40 min.
6 szt.
pieczenie
Składniki
  • 2 dojrzałe banany
  • ½ szklanki oleju kokosowego
  • 3 listki żelatyny
  • 2/3 szklanki mąki kokosowej
  • 1/3 szklanki mąki kasztanowej
  • 1 łyżka mąki żołędziowej
  • 1 łyżka mąki z topinamburu
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki kurkumy

bułki AIP

Do upieczenia tych bułek zainspirowała mnie Marta, która jest na protokole autoimmunologicznym, a z którą miałyśmy okazję wymienić wiele cennych informacji przy okazji w sumie niespodziewanego spotkania. Oprócz masy ciekawych informacji, Marta podała mi również przepis na chlebek, z którego ja zrobiłam bułki i oczywiście pozmieniałam mąki i dodatki na swoją modłę.

Wiele osób na protokole szuka pieczywa, tak dla odmiany od ciągłego jedzenia mięsa i warzyw. Pieczenie bez jaj to jedna wielka niewiadoma. Wyjdzie coś czy nie wyjdzie. Zaskakujące, ale bułki wyszły i nawet jakoś smakują. Banany i żelatyna powodują, że się nie rozpadają. Pasują mi zarówno jako deser, ale też posmarowane masłem wiejskim albo nawet z kiełbasą. 

Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Olej kokosowy rozpuść na niewielkim ogniu, dodaj żelatynę i wymieszaj aż do jej rozpuszczenia. Ostudź
  • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek.
  • Foremki do sufletów nasmaruj olejem kokosowym i nałóż ciasto do około 2/3 wysokości formy.
  • Piecz około 30-35 min.
  • Ostudź i zajadaj.

bułki AIP

bułki AIP bułki AIPbułki AIP

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!