Babeczki z owocami (paleo) 

Dawno u mnie na blogu nie było babeczek. I najwyższy czas to zmienić. Paleo babeczki to zdrowa przekąska podczas wakacyjnych wycieczek. Są delikatne, pachną letnimi owocami i czekoladą. Sprawdzone połączenie.

 

W tym przepisie użyłam mąki kokosowej (niezamienialna tutaj na inną) i kasztanowej (można użyć z tapioki, ziemniaczanej lub jaglanej). I to jest najciekawsze w bezglutenowej kuchni. Różnorodność mąk, a co za tym idzie smaków i zapachów jakie nam oferują. Mąka pszenna może jest i tania i wygodna, ale za to jaka nudna i niezdrowa. A te babeczki można jeść bez wyrzutów sumienia.

 

SKŁADNIKI

 

3 jaja
6 łyżek ksylitolu
1/4 szklanki mleka kokosowego
1/3 szklanki mąki kokosowej
1/4 szklanki mąki kasztanowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
szczypta soli
po garści owoców jagodowych i orzechów

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Rozgrzej piekarnik do 170C.
  • W niewielkiej misce zmieszaj ze sobą mąki (sugeruję je przesiać), sodę, kakao i sól. Odstaw.
  • Oddziel białka od żółtek.
  • Do żółtek dodaj ksylitol, mleko kokosowe i zmiksuj na gładką masę.
  • Dodaj do masy z żółtkami suche składniki z pierwszej miski. Wymieszaj dokładnie.
  • Ubij białka na sztywno i wmieszaj delikatnie w ciasto.
  • Przełóż ciasto do 6 foremek na muffiny i powciskaj po kilka owoców i orzechów do każdej babeczki
  • Piecz około 25 min. (góra-dół)

 

Babeczki z owocami (paleo)Babeczki z owocami (paleo)

Dodaj komentarz
  • k Noss
    2018-08-19 11:32

    Zszamalabym ;)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!