20 min.
2
smażenie
Składniki
  • 1 dojrzaÅ‚e awokado
  • 100 g mielonej jagniÄ™ciny
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 zÄ…bka czosnku
  • 1/2 Å‚yżeczki soku z cytryny
  • 1 Å‚yżeczka Å›wieżej bazylii
  • 1 Å‚yżeczka rzeżuchy
  • 1 Å‚yżeczka sezamu
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • sÅ‚onina do smażenia

Awokado nadziewane jagnięciną

Ile można jeść jaja na śniadanie? Nadszedł czas na coś ciekawego, innego ale równie smacznego i prostego. W tym śniadaniu łączę moje dwa ulubione i uważam że najsmaczniejsze tłuszcze - jagnięcinę i awokado. O cudownych właściwościach jagnięciny poczytacie w moim wcześniejszym wpisie. Oba tłuszcze mają aksamitny i delikatny smak. Takie danie to dobry sposób na wykorzystanie resztek mięsa z obiadu. Równie dobrze można użyć ryby czy kurczaka z rosołu do nadzienia. 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Na patelni na wolnym ogniu wytop sÅ‚oninÄ™.
  • Pokrój cebulÄ™ w piórka, czosnek przeciÅ›nij przez praskÄ™ i podsmaż na sÅ‚oninie.
  • Wrzuć na patelniÄ™ mielonÄ… jagniÄ™cinÄ™ i wymieszaj z czosnkiem i cebulÄ….
  • Dodaj mielonÄ… paprykÄ™, sól i pieprz do smaku.
  • Podsmaż miÄ™so na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszajÄ…c.
  • Usmażone miÄ™so odstaw, żeby delikatnie przestygÅ‚o. 
  • W miÄ™dzyczasie przekrój awokado na pół wzdłóż, wyjmij pestkÄ™ i wydryluj Å›rodek małą Å‚yżeczkÄ….
  • Wydrylowane ze Å›rodka awokado pokrój niedbale na mniejsze części, przełóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny.
  • Ostudzone miÄ™so dodaj do miseczki i wymieszaj.
  • Pokrój lub porwij bazyliÄ™ i rzeżuchÄ™, dodaj do awokado razem z sezamem i wymieszaj.
  • Połówki awokado napeÅ‚nij nadzieniem, posyp zioÅ‚ami i podawaj.

awokado nadziewane jagnięcinąawokado nadziewane jagnięcinąawokado nadziewane jagnięciną

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!