Bezglutenowe kanapki na 4 sposoby

 

Macie ochotę na zdrowe kanapki bez glutenu? No bo kto ich nie lubi...

Poniżej znajdziecie cztery pyszne propozycje na kanapki.

Wcale nie muszą być nudne. Sami zobaczcie.

Skorzystajcie z przepisu na mój prosty chleb bez glutenu. 

 

 1. Z ogonówką, morelami i szczypiorkiem

 

Wystarczy podsmażyć na patelni 3 plastry ogonówki lub prosciutto, pokroić morelę i posypać szczypiorkiem. 

Super połączenie wytrawnego ze słodkim. 

 

Bezglutenowe kanapki

 

2. Z jajecznicą, pomidorem i ziołami

 

Usmaż jajecznicę na maśle, pokrój pomidora i posyp ulubionymi ziołami.

 

Bezglutenowe kanapki

 

3. Z hummusem z bobu i pestkami dyni

 

Wiem, wiem. Hummus nie jest paleo. Ale jest bezglutenowy i trawi się dość dobrze w porównaniu z pozostałymi strączkami. W sezonie nie mogę się mu oprzeć. Szczególnie kiedy nie mam wcale ochoty na mięso, białko zawarte w bobie miło zaspokaja mój głód.

 

Jak zrobić hummus?

300 g ugotowanego i obranego bobu
1 łyżka soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kminu
50 ml oliwy
sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki bardzo dokładnie zblendować i gotowe.

 

Kropkę chleba posmaruj szczodrze hummusem i posyp pestkami dyni. Pycha!

 

Bezglutenowe kanapki

 

4. Z bananem, masłem orzechowym i jagodami

 

Mój faworyt po treningu. Szybko uzupełnia energię, a jakie to pyszne...

Weź ulubione masło orzechowe, pokrój banana i posyp jagodami. 

 

Bezglutenowe kanapki

 

To którą kanapkę wybieracie? Dajcie znać w komentarzach.

 

Bezglutenowe kanapki

 

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!