Bezglutenowy chleb z czarnuszką (bez jaj, bez zakwasu, bez drożdzy)

 

Ten chleb jest po prostu idealny i od razu mnie zachwycił. Piekłam go pierwszy raz testując mąki, które nadałyby się najlepiej na taki wypiek i wiecie co? …. udał się za pierwszym razem! Skórka wyszła super chrupiąca. Mąki jakich użyłam są łatwo dostępne i tanie. Nie trzeba robić zakwasu, używać drożdży ani jaj, bo chlebek ładnie rośnie od gazowanej wody.

 

Jeśli chodzi o dodatki to możecie użyć swoich ulubionych np. pestki dyni, słonecznika, chia, kminek itd. Po prostu to co lubicie najbardziej. Chlebek pięknie się kroi, nie rozpada dzięki mielonemu siemieniu lnianemu. Równie dobrze można użyć babki jajowatej.

 

Co do mąk to proponuję jako bazę do chlebka zastosować mąkę najmniej kapryśną i w miarę neutralną np. gryczaną niepaloną, ryżową, jaglaną albo właśnie bezglutenową owsianą. Moim zdaniem będzie najlepsza, bo nie zdominuje swoim smakiem całego wypieku. W drugiej kolejności możecie dodać dowolnej ulubionej smakowo mąki.

 

Chleb świetnie sprawdził się na wynos z kotletem w środku i jako część śniadania. Z jajecznicą smakuje wybornie, a z domowym dżemem, lekko podgrillowany to już bajka .

 

Dajcie znać w komentarzach czy udało Wam się go upiec i jak smakowało.

 

SKŁADNIKI

 

200 g bezglutenowej mąki owsianej

150 g bezglutenowych płatków owsianych

100 g mąki gryczanej niepalonej

50 g mąki ryżowej

3 łyżki mielonego siemienia lnianego

3 łyżki niemielonego siemienia lnianego

1 łyżka czarnuszki

1,5 łyżeczki soli kłodawskiej

500 ml mocno gazowanej wody

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Rozgrzej piekarnik do 190C.
  • Zmielone siemię lniane zalej około 2-3 łyżkami cieplej wody i wymieszaj. Odstaw.
  • Resztę sypkich składników zmieszaj ze sobą, dodaj zalane ciepłą wodą siemię.
  • Dolej gazowanej wody i dokładnie wymieszaj.
  • Ma powstać bardzo gęsta masa (taka, że łyżka staje).
  • Małą foremkę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.
  • Piecz 1,5 h, wystudź na kratce piekarnika odwijając chleb z papieru jak lekko wystygnie.

 

Bezglutenowy chleb (bez jaj, bez drożdży, bez zakwasu) Bezglutenowy chleb z czarnuszką bez jaj, bez drożdży, bez zakwasu

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!