Składniki
- pół szklanki mąki kasztanowej
- pół szklanki mąki kokosowej
- 3 łyżki kakao
- pół szklanki lekko schłodzonego rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
- pół jabłka startego na tarce (może być ze skórką)
- 1 bardzo dojrzały banan
- 3 czubate łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajo
- 1 łyżeczka cynamonu
Wczoraj były urodziny mojej Mamuni. Mam bardzo młodą Mamę, jest ode mnie tylko 21 lat starsza. Moja Mama jest cudowna. Mimo, że nie ma połowy tarczycy, chore stawy i kręgosłup, to jest zawsze uśmiechnięta, pozytywna i pełna energii. Na co dzień wcale nie myśli o chorobach tylko cieszy się życiem. Czasem się zastanawiam skąd ona czerpie tyle energii, bo ja już dawno bym odpadła na jej miejscu.
Pomaga w wychowaniu dwojga małych wnuków i pielęgnuje swojego 93 letniego Ojca, więc jest ciągle w ruchu. Niezmordowana! Naprawdę ją podziwiam. A najbardziej chyba podziwiam to, że zawsze jest pogodna, uśmiechnięta i uwielbia się śmiać. Ale tak szczerze. Nie, że trzeba się uśmiechać, tylko ona taka po prostu jest.
Mimo kłopotów i problemów nie narzeka, nie skaży się i wszystko potrafi przerobić w pozytyw! Potrafi zachwycać się drobnymi rzeczami jak mała dziewczynka np. kawą w pięknym miejscu, albo tym, że kolejny kwiat zakwitł w jej ogrodzie. Chyba mam to po Niej.
Na co dzień dzieli nas 350 km, a jak przeprowadzę się do mojej chaty, to ta odległość jeszcze bardziej się powiększy. Mimo to, chciałabym ją poczęstować urodzinowym, mooocno czekoladowym brownie nawet wirtualnie, a jak przyjadę to obiecuję upiec coś pysznego.
Wszystkiego Najlepszego Mamuniu!
Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Jajo utrzyj z miodem na gładką masę.
- Dodaj masło i dalej ucierając dodawaj powoli mąki, kakao, sodę i cynamon.
- Do utartej masy wmieszaj utarte jabłko oraz rozgniecionego widelcem na papkę banana
- Ciasto wylej do blachy o wymiarach ok 12 x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok 40-45 min, do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto możesz posypać płatkami kokosowymi bądź orzechami. Można też polać czekoladową polewą.
- Najlepiej smakuje po wystydzeniu, następnego dnia.
MOJE RADY:
- zamiast jaja użyj żelatyny (1 łyżeczkę sypkiej, a tej w listkach zgodnie z instrukcją na opakowaniu na ok 500 ml masy)
- zamiast białka możesz użyć samego żółtka.
- zamiast mąki kasztanowej możesz użyć: gryczanej, jaglanej, ryżowej lub innej która ma konsystencję bardziej skrobiową. Jeśli chcesz użyć mąki kokosowej, dodaj w miejsce kasztanowej ok. 1/4 szklanki kokosowej. Mąka kokosowa ma zupełnie inne właściwości i wyciąga z ciasta płyny, jeśli dodasz jej więcej ciasto może być za suche.