60 min.
forma 12x21
pieczenie
Składniki
  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • ½ szklanki mąki kasztanowej
  • ½ szklanki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka dyni (ja użyłam piżmowej) startej na tarce
  • o małych oczkach
  • 3 czubate łyżki miodu (najlepiej spadziowego).
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajo
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki starej gałki muszkatołowej

biszkopt dyniowy 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Jajo utrzyj z miodem na gładką masę.
  • Dodaj masło i dalej ucierając dodawaj powoli przesiane mąki, sodę i przyprawy.
  • Do utartej masy wmieszaj dynię.
  • Ciasto wylej do blachy o wymiarach ok 12 x 21 cm wysmarowanej masłem i oprószonej bezglutenową mąką.
  • Piecz ok 40-45 min, do suchego patyczka.
  • Gotowe ciasto możesz posypać płatkami kokosowymi bądź orzechami.

 biszkopt dyniowy   biszkopt dyniowy

Dodaj komentarz
  • ania
    2014-10-17 14:02

    w weekend mam zamiar zrobić
    mniam :)

  • Ola S-K
    2014-10-26 16:39

    Już nie mogę doczekać się wypróbowania tego przepisu. Na Halloween jak znalazł :)

  • Karolina Matusewicz
    2015-09-05 12:56

    Ja dziś to ciasto zrobiłam. Jest wspaniałe! Wpisuję na stałe do moich przepisów i dziękuję!!

  • Karolina Matusewicz
    2015-09-05 13:00

    p.s. zamiast mąki jaglanej dodałam kokosową. Nie dałam gałki, a zamiast kurkumy dodałam łyżeczkę karobu. Nie jem zbóż :) Cynamonu dałam 1 łyżeczkę (bardzo lubię) :)

  • Paleo Strefa
    2015-09-06 17:36

    Karolina, w takim razie tera zja musze wyprobowac Twojej wersji. Zaraz zakasuję rękawy :) Pozdrawiam

  • Pytajnik
    2015-10-13 21:26

    czym można zastąpić mąkę kasztanową?

  • Paleo Strefa
    2015-10-14 09:06

    Spróbuj z tapioki lub ziemniaczaną, bo ma podobne właściwości.

  • Agnieszka
    2016-08-17 21:32

    własnie ciasto się piecze a zapach jest niezieeemski... :) troszeczkę zmieniłam wykonanie, tj. tartą dynię podpiekłam ze skórką pomarańczową (myślę, że można też dodać 1/2 zblendowanej pomarańczy lub jabłka, tak aby z dynią wyszła 1 szklanka) i garścią rodzynek i z 1/2 łyżki oleju kokosowego a potem zblendowałam na drobną papkę, ale z wyraźnymi małymi kawałeczkami, potem dodałam też łyżeczkę macy do mieszanki mąk i przypraw i czekam, aż się upiecze i myślę, że będzie suuperr smaczneee, dziękuję Pani Moniko za świetne przepisy, kilka już wypróbowałam i na stałe zagościły w moim domu, ale też proszę o więcej, więcej przepisów na jabłeczniki, może serniczek z orzechów nerkowca, batatów, suszonych śliwek ! pozdrawiam

  • Paleo Strefa
    2016-08-18 21:58

    Agnieszko, dziękuję za miłe słowa! da się zrobić z tym serniczkiem i jabłecznikiem :) Może nie od razu ale będzie. Pozdrawiam!

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!