SKŁADNIKI
4 jaja
po 4 łyżki mąki kokosowej i migdałowej
4 łyżki ksylitolu
pół łyżeczki sody
KREM
400 ml śmietanki 30%
1 gorzka czekoladka ok 100-125g
4 łyżki ksylitolu
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Odstaw.
- Do żółtek dodaj ksylitol i utrzyj na dładką masę.
- Dodaj mąki i sodę i dodaj do masy z żółtkami. Wymieszaj na gładką masę.
- Partiami dodawaj ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż ciasto do małej keksówki. Piecz ok 35-40 min w 180C. Ostudź.
- Przygotuj krem.
- Na patetni rozpuść czekoladę z ksylitolem, cały czas mieszając dodaj powoli śmietankę.
- Wymieszaj dokładnie, żeby ksylitol się rozpuścił.
- Krótko zagotuj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Potem wstaw do lodówki i mocno schłódź.
- Na końcu zmiksuj krem dokładnie trzepaczką, aż powstanie gładki puszysty krem.
- Biszkopt przekrój na pół i przełóż grubą warstwą kremu. Gotowe.