Babeczki z owocami i creme patissiere

 

Babeczki z kremem budyniowym lub serowym i świeżymi malinami to ulubiony deser mojego Witolda. Postanowiłam sprawić mu odrobinę radości i w ten sobotni wieczór zaserwować pyszne babeczki.

Siadamy sobie wtedy na balkonie w otoczeniu wrzosów (wreszcie nadchodzi jesień) z widokiem na Kopiec Kościuszki i startujące samoloty (mieszkamy blisko lotniska) i delektujemy się pogaduszkami i deserem.

Kruchy spód, delikatny krem i świeże maliny zwiasujące koniec lata. Rozkoszujcie się.

Spróbujcie też moich pozostałych babeczek np. z prażonymi jabłkami, z czekoladą i orzechami albo z truskawkami

 

SKŁADNIKI NA CIASTO

po 4 czubate łyżki mąki jaglanej i ryżowej
(razem ok 180 g) + do podsypania
80 ml płynnego oleju kokosowego (lub masła)
4 łyżki ksylitolu
1 jajo
szczypta soli


SKŁADNIKI NA KREM

3 żółtka
300 ml mleka kokosowego
ziarenka z 1/2 laski wanilii
4 łyżeczki ksylitolu
3 łyżki mąki ziemniaczanej

DODATKOWO

250 g malin/truskawek/jeżyn itp.

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Rozgrzej piekarnik do 180C
  • Mąki, ksylitol i sól wymieszaj w misce.
  • Dodaj jajo, olej lub masło i wyrób ciasto. Będzie miało konsystencję kruszonki.
  • Gdyby ciasto lepiło się do rąk dodaj odrobinę mąki ryżowej.
  • Uformuj z ciasta kulę i odstaw do lodówki na 10-15 min.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 6 równych części.
  • Porcelanowe foremki (ok 8-10 cm) na tartaletki wysmaruj olejem kokosowym i wylep je ciastem.
  • Piecz około 20 min.
  • Odstaw do ostygnięcia.
  • Przygotuj krem.
  • Do garnuszka wlej mleko, dodaj ziarenka wanilii i zagotuj.
  • W misie miksera ubij na jasną masę żółtka z ksylitolem.
  • Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i całość zmiksuj.
  • Do zmiksowanych z ksylitolem żółtek wlej powoli wrzące mleko, ciągle miksując.
  • Przelej masę ponownie do garnuszka i podgrzewaj całość mieszając ciągle rózgą kuchenną, by nie utworzyły się grudki, a krem nie przypalił.
  • Gdy krem zgęstnieje (po ok. 2-3 minutach), zdejmij go z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  • Krem wyłóż na kruchy spód, a następnie ułóż na wierzchu maliny.
  • Odstaw na kilka minut do lodówki, żeby krem zastygł.
  • Całość można posypać ksylitolem w pudrze.

 

Babeczki z owocami i creme patisserieBabeczki z kremem patisserieBabeczki z owocami i kremem patisserie

Dodaj komentarz
  • Monika, Paleostrefa
    2018-09-06 20:43

    Pani Grażyno, tak oczywiscie, przeproaszam, rzeczywiście nie napisałam ze mleka kokosowego, już toi poprawiłam, mleko kokosowe już jest dla mnie tak powszechne że po prostu napisałam mleko, a powinnam sprecyzować. Mleko kokosowe bedzie tu najsmaczniejsze, ale jeśli ma Pani jakiegoś innego swojego faworyta to nic nie stoi na przeszkodzie.

  • Grażyna Szymroszczyk
    2018-09-02 12:20

    Czy można dodać mleka roślinnego,a nie krowiego?

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!