20 min.
2
smażenie
Składniki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 g mielonej jagnięciny
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka rzeżuchy
  • 1 łyżeczka sezamu
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • słonina do smażenia

Awokado nadziewane jagnięciną

Ile można jeść jaja na śniadanie? Nadszedł czas na coś ciekawego, innego ale równie smacznego i prostego. W tym śniadaniu łączę moje dwa ulubione i uważam że najsmaczniejsze tłuszcze - jagnięcinę i awokado. O cudownych właściwościach jagnięciny poczytacie w moim wcześniejszym wpisie. Oba tłuszcze mają aksamitny i delikatny smak. Takie danie to dobry sposób na wykorzystanie resztek mięsa z obiadu. Równie dobrze można użyć ryby czy kurczaka z rosołu do nadzienia. 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Na patelni na wolnym ogniu wytop słoninę.
  • Pokrój cebulę w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na słoninie.
  • Wrzuć na patelnię mieloną jagnięcinę i wymieszaj z czosnkiem i cebulą.
  • Dodaj mieloną paprykę, sól i pieprz do smaku.
  • Podsmaż mięso na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • Usmażone mięso odstaw, żeby delikatnie przestygło. 
  • W międzyczasie przekrój awokado na pół wzdłóż, wyjmij pestkę i wydryluj środek małą łyżeczką.
  • Wydrylowane ze środka awokado pokrój niedbale na mniejsze części, przełóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny.
  • Ostudzone mięso dodaj do miseczki i wymieszaj.
  • Pokrój lub porwij bazylię i rzeżuchę, dodaj do awokado razem z sezamem i wymieszaj.
  • Połówki awokado napełnij nadzieniem, posyp ziołami i podawaj.

awokado nadziewane jagnięcinąawokado nadziewane jagnięcinąawokado nadziewane jagnięciną

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!