10 min.
2 szklanki
gotowanie
Składniki
  • 1 szklanka puree z dyni
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 1 owoc kiwi
  • garść pestek z dyni
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu

budyń bezglutenowy

Budyń z dyni to doskonałe danie dla malucha. Dynia sama w sobie jest słodkawa, tak samo jako mleko kokosowe, owoce i cynamon. Wcale nie trzeba dosładzać, efekt słodkości został osiągnięty. 

Budyń możesz podać dziecku zarówno na śniadanie, kolację lub jako przekąskę albo deser. Możesz szaleć z owocami, o ile tylko Twój maluch nie jest na jakieś uczulony.

Puree z dyni warto zrobić wcześniej i zamrozić. Potem tylko wyjmujesz z zamrażarki i gotowe.

To małe danie jest bogate w dobre tłuszcze i łatwo przyswajalne węglowodany, których Twoja pociecha potrzebuje wariując na placu zabaw. Nasycenie na wiele godzin gwarantowane.

Kurkuma posiada właściwości przeciwzapalne, a pieprz spowoduje, że naczynia krwionośne bardziej się otworzą i organizm wchłonie więcej wartości odżywczych.

Możecie z przygotowywania tego dania urządzić sobie zabawę. Mama albo Tata nakładają puree (uważać na gorące), a dziecko posypuje poszczególne warstwy pestkami i owocami. Kiedy dzieci mają swój udział w przygotowywaniu dania, chętniej je zjadają. To uwaga dla wszystkich rodziców niejadków. 

Przygotowanie:

  • Do garnuszka wlej mleko kokosowe, puree z dyni i przyprawy.
  • Dokładnie wymieszaj i zagotuj na wolnym ogniu.
  • Wsyp płatki jaglane i gotuj na wolnym ogniu ok 2-3 min.
  • W międzyczasie obierz i podkrój w niewielkie kawałki owoc kiwi.
  • Do wysokich szklanek lub pucharków nakładaj gorące puree, następnie posyp pestkami dyni, potem znów wlej puree i ponownie posyp pestkami dyni i pokrojonym kiwi.

bezglutenowy budyń   bezglutenowy budyń

Dodaj komentarz
  • Suawa Mys
    2014-11-15 21:18

    10 cio miesięcznemu maluchowi moge dac?

  • Paleo Strefa
    2014-11-15 23:13

    Tak możesz, ale pestki dyni zmiel wcześniej w młynku, żeby się dziecko nie zakrztusiło. Jaglana jest okej, oby nie za często.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!