Babeczki piernikowe (bez glutenu, bez laktozy)

 

SKŁADNIKI

 

2 jaja
6 łyżek mleka kokosowego
6 łyżek mąki jaglanej
2 łyżki mąki kasztanowej lub jaglanej
3 łyżki kakao
4 łyżki słodziwa (ksylitol, miód itp)
1 czubata łyżeczka przyprawy piernikowej
1/2 łyżeczki sody
1 dojrzały banan
1 średnia starta na drobnych oczkach marchewka
2 garście orzechów włoskich

Dodatkowo: 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Jaja ubij z mlekiem.
  • Banana rozgnieć widelcem i dodaj do jaj.
  • Dodaj mąkę, kakao, słodziwo, przyprawę i sodę. Wymieszaj na jednolitą masę.
  • Orzechy połam na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta.
  • Na końcu dodaj startą marchewkę i wymieszaj.
  • Foremki na muffiny wypełnij ciastem do 3/4 wysokości i piecz około 25 min.
  • Wystudź na kratce piekarnika.
  • Rozpuść tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i polej babeczki.

 

Babeczki piernikowe (bez glutenu, bez laktozy)Babeczki piernikowe (bez glutenu, bez laktozy)Babeczki piernikowe (bez glutenu, bez laktozy)

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!