Boczek pieczony

 

SKŁADNIKI

 

ook 1 -1,2 kg surowego boczku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka suszonego majeranku
2 ziarna ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu

na solankę:
ok.1 - 1,2 litra przegotowanej i przestudzonej wody
7 łyżek soli kłodawskiej
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka ziaren kminku
3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
3 listki laurowe

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Najpierw przygotuj solankę.
  • Wszystkie przyprawy wrzuć do wody i dokładnie wymieszaj.
  • Do solanki włóż boczek, przykryj pokrywką lub talerzem i wstaw w chłodne miejsce np. do lodówki.
  • Najlepiej użyć naczynia takiej wielkości, żeby zmieścił nam się cały boczek.
  • Boczek musi być cały przykryty solanką.
  • Tak przygotowany boczek musi leżeć w solance 2-3 dni.
  • Po tym czasie wyjmij boczek z solanki i przelóż do brytfanki.
  • Posyp kminkiem, majerankiem, dodaj ziele i pieprz na końcu przykryj papierem do pieczenia.
  • Piecz ok 3h w 140C, góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie odwiń boczek z papieru i kolejne 15 min piecz w temp 200C z funkcją termoobieg dla przypieczenia skórki.

 

Boczek pieczonyBoczek pieczony

 

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!