1 h
12 kawałków
pieczenie
Składniki
  • pół szklanki mąki kasztanowej
  • pół szklanki mąki kokosowej
  • 3 łyżki kakao
  • pół szklanki lekko schłodzonego rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
  • pół jabłka startego na tarce (może być ze skórką)
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 3 czubate łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka cynamonu

paleo brownie z banana i jabłka

Wczoraj były urodziny mojej Mamuni. Mam bardzo młodą Mamę, jest ode mnie tylko 21 lat starsza. Moja Mama jest cudowna. Mimo, że nie ma połowy tarczycy, chore stawy i kręgosłup, to jest zawsze uśmiechnięta, pozytywna i pełna energii. Na co dzień wcale nie myśli o chorobach tylko cieszy się życiem. Czasem się zastanawiam skąd ona czerpie tyle energii, bo ja już dawno bym odpadła na jej miejscu.

Pomaga w wychowaniu dwojga małych wnuków i pielęgnuje swojego 93 letniego Ojca, więc jest ciągle w ruchu. Niezmordowana! Naprawdę ją podziwiam. A najbardziej chyba podziwiam to, że zawsze jest pogodna, uśmiechnięta i uwielbia się śmiać. Ale tak szczerze. Nie, że trzeba się uśmiechać, tylko ona taka po prostu jest.

Mimo kłopotów i problemów nie narzeka, nie skaży się i wszystko potrafi przerobić w pozytyw! Potrafi zachwycać się drobnymi rzeczami jak mała dziewczynka np. kawą w pięknym miejscu, albo tym, że kolejny kwiat zakwitł w jej ogrodzie. Chyba mam to po Niej.

Na co dzień dzieli nas 350 km, a jak przeprowadzę się do mojej chaty, to ta odległość jeszcze bardziej się powiększy. Mimo to, chciałabym ją poczęstować urodzinowym, mooocno czekoladowym brownie nawet wirtualnie, a jak przyjadę to obiecuję upiec coś pysznego.

Wszystkiego Najlepszego Mamuniu!

z mamunią

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

 

Przygotowanie:

 

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Jajo utrzyj z miodem na gładką masę.
  • Dodaj masło i dalej ucierając dodawaj powoli mąki, kakao, sodę i cynamon.
  • Do utartej masy wmieszaj utarte jabłko oraz rozgniecionego widelcem na papkę banana
  • Ciasto wylej do blachy o wymiarach ok 12 x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz ok 40-45 min, do suchego patyczka.
  • Gotowe ciasto możesz posypać płatkami kokosowymi bądź orzechami. Można też polać czekoladową polewą.
  • Najlepiej smakuje po wystydzeniu, następnego dnia.

 

MOJE RADY:

  • zamiast jaja użyj żelatyny (1 łyżeczkę sypkiej, a tej w listkach zgodnie z instrukcją na opakowaniu na ok 500 ml masy)
  • zamiast białka możesz użyć samego żółtka.
  • zamiast mąki kasztanowej możesz użyć: gryczanej, jaglanej, ryżowej lub innej która ma konsystencję bardziej skrobiową. Jeśli chcesz użyć mąki kokosowej, dodaj w miejsce kasztanowej ok. 1/4 szklanki kokosowej. Mąka kokosowa ma zupełnie inne właściwości i wyciąga z ciasta płyny, jeśli dodasz jej więcej ciasto może być za suche.

 

brownie z banana i jabłka (paleo)brownie z banana i jabłka (paleo)brownie z banana i jabłka (paleo)brownie z banana i jabłka (paleo)

Dodaj komentarz
  • Martyna Dziedzic
    2016-11-29 15:41

    Pysznie wygląda i w smaku na pewno też wyborne ciasto. Ale pewnie przy insulinooporności takich słodyczy nie można?

  • Paleo Strefa
    2016-11-30 18:32

    Martyna, przy lekkiej insulinooporności pozwoliłabym od święta na 1 kawałek. Najleoiej wtedy bez miodu, banan niedojrzały zamiast dojrzałego, i te mąki które podałąm w przepisie, jedynie kasztanowa mogłaby ew spowodować skok cukru we krwi ale jesli ciasto wstawisz do lodowki i nastepnego dnia bedziesz je dopiero jadła (pamietaj 1 kawalek) to skrobia z mąki kasztanowej zamieni się w skrobię oporną która obniża indeks glikemiczny (działą jak błonnik). W ciescie jest sporo tłuszczu wiec powinien on ukryć węgle, które nie spowodują od razu nagłego skoku cukru. Przy ciezszej IO nie polecam bo nawet delikatny smak słodki potrafi na dlugo rozregulowac gospodarke cukrowa i spowodowac tycie. Szkoda dla jednego kawałka.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!