Podpłomyki bezglutenowe z paprykarzem jaglanym

 

Wiecie co, podpłomyki to zdecydowanie nasz ulubiony wypiek. A to głównie dlatego, że mogę je zrobić właściwie z każdej mąki (prawie, nie wyjdą tylko ze 100% kokosowej). Przygotowuje się je ekspresowo. Naprawdę. Wystarczy, że zrobicie je raz i się od nich uzależnicie.

 

Mój jadający sporadycznie chleb mąż, dopomina się o podpłomyki, kiedy zabraknie w domu pieczywa. Przygotowanie jest szybsze niż pojechanie do sklepu po zakupy.

 

Podpłomyki robiliśmy już prawie z każdej mąki. Kiedy pozwalamy sobie na gluten to orkiszowe są najlepsze bo pięknie puchną.
Gryczane są na pewno inne, ale równie pyszne i sycące. Mieszajcie mąki, eksperymentujcie, bo możecie odkryć wspaniały smak.

 

Podpłomyki z tego przepisu postanowiłam wzbogacić mąką kokosową oraz ziemiaczaną, żeby gryka nie dominowała w wypiekach. Nie każdy lubi smak gryki. Spróbujcie każdego rodzaju popdpłomyków i wybierzcie te, które najbardziej Wam smakują.
Smacznego.

ps. a paprykarz to tylko mało znaczący dodatek :P


SKŁADNIKI NA 3 PODPŁOMYKI

 

po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i kokosowej
8 łyżek mąki gryczanej lub więcej
1 jajo
soda
sól
szczypta kurkumy

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj ciasto dłońmi kilka minut.
  • Gdyby ciasto za bardzo lepiło się do rąk, podsyp je mąką gryczaną.
  • Uformuj kulę i podziel ją na około 3 mniejsze kawałki.
  • Każdy z kawałków rozwałkuj dość cienko na desce podsypanej mąką gryczaną, tak żeby nie lepiły się do powierzchni.
  • Mocno rozgrzej patelnię (nalepiej do naleśników, wtedy zmieści się więcej podpłomyków), i piecz (bez żadnego tłuszczu) na średnim ogniu do czasu, aż delikatnie napuchną i mocniej się zarumienią.
  • Najlepsze do schrupania od razu, ale następnego dnia również nam smakowały.

 

PAPRYKARZ JAGLANY


2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
2 marchewki
1 mała cebula
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju lnianego + oliwa do smażenia
1 łyżeczka aminokwasów kokosowych (lub sosu sojowego jeśli używacie)
3 ziarnka ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej
sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie na rozgrzanej patelni.
  • Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do cebuli. Dodaj przyprawy i duś przez kilka minut.
  • Wyjmij ziele angielskie i listek laurowy. Wyrzuć.
  • Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj 2,5 x więcej wody niż kaszy)
  • Do podduszonej marchewki z cebulą dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, oliwę i koncentrat pomidorowy.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.

 

Podpłomyki bez glutenuPodpłomyki bezglutenowe z paprykarzem szczecińskimPodpłomyki bez glutenu i paprykarz jaglany

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!