Składniki
- pół szklanki mąki kasztanowej
- pół szklanki mąki kokosowej
- 3 łyżki kakao
- pół szklanki lekko schłodzonego rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
- pół jabłka startego na tarce (może być ze skórką)
- 1 bardzo dojrzały banan
- 3 czubate łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajo
- 1 łyżeczka cynamonu
Wczoraj były urodziny mojej Mamuni. Mam bardzo młodą Mamę, jest ode mnie tylko 21 lat starsza. Moja Mama jest cudowna. Mimo, że nie ma połowy tarczycy, chore stawy i kręgosłup, to jest zawsze uśmiechnięta, pozytywna i pełna energii. Na co dzień wcale nie myśli o chorobach tylko cieszy się życiem. Czasem się zastanawiam skąd ona czerpie tyle energii, bo ja już dawno bym odpadła na jej miejscu.
Pomaga w wychowaniu dwojga małych wnuków i pielęgnuje swojego 93 letniego Ojca, więc jest ciągle w ruchu. Niezmordowana! Naprawdę ją podziwiam. A najbardziej chyba podziwiam to, że zawsze jest pogodna, uśmiechnięta i uwielbia się śmiać. Ale tak szczerze. Nie, że trzeba się uśmiechać, tylko ona taka po prostu jest.
Mimo kłopotów i problemów nie narzeka, nie skaży się i wszystko potrafi przerobić w pozytyw! Potrafi zachwycać się drobnymi rzeczami jak mała dziewczynka np. kawą w pięknym miejscu, albo tym, że kolejny kwiat zakwitł w jej ogrodzie. Chyba mam to po Niej.
Na co dzień dzieli nas 350 km, a jak przeprowadzę się do mojej chaty, to ta odległość jeszcze bardziej się powiększy. Mimo to, chciałabym ją poczęstować urodzinowym, mooocno czekoladowym brownie nawet wirtualnie, a jak przyjadę to obiecuję upiec coś pysznego.
Wszystkiego Najlepszego Mamuniu!
Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Jajo utrzyj z miodem na gładką masę.
- Dodaj masło i dalej ucierając dodawaj powoli mąki, kakao, sodę i cynamon.
- Do utartej masy wmieszaj utarte jabłko oraz rozgniecionego widelcem na papkę banana
- Ciasto wylej do blachy o wymiarach ok 12 x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok 40-45 min, do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto możesz posypać płatkami kokosowymi bądź orzechami. Można też polać czekoladową polewą.
- Najlepiej smakuje po wystydzeniu, następnego dnia.
MOJE RADY:
- zamiast jaja użyj żelatyny (1 łyżeczkę sypkiej, a tej w listkach zgodnie z instrukcją na opakowaniu na ok 500 ml masy)
- zamiast białka możesz użyć samego żółtka.
- zamiast mąki kasztanowej możesz użyć: gryczanej, jaglanej, ryżowej lub innej która ma konsystencję bardziej skrobiową. Jeśli chcesz użyć mąki kokosowej, dodaj w miejsce kasztanowej ok. 1/4 szklanki kokosowej. Mąka kokosowa ma zupełnie inne właściwości i wyciąga z ciasta płyny, jeśli dodasz jej więcej ciasto może być za suche.
Magda
2016-10-08 12:58
Czym mogę zastąpić mąkę kasztanową???
Paleo Strefa
2016-10-08 14:50
Magda, proponuję zastąpić mąkę kasztanową gryczaną lub jaglaną
Aga
2016-10-08 17:15
A czy olej kokosowy tez należy roztopic?
Anna
2016-10-08 21:23
Nie zapomnicie dodac kakao po wymieszaniu jablka i banana ;) ja wyciagalam ciasto z formy aby go dodac ;) brak tego elementu w opisie ;)
Justyna
2016-10-09 08:28
Co zamiast jaka i miodu ( ile ksylitolu)?
Paleo Strefa
2016-10-09 09:08
Aga - tak olej kokosowy tez rospuszczamy
Ania - dzięki poprawiam :) ale gapa!
Justyna - zamiast jaja więcej banana np połówkę plus odrobinę żelatyny lub troche siemienia lnianego lub samo zołtko, a ksylitolu tyle samo co miodu
M@gd@
2016-10-09 20:09
Zrobiłam wczoraj, gapa że mnie, bo wszystko przygotowałam i okazało się że domu brak kakao. Dałam karob i wyszło mega pycha. Moja 1,5 roczną córka zachwycona a ja spokojna że nie je tego co niezdrowe
Ania H
2016-10-25 16:30
Czy ciasto jest także smaczne na 2-3 dzień? Mam różne doświadczenia z bezglutenowymi wypiekami, a w jeden dzień go nie zjem (przynajmniej nie powinnam) :) Jak je najlepiej przechowywać?
Paleo Strefa
2016-10-27 18:01
Ania H - nawet lepsze na 2 dzień na trzeci to już chyba nie starczy silnej woli :) Ja nie sprawdzałam bo max do następnego dnia ciasto przetrwało :) Ja je przechowuję zawinięte w papier lub w bawełnianą ściereczkę i stoi w chłodnym miejscu np w szafce cargo w kuchni.
Agata
2017-09-29 14:11
Czy ciasto można upiec w większej formie? Myślę o niewielkiej tortownicy.. dopiecze się, jednocześnie bez przesuszenia?
Pozdrawiam!
Paleo Strefa
2017-10-02 22:12
Agata, musisz sprawdzić czy nie za duża ta tortownica na ilość ciasta, żeby nie wyszło za cienkie, jeśli za duża niż moja foremka to zmień trochę proporcje tzn zrób np z 1,5 składników.
Aga
2018-03-06 18:37
To ciasto jest cudownie pyszne! Robi się błyskawicznie a smakuje - palce lizać, wszyscy się oblizywali!! Dziękuje za przepis!