Kuchnia marokańska to jedna z ciekawszych smakowo kuchni. Jest niesamowicie bogata w przyprawy, słodkie suszone owoce, migdały i kolorowe oliwki. Uwielbiam te kolory i smaki, które idealnie do siebie pasują.
Baranina jest bardzo popularna w Maroko, a dawniej również w Polsce. Nadal są miejsca gdzie można ją u nas kupić. Ale wybierają ją tylko świadomi i odważni. O zaletach baraniny mogliście przeczytać w jednym z moich wcześniejszych wpisów.
A teraz biegnijcie po składniki i rozkoszujcie się rozpływającą się w ustach baraniną.
SKŁADNIKI
1 - 1,2 kg baraniny (np. udziec) pokrojonej na 5 cm kawałki
700 ml passaty
2 duże cebule pokrojone w kostkę
3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
100 g moreli suszonych na słońcu
100 g rodzynek
50 g płatków migdałowych
150 g oliwek
1 łyżeczka pieprzu cayenne
2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
1,5 łyżki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka płatków chilli
1,5 łyżki mielonego imbiru
1 łyżka kurkumy
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżeczka nasion kolendry
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki natki pietruszki, grubo posiekanej
PRZYGOTOWANIE
- Umieść cayenne, czarny pieprz, chilli, papryki, imbir, kurkumę, kolendrę i cynamon w małej misce i wymieszaj, aby połączyć składniki.
- Umieść baraninę w dużej misce i wrzuć razem z połową mieszanki przypraw. Przykryj i zostaw na noc w lodówce.
- W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i pozostałą mieszankę przypraw i smaż na lekkim ogniu przez 10 minut, aby cebula była miękka. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 3 minuty. Wyjmij z garnka i odłóż.
- W tym samym garnku rozgrzej pozostały olej i zrumień kawałki baraniny ze wszystkich stron, a następnie dodaj cebulę z przyprawami. Dodaj passatę, przekrojone na pół morele, rodzynki i miód. Wymieszaj.
- Duś na małym ogniu do czasu, aż baranina będzie miękka (ok 1,5-2h) lub przełóż wszystko do wolnowaru na tryb low na 6-8 h.
- Pod koniec duszenia dodaj wydrylowane oliwki, migdały i sok z cytryny.
- Podawaj z ryżem basmati ugotowanym ze szczyptą kurkumy, posyp danie posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.