SKŁADNIKI
4 białka
4 żółtka
130 g masła
6 łyżek ksylitolu lub cukru trzcinowego/kokosowego
100 g mąki jaglanej
80 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
1 płaska łyżeczka sody
skórka starta z 1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE
- Masło roztop, przestudź, dodaj cukier i żółtka, zmiksuj.
- Dodaj mąkę jaglaną przesianą razem z sodą, mąkę z migdałów oraz skórkę z cytryny.
- Zmiksuj do połączenia się składników.
- W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę i partiami dodaj ją do masy.
- Wymieszaj delikatnie łyżką.
- Formę na małą babkę (ok. 2 litra pojemności) posmaruj grubo masłem i oprósz mąką jaglaną.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz przez ok 45 minut w 180 stopniach C.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią babkę po wystudzeniu.