50 min.
forma 18x23 cm
pieczenie
Składniki
  • 100 g gorzkiej czekolady 70-90%
  • 1 duży dojrzały banan
  • 4 daktyle medjool bez pestek
  • 1 dojrzała antonówka
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mąki kasztanowej
  • 2 łyżki mąki żołędziowej
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 jajo
  • szczypta sody

paleo brownie

Lubicie brownie? Ależ jesteśmy zgodni :) Parę razy miałam okazję robić paleo brownie według wymyślonych przez siebie proporcji. Efekt był różny. Raz za suche, raz bez smaku. Aż w końcu uzyskałam pożądany efekt.

Brownie z tego przepisu robiłam dwa razy i za każdym razem odrobinę inaczej. Kiedy zrobiłam je według poniższej receptury, to ciasto było lekko wilgotne, moooocno czekoladowe i sycące, natomiast po 2-3 dniach było jeszcze lepsze bo przypominało prawdziwy piernik!

Za drugim razem, kiedy brownie wiozłam dla Was do Bukowca na Festiwal Zdrowia, dodałam więcej antonówek i trochę większe banany i wyszło super wilgotne o konsystencji musu, i po 2 dniach konsystencja się nie zmieniła. Będę robiła obie wersje.

Brownie przeszło test smakowitości właśnie w Bukowcu. Cieszyło się dużym powodzeniem i znikało migiem.

Smacznego :P

Przygotowanie:

  • W garnuszku z grubszym dnem rozpuść czekoladę (użyłam takiej) razem z olejem kokosowym.
  • Odstaw do ostygnięcia.
  • Antonówkę pokrój na mniejsze części, włóż do garnuszka i podlej odrobiną wody. Rozgotuj na jednolity mus i odstaw do ostygnięcia.
  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Rozgnieć banana i daktyle widelcem na gładką masę. Jeśli Twoje daktyle są twarde, możesz je namoczyć w ciepłej wodzie przez 15 min lub zblendować z bananem.
  • Do wystudzonej czekolady dodaj jajo, mus z antonówki oraz masę bananowo-daktylową.
  • Dodaj mąki, kakao i sodę i wymieszaj, żeby nie było grudek.
  • Wysmaruj formę do pieczenia olejem kokosowym i wylej cienką warstwę ciasta.
  • Piecz ok 25-30 min.

 paleo brownie   paleo browniepaleo brownie

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!