60 min.
forma 12x21
pieczenie
Składniki
- ½ szklanki mąki jaglanej
- ½ szklanki mąki kasztanowej
- ½ szklanki rozpuszczonego masła
- 1 szklanka dyni (ja użyłam piżmowej) startej na tarce
- o małych oczkach
- 3 czubate łyżki miodu (najlepiej spadziowego).
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajo
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki starej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Jajo utrzyj z miodem na gładką masę.
- Dodaj masło i dalej ucierając dodawaj powoli przesiane mąki, sodę i przyprawy.
- Do utartej masy wmieszaj dynię.
- Ciasto wylej do blachy o wymiarach ok 12 x 21 cm wysmarowanej masłem i oprószonej bezglutenową mąką.
- Piecz ok 40-45 min, do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto możesz posypać płatkami kokosowymi bądź orzechami.
ania
2014-10-17 14:02
w weekend mam zamiar zrobić
mniam :)
Ola S-K
2014-10-26 16:39
Już nie mogę doczekać się wypróbowania tego przepisu. Na Halloween jak znalazł :)
Karolina Matusewicz
2015-09-05 12:56
Ja dziś to ciasto zrobiłam. Jest wspaniałe! Wpisuję na stałe do moich przepisów i dziękuję!!
Karolina Matusewicz
2015-09-05 13:00
p.s. zamiast mąki jaglanej dodałam kokosową. Nie dałam gałki, a zamiast kurkumy dodałam łyżeczkę karobu. Nie jem zbóż :) Cynamonu dałam 1 łyżeczkę (bardzo lubię) :)
Paleo Strefa
2015-09-06 17:36
Karolina, w takim razie tera zja musze wyprobowac Twojej wersji. Zaraz zakasuję rękawy :) Pozdrawiam
Pytajnik
2015-10-13 21:26
czym można zastąpić mąkę kasztanową?
Paleo Strefa
2015-10-14 09:06
Spróbuj z tapioki lub ziemniaczaną, bo ma podobne właściwości.
Agnieszka
2016-08-17 21:32
własnie ciasto się piecze a zapach jest niezieeemski... :) troszeczkę zmieniłam wykonanie, tj. tartą dynię podpiekłam ze skórką pomarańczową (myślę, że można też dodać 1/2 zblendowanej pomarańczy lub jabłka, tak aby z dynią wyszła 1 szklanka) i garścią rodzynek i z 1/2 łyżki oleju kokosowego a potem zblendowałam na drobną papkę, ale z wyraźnymi małymi kawałeczkami, potem dodałam też łyżeczkę macy do mieszanki mąk i przypraw i czekam, aż się upiecze i myślę, że będzie suuperr smaczneee, dziękuję Pani Moniko za świetne przepisy, kilka już wypróbowałam i na stałe zagościły w moim domu, ale też proszę o więcej, więcej przepisów na jabłeczniki, może serniczek z orzechów nerkowca, batatów, suszonych śliwek ! pozdrawiam
Paleo Strefa
2016-08-18 21:58
Agnieszko, dziękuję za miłe słowa! da się zrobić z tym serniczkiem i jabłecznikiem :) Może nie od razu ale będzie. Pozdrawiam!