lub takie na suflety.

  • Michał L
    2016-09-02 12:20

    A od kiedy ziemniaki są paleo?

  • Paleo Strefa
    2016-09-03 13:53

    Michał, od wtedy co bataty :) czym sie roznia ze nalezaloby je wykluczyc??? maja te przewage nad batatami na przyklad ze sa nasze polskie lokalne.

  • Amelia T.
    2016-10-06 23:28

    Mozna czyms zastapic siemie? albo ominac? :)

  • magda uguz
    2016-10-07 09:24

    czy smarować czymś foremki?

  • Paleo Strefa
    2016-10-07 21:08

    Magda - tak, wysmaruj foremki jakimś tłuszczem.
    Amelia - siemie można opinąć za to dać więcje pestek z dyni lub słonecznika.

  • PutiPuti
    2017-02-11 17:38

    przepis jest co najwyżej średni. posługiwanie się łyżeczkami jako miarą rzadko się sprawdza. ziemniaki nie sa zbytnio paleo, soda i sól również. ciasto jest suche i należało by dodac więcej tłuszczów. nie wiem czy to kwestia pestek dyni czy proporcji, ale mi wyszło zdecowanie zbyt dyniowe i zbyt suche.

  • Paleo Strefa
    2017-02-11 18:34

    Puti Puti - uważam że miara łyżki najlepiej się sprawdza, miałam sygnały że mało kto lubi odmierzać na ml lub gramy, to mało praktyczne. Ziemniaki są tak samo paleo jak bataty. Bo niby dlaczego miałyby nie być?? Zyjemy w świecie współczesnym i nie da się uniknąć takich wynalazków jak soda i sól. To są naturalne produkty, które nam nie szkodzą używane rozsądnie. Pamiętaj że paleo to tylko ramy a nie kalka czy religia. Przeciez komputer tez nie jest paleo a go własnie używamy :) Pozdrwiam

  • Malwa Nettle
    2017-03-07 18:59

    Zrobiłam, ale niestety muszę je wyrzucić. Zdecydowanie za dużo sody w przepisie! Bułki są gorzkie i nie da się ich jeść :(

  • Paleo Strefa
    2017-03-07 21:26

    Malwa, mysle ze to pewnie kwestia jakości produktów lub też wrażliwości na sodę. Spróbuj dać nastepnym razem mniej sody i trochę mniej pestek z dyni bo one mogą też dawać gorycz. Przykro mi ze nie wyszły :( Mam nadzieje ze dasz im drugą szansę, bo mnie zawsze wychodzą i tyle mam pozytywnych komentarzy od ludzi ze są smaczne. Dziekuje za cenny komentarz. CHyba Ci musze postawić kawę za tę niedogodność :)

  • Malwa Nettle
    2017-03-09 12:08

    Robiłam już kilka razy te bułki z suszonymi pomidorami i wychodziły pyszne. Tam jest pół łyżeczki sody i tyle chyba dodam następnym razem.

  • Patrycja
    2017-03-18 21:10

    Czy to normalne, ze bulki po ok 2 h po ostygnięciu robią się zielone? W smaku, kanapka z dodatkami smakowała bardzo dobrze, tylko dziwi mnie kolor intensywnie zielony. Zamiast dyni dałam słonecznik.

  • Paleo Strefa
    2017-03-19 06:39

    Patrycja, moze intensywnie zielone to nie bardzo mi wychodziły. Być może słonecznik ma tu coś do rzeczy. Chociaż nie sądzę. To bardziej pestki dyni są zielone niż słonecznik. Nic mi nie przychodzi do głowy co mogło spowodować taki internsywny kolori zielony. Może ktoś Ci matcha dosypał :))

  • Agnieszka
    2017-03-26 15:40

    Na zielono zabarwia się słonecznik w zetknięciu z sodą. Sprawdziłam to kilka razy w różnych wypiekach i niestety, tak jest. Nie wiem tylko, czy to oznaka dobra czy zła. Czy ktoś wie, co to za reakcja chemiczna?

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!