Keto biszkopt 

 

SKŁADNIKI


4 jaja
po 4 łyżki mąki kokosowej i migdałowej
4 łyżki ksylitolu
pół łyżeczki sody


KREM


400 ml śmietanki 30%
1 gorzka czekoladka ok 100-125g
4 łyżki ksylitolu

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Oddziel żółtka od białek.
  • Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Odstaw.
  • Do żółtek dodaj ksylitol i utrzyj na dładką masę.
  • Dodaj mąki i sodę i dodaj do masy z żółtkami. Wymieszaj na gładką masę.
  • Partiami dodawaj ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszaj.
  • Wyłóż ciasto do małej keksówki. Piecz ok 35-40 min w 180C. Ostudź.
  • Przygotuj krem.
  • Na patetni rozpuść czekoladę z ksylitolem, cały czas mieszając dodaj powoli śmietankę.
  • Wymieszaj dokładnie, żeby ksylitol się rozpuścił.
  • Krótko zagotuj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Potem wstaw do lodówki i mocno schłódź.
  • Na końcu zmiksuj krem dokładnie trzepaczką, aż powstanie gładki puszysty krem.
  • Biszkopt przekrój na pół i przełóż grubą warstwą kremu. Gotowe.

 

Keto biszkopt z kremem czekoladowymKeto biszkopt czekoladowyKeto biszkopt z kremem czekoladowym 

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!