Babeczki z kremem budyniowym lub serowym i świeżymi malinami to ulubiony deser mojego Witolda. Postanowiłam sprawić mu odrobinę radości i w ten sobotni wieczór zaserwować pyszne babeczki.
Siadamy sobie wtedy na balkonie w otoczeniu wrzosów (wreszcie nadchodzi jesień) z widokiem na Kopiec Kościuszki i startujące samoloty (mieszkamy blisko lotniska) i delektujemy się pogaduszkami i deserem.
Kruchy spód, delikatny krem i świeże maliny zwiasujące koniec lata. Rozkoszujcie się.
Spróbujcie też moich pozostałych babeczek np. z prażonymi jabłkami, z czekoladą i orzechami albo z truskawkami.
SKŁADNIKI NA CIASTO
po 4 czubate łyżki mąki jaglanej i ryżowej
(razem ok 180 g) + do podsypania
80 ml płynnego oleju kokosowego (lub masła)
4 łyżki ksylitolu
1 jajo
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM
3 żółtka
300 ml mleka kokosowego
ziarenka z 1/2 laski wanilii
4 łyżeczki ksylitolu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
DODATKOWO
250 g malin/truskawek/jeżyn itp.
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzej piekarnik do 180C
- Mąki, ksylitol i sól wymieszaj w misce.
- Dodaj jajo, olej lub masło i wyrób ciasto. Będzie miało konsystencję kruszonki.
- Gdyby ciasto lepiło się do rąk dodaj odrobinę mąki ryżowej.
- Uformuj z ciasta kulę i odstaw do lodówki na 10-15 min.
- Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 6 równych części.
- Porcelanowe foremki (ok 8-10 cm) na tartaletki wysmaruj olejem kokosowym i wylep je ciastem.
- Piecz około 20 min.
- Odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj krem.
- Do garnuszka wlej mleko, dodaj ziarenka wanilii i zagotuj.
- W misie miksera ubij na jasną masę żółtka z ksylitolem.
- Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i całość zmiksuj.
- Do zmiksowanych z ksylitolem żółtek wlej powoli wrzące mleko, ciągle miksując.
- Przelej masę ponownie do garnuszka i podgrzewaj całość mieszając ciągle rózgą kuchenną, by nie utworzyły się grudki, a krem nie przypalił.
- Gdy krem zgęstnieje (po ok. 2-3 minutach), zdejmij go z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Krem wyłóż na kruchy spód, a następnie ułóż na wierzchu maliny.
- Odstaw na kilka minut do lodówki, żeby krem zastygł.
- Całość można posypać ksylitolem w pudrze.
Grażyna Szymroszczyk
2018-09-02 12:20
Czy można dodać mleka roślinnego,a nie krowiego?
Monika, Paleostrefa
2018-09-06 20:43
Pani Grażyno, tak oczywiscie, przeproaszam, rzeczywiście nie napisałam ze mleka kokosowego, już toi poprawiłam, mleko kokosowe już jest dla mnie tak powszechne że po prostu napisałam mleko, a powinnam sprecyzować. Mleko kokosowe bedzie tu najsmaczniejsze, ale jeśli ma Pani jakiegoś innego swojego faworyta to nic nie stoi na przeszkodzie.
Karina
2020-03-07 11:17
Czy mozna w tym przepisie zamienic ksylitol na stevie?