Macie ochotę na zdrowe kanapki bez glutenu? No bo kto ich nie lubi...
Poniżej znajdziecie cztery pyszne propozycje na kanapki.
Wcale nie muszą być nudne. Sami zobaczcie.
Skorzystajcie z przepisu na mój prosty chleb bez glutenu.
1. Z ogonówką, morelami i szczypiorkiem
Wystarczy podsmażyć na patelni 3 plastry ogonówki lub prosciutto, pokroić morelę i posypać szczypiorkiem.
Super połączenie wytrawnego ze słodkim.
2. Z jajecznicą, pomidorem i ziołami
Usmaż jajecznicę na maśle, pokrój pomidora i posyp ulubionymi ziołami.
3. Z hummusem z bobu i pestkami dyni
Wiem, wiem. Hummus nie jest paleo. Ale jest bezglutenowy i trawi się dość dobrze w porównaniu z pozostałymi strączkami. W sezonie nie mogę się mu oprzeć. Szczególnie kiedy nie mam wcale ochoty na mięso, białko zawarte w bobie miło zaspokaja mój głód.
Jak zrobić hummus?
300 g ugotowanego i obranego bobu
1 łyżka soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kminu
50 ml oliwy
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zblendować i gotowe.
Kropkę chleba posmaruj szczodrze hummusem i posyp pestkami dyni. Pycha!
4. Z bananem, masłem orzechowym i jagodami
Mój faworyt po treningu. Szybko uzupełnia energię, a jakie to pyszne...
Weź ulubione masło orzechowe, pokrój banana i posyp jagodami.
To którą kanapkę wybieracie? Dajcie znać w komentarzach.