60 min.
forma 12x21
pieczenie
Składniki
  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • ½ szklanki mąki kasztanowej
  • ½ szklanki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka dyni (ja użyłam piżmowej) startej na tarce
  • o małych oczkach
  • 3 czubate łyżki miodu (najlepiej spadziowego).
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajo
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki starej gałki muszkatołowej

biszkopt dyniowy 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Jajo utrzyj z miodem na gładką masę.
  • Dodaj masło i dalej ucierając dodawaj powoli przesiane mąki, sodę i przyprawy.
  • Do utartej masy wmieszaj dynię.
  • Ciasto wylej do blachy o wymiarach ok 12 x 21 cm wysmarowanej masłem i oprószonej bezglutenową mąką.
  • Piecz ok 40-45 min, do suchego patyczka.
  • Gotowe ciasto możesz posypać płatkami kokosowymi bądź orzechami.

 biszkopt dyniowy   biszkopt dyniowy

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!