60 min.
forma 12x21
pieczenie
Składniki
- ½ szklanki mąki jaglanej
- ½ szklanki mąki kasztanowej
- ½ szklanki rozpuszczonego masła
- 1 szklanka dyni (ja użyłam piżmowej) startej na tarce
- o małych oczkach
- 3 czubate łyżki miodu (najlepiej spadziowego).
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajo
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki starej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Jajo utrzyj z miodem na gładką masę.
- Dodaj masło i dalej ucierając dodawaj powoli przesiane mąki, sodę i przyprawy.
- Do utartej masy wmieszaj dynię.
- Ciasto wylej do blachy o wymiarach ok 12 x 21 cm wysmarowanej masłem i oprószonej bezglutenową mąką.
- Piecz ok 40-45 min, do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto możesz posypać płatkami kokosowymi bądź orzechami.