Składniki
- 150 g masła wiejskiego
- 250 g puree z buraków
- 100 g gorzkiej czekolady 90%
- 4 jaja
- espresso
- 4 czubate łyżki proszku maca
- 4 czubate łyżki mąki kasztanowej
- 1 czubata łyżka mąki żołędziowej
- 4 czubate łyżki miodu
- szczypta sody
Brownie z burakami to nic odkrywczego. Pewnie każdy miał okazję próbować zestawienia słodkich buraków z czekoladą, ja również. Ale to brownie z burakami to chyba najłatwiejsze i najsmaczniejsze jakie kiedykolwiek jadłam. Ma niezwykle głęboki i bogaty smak dzięki aromatycznym mąkom i maca w proszku, która pachnie cudnie cynamonem. Wyraźnie czekoladowe i jednocześnie lekko mokrawe i gładkie. Po prostu uzależniające. Jeśli ktoś martwi się o smak buraków, to zapewniam, że ich nie czuć, a nadają wspaniałą mokrą konsystencję brownie. Wystarczyło kilka łyżek miodu i naturalna słodycz buraków, żeby ciasto było słodziutkie. A jak smakuje z kawą prosto z Jamajki, którą przywiozła mi koleżanka... Nieziemska przyjemność w to deszczowe majowe popołudnie.
Zapraszam Was na to i inne pyszne słodkości do Ispini w czerwcu na weekend z paleo. Sami ocenicie.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Formę do pieczenia (ok 20 cm średnicy) natrzyj tłuszczem i odstaw.
- Zaparz espresso (ok 40-50 ml) i odstaw.
- Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść na bardzo małym gazie w rondelku (z lenistwa nie chciało mi się tego robić w kąpieli wodnej) cały czas mieszając i uważając, żeby czekolada się nie przypaliła.
- Dodaj do czekolady espresso oraz masło pocięte w niewielkie kawałki. Cały czas mieszaj, aż do rozpuszczenia masła. Zestaw z ognia. Wmieszaj miód.
- W oddzielnej misce połącz mąki i maca (kasztanową przesiej, bo ma tendencję do tworzenia grudek) i sodę. Odstaw.
- Oddziel żółtka od białek.
- Żółtka ubij na gładką masę. Cały czas mieszając dodaj łyżeczkę masy czekoladowej (dla zahartowania żółtek) i powoli całość dodaj do masy czekoladowej w rondelku (uważaj, żeby żółtka się nie zważyły, najlepiej żeby były w temperaturze pokojowej).
- Dodaj buraki puree.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Połącz białka z masą czekoladową, dodaj mieszankę mąk i wymieszaj na gładkę masę.
- Przelej ciasto do formy do pieczenia i piecz około 40 min, aż do czystego patyczka.
- Ciasto jest pyszne na ciepło, a jeszcze lepiej smakuje następnego dnia podane z odrobiną sosu malinowego.
skateona
2017-05-24 13:14
czy masło wiejskie jest zgodne z dietą paleo? Slyszalam, że powinno się unikać wszelkiego nabiału, szczególnie odkrowiego?
Paleo Strefa
2017-05-24 22:15
Skateona - masło uważa się za zgodne ze współczesną wersją diety paleo to to głównie tłuszcz - 99,99% i tylko śladowe ilości białka. Zatem wszyscy, którzy jedzą w myśl zasad paleo używamy masła, ale musi to być masło dobrej jakości, najlepiej wiejskie lub ekologiczne.
Jacek
2018-03-28 16:07
Ja mam pytanie do tego składnika - "Dodaj buraki puree" - rozumiem, że buraki trzeba wcześniej ugotować ?
Monika, Paleostrefa
2018-03-29 17:36
Jacku, tak - ugotować lub upiec albo kupić gotowe (np. mrożone).