SKŁADNIKI
ook 1 -1,2 kg surowego boczku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka suszonego majeranku
2 ziarna ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
na solankę:
ok.1 - 1,2 litra przegotowanej i przestudzonej wody
7 łyżek soli kłodawskiej
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka ziaren kminku
3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
3 listki laurowe
PRZYGOTOWANIE
- Najpierw przygotuj solankę.
- Wszystkie przyprawy wrzuć do wody i dokładnie wymieszaj.
- Do solanki włóż boczek, przykryj pokrywką lub talerzem i wstaw w chłodne miejsce np. do lodówki.
- Najlepiej użyć naczynia takiej wielkości, żeby zmieścił nam się cały boczek.
- Boczek musi być cały przykryty solanką.
- Tak przygotowany boczek musi leżeć w solance 2-3 dni.
- Po tym czasie wyjmij boczek z solanki i przelóż do brytfanki.
- Posyp kminkiem, majerankiem, dodaj ziele i pieprz na końcu przykryj papierem do pieczenia.
- Piecz ok 3h w 140C, góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie odwiń boczek z papieru i kolejne 15 min piecz w temp 200C z funkcją termoobieg dla przypieczenia skórki.