Ten chleb jest po prostu idealny i od razu mnie zachwycił. Piekłam go pierwszy raz testując mąki, które nadałyby się najlepiej na taki wypiek i wiecie co? …. udał się za pierwszym razem! Skórka wyszła super chrupiąca. Mąki jakich użyłam są łatwo dostępne i tanie. Nie trzeba robić zakwasu, używać drożdży ani jaj, bo chlebek ładnie rośnie od gazowanej wody.
Jeśli chodzi o dodatki to możecie użyć swoich ulubionych np. pestki dyni, słonecznika, chia, kminek itd. Po prostu to co lubicie najbardziej. Chlebek pięknie się kroi, nie rozpada dzięki mielonemu siemieniu lnianemu. Równie dobrze można użyć babki jajowatej.
Co do mąk to proponuję jako bazę do chlebka zastosować mąkę najmniej kapryśną i w miarę neutralną np. gryczaną niepaloną, ryżową, jaglaną albo właśnie bezglutenową owsianą. Moim zdaniem będzie najlepsza, bo nie zdominuje swoim smakiem całego wypieku. W drugiej kolejności możecie dodać dowolnej ulubionej smakowo mąki.
Chleb świetnie sprawdził się na wynos z kotletem w środku i jako część śniadania. Z jajecznicą smakuje wybornie, a z domowym dżemem, lekko podgrillowany to już bajka .
Dajcie znać w komentarzach czy udało Wam się go upiec i jak smakowało.
SKŁADNIKI
200 g bezglutenowej mąki owsianej
150 g bezglutenowych płatków owsianych
100 g mąki gryczanej niepalonej
50 g mąki ryżowej
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki niemielonego siemienia lnianego
1 łyżka czarnuszki
1,5 łyżeczki soli kłodawskiej
500 ml mocno gazowanej wody
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzej piekarnik do 190C.
- Zmielone siemię lniane zalej około 2-3 łyżkami cieplej wody i wymieszaj. Odstaw.
- Resztę sypkich składników zmieszaj ze sobą, dodaj zalane ciepłą wodą siemię.
- Dolej gazowanej wody i dokładnie wymieszaj.
- Ma powstać bardzo gęsta masa (taka, że łyżka staje).
- Małą foremkę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.
- Piecz 1,5 h, wystudź na kratce piekarnika odwijając chleb z papieru jak lekko wystygnie.
Sylwia N
2019-01-08 11:15
Cześć! Pytanie: czy da się zastąpić mąkę gryczaną jakąś inną? Gryczana, jaglana i amarantusowa są dla mnie koszmarne w smaku :(
Monika, Paleostrefa
2019-01-09 21:45
Sylwia, możesz zastąpić ryżową lub owsianą.
Malwina Pokrzywa
2019-04-09 19:05
Na pewno sama woda wystarczy jako spulchniacz? upiekłam ten chleb, ale jest bardzo zbity.
Monika, Paleostrefa
2019-04-10 20:50
Malwina, tak wystarczy. Trzeba dodać wody gazowanej i nie można odstawiać gotowego do włożenia do piekarnika ciasta nawet na kilka minut bo mąka i płatki wchłaniają wodę i go wysuszają czyli masz juz nagrzany piekarnik, wtedy mieszasz składniki i od razu do nagrzanego piekarnika. Możesz też wstawić na dolną pułkę foremę z wodą któa będzie parować podczas pieczenia i dodatkowo spulchni chlebek. Ale mnie wychodził i bez tego triku. Chleb powinien być tak zbity jak zwykły żytni chleb. Bardzo podobna konsystencja.