Babka jaglano-migdałowa (bez glutenu)

 

SKŁADNIKI


4 białka
4 żółtka
130 g masła
6 łyżek ksylitolu lub cukru trzcinowego/kokosowego
100 g mąki jaglanej
80 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
1 płaska łyżeczka sody
skórka starta z 1/2 cytryny

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Masło roztop, przestudź, dodaj cukier i żółtka, zmiksuj.
  • Dodaj mąkę jaglaną przesianą razem z sodą, mąkę z migdałów oraz skórkę z cytryny.
  • Zmiksuj do połączenia się składników.
  • W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę i partiami dodaj ją do masy.
  • Wymieszaj delikatnie łyżką.
  • Formę na małą babkę (ok. 2 litra pojemności) posmaruj grubo masłem i oprósz mąką jaglaną.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz przez ok 45 minut w 180 stopniach C.
  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią babkę po wystudzeniu.

 

Babka jaglano-migdałowa (bez glutenu)

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!