50 min.
8 szt.
pieczenie
Składniki
  • 5 łyżek mąki kasztanowej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 3 jaja
  • 50 ml rozpuszczonego masła wiejskiego/oleju kokosowego
  • 6 łyżeczek cukru kokosowego
  • 1 duża szara reneta
  • szczypta soli
  • szczypta sody
  • ok. łyżeczki mieszanki przypraw: cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa
  • KRUSZONKA
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • spora garść orzechów laskowych

Babeczki a la szarlotka

Kiedyś nie wierzyłam w idealne połączenia.  Ale niektórze rzeczy z pewnością bezbłędnie do siebie pasują. Zapach kasztanów, smak jabłek i korzenne przyprawy to właśnie takie udane towarzystwo. A jeśli dodać do tego jeszcze orzechy to jestem pewna, że zostaniecie fanami tych babeczek. Ja już oszalałam...

Koniecznie spróbujcie ich na ciepło, być może nawet z kleksem zimniej wiejskiej śmietany lub kremu kokosowego. Mmmmm... Pycha!

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 190C.
  • Najpierw upraż jabłko.
  • Jabłko pozbaw gniazda nasiennego i pokrój na małe kawałki (nie trzeba obierać).
  • Ułóż renetę w niewielkim rondlu i podlej odrobiną wody. Gotuj na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Ostudź.
  • W jednym naczyniu wymieszaj składniki sypkie: obie mąki, cukier, przyprawę korzenną, sól i sodę oczyszczoną.
  • W drugim naczyniu wymieszaj składniki płynne: mleko, masło, jaja.
  • Połącz zawartość obu naczyń, wymieszaj.
  • Formy na muffinki napełnij 1 łyżką ciasta, potem nałóż uprażone jabłko i pokryj warstwą ciasta, tak aby wypełnić 3/4 wysokości formy.
  • Piecz około 22-25 minut.
  • Wyjmij i wystudź na kratce.
  • Przygotuj kruszonkę. W niewielkim garnuszku na małym ogniu roztop masło, dodaj cukier i wymieszaj do jego rozpuszczenia. Zestaw z ognia i dodaj pokrojone orzechy.
  • Kruszonkę nałóż na babeczki.
  • Najlepiej smakują podane na ciepło.

babeczki ala szarlotkababeczki ala szarlotka

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!