Składniki
- 1 szklanka puree z dyni
- ½ szklanki mleka kokosowego
- 3 łyżki świeżo zmielonego złocistego siemienia lnianego
- 1 owoc kiwi
- garść pestek z dyni
- garść orzechów włoskich
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu
Osobiście uwielbiam wszelakie budynie. Wszystko co ma gęstą konsystencję i jest ciepłe jest moje :) To danie szczególnie pasuje mi na kolacje, zwłaszcza po długim dniu, kiedy wracam do domu zmęczona i nie chce mi się stać przy kuchni. W związku z tym, że danie ma formę puree to nasz organizm nie ma problemu, żeby je strawić, co jest szczególne ważne wieczorem, gdy nasze obroty zwalniają. Wtedy możesz zrezygnować z orzechów i pestek, a zetrzeć do budyniu trochę marchewki albo nawet wkroić suszone pomidory.
To małe danie jest bogate w sycące tłuszcze i łatwo przyswajalne „dobre” węglowodany.
Kurkuma posiada właściwości przeciwzapalne, a pieprz spowoduje, że naczynia krwionośne bardziej się otworzą i organizm wchłonie więcej wartości odżywczych.
Nie wiesz jak zrobić puree z dyni? Proste. Wystarczy ugotować dynię w małej ilości wody (możesz też upiec dynię w piekarniku), odcedzić i zmiażdzyć widelcem lub zmielić blenderem. Gotowe.
Zwykle robię więcej puree i zamrażam porcjami, żeby móc cieszyć się budyniem z dynią kiedy tylko mam ochotę.
Przygotowanie:
- Do garnuszka wlej mleko kokosowe, puree z dyni i przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj i zagotuj na wolnym ogniu.
- Wsyp siemię lniane i gotuj na wolnym ogniu ok 1 min. W tym czasie siemię utworzy gęsty budyń.
- W międzyczasie obierz i podkrój w niewielkie kawałki owoc kiwi.
- Do wysokich szklanek lub pucharków nakładaj gorące puree, następnie posyp pestkami dyni i orzechami, potem znów wlej puree i ponownie posyp pestkami dyni, orzechami i pokrojonym kiwi.
K Noss
2017-06-11 22:07
Mniam!! jak najszybciej wyprobuje!!!
Agnieszka
2018-11-12 06:43
Może być do tego przepisu dynia piżmowa? A zamiast mleka kokosowego migdałowe?
Monika, Paleostrefa
2018-11-13 16:48
Agieszka - tak - może być. Smacznego :)