Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 100 g mielonej jagnięciny
- 1/2 cebuli
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka świeżej bazylii
- 1 łyżeczka rzeżuchy
- sól
- słonina do smażenia
Ile można jeść jaja na śniadanie? Nadszedł czas na coś ciekawego, innego ale równie smacznego i prostego. Przede wszystkim to danie odpowiednie dla alergicznych dzieci i osób na protokole autoimmunologicznym. W tym śniadaniu łączę moje dwa ulubione i uważam że najsmaczniejsze tłuszcze - jagnięcinę i awokado. O cudownych właściwościach jagnięciny poczytacie w moim wcześniejszym wpisie. Oba tłuszcze mają aksamitny i delikatny smak. Takie danie to dobry sposób na wykorzystanie resztek mięsa z obiadu. Równie dobrze można użyć ryby czy kurczaka z rosołu do nadzienia. Jednak jagnięcina będzie bardziej odpowiednia dla dzieci, ponieważ jest przede wszystkim tłustsza, a cholesterol jest niezbędny do prawidłowego rozwoju mózu małego człowieka.
Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.
Przygotowanie:
- Na patelni na wolnym ogniu wytop słoninę.
- Pokrój cebulę w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na słoninie.
- Wrzuć na patelnię mieloną jagnięcinę i wymieszaj z czosnkiem i cebulą, posól do smaku.
- Podsmaż mięso na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Usmażone mięso odstaw żeby delikatnie przestygło.
- W międzyczasie przekrój awokado na pół wzdłóż, wyjmij pestkę i wydryluj środek małą łyżeczką.
- Wydrylowane ze środka awokado pokrój niedbale na mniejsze części, przełóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny.
- Ostudzone mięso dodaj do miseczki i wymieszaj.
- Pokrój lub porwij bazylię i rzeżuchę, dodaj do awokado i wymieszaj.
- Połówki awokado napełnij nadzieniem, posyp ziołami i podawaj.