Bułki bez glutenu, bez jaj

 

Zainspirowana sukcesem mojego wcześniejszego przepisu na chleb, lekko zmodyfikowałam recepturę i wymyśliłam bułki. Bułki, które łatwo można zabrać ze sobą w drogę lub do pracy. Gotowa porcja zawsze pod ręką. 

 

Mają neutralny smak, więc pasują zarówno do pieczonego mięsa jak i świetnie zgrywają się z miodem i orzechami. Nam bardzo smakowały z boczkiem i syropem klonowym. Są zwarte i ciężkie jak chleb, więc równie dobrze możecie je pokroić na małe kromeczki lub zwiększyć propocje składników i upiec chleb.

  

Idealne jako drugie śniadanie do szkoły albo do pracy. Można je przechowywać nawet tydzień w chłodnym miejscu owinięte w lnianą ściereczkę. U nas siedzą w lodówce już 6ty dzień i nadal pyszne. 

 

Nie wiem jak Wy, ale ja mam zamiar zabrać je jutro ze sobą na wycieczkę w góry. 

 

 

SKŁADNIKI NA 4 BUŁKI


120 g mąki gryczanej
120 g mąki jaglanej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g bezglutenowych płatków owsianych
1 łyżka oliwy z oliwek
garść pestek słonecznika
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki niemielonego siemienia lnianego
350 ml mocno gazowanej wody
niecała łyżeczka soli

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Rozgrzej piekarnik do 190C.
  • Zmielone siemię lniane zalej około 2-3 łyżkami cieplej wody i wymieszaj. Odstaw.
  • Resztę składników zmieszaj ze sobą, dodaj zalane ciepłą wodą siemię.
  • Dolej gazowanej wody i dokładnie wymieszaj.
  • Ma powstać bardzo gęsta masa (taka, że łyżka staje).
  • Kokilki na suflety wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.
  • Piecz ok 45-50 min., wystudź na kratce piekarnika odwijając bułki z papieru jak lekko wystygną.

 

 Bułki wegańskie bez glutenuBułki wegańskie bez glutenu

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!