30 min.
8 szt.
pieczenie
Składniki
  • 4 jaja
  • 6 łyżek miodu
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 10 płaskich łyżek mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¾ szklanki startej marchewki
  • spora garść suszonej żurawiny
  • 4 łyżki sezamu
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • szczypta soli

paleo muffiny

Zabrakło nam kruchych ciasteczek do kawy, więc dziś rano całkiem spontanicznie powstał przepis na te muffiny. Efekt mnie zaskoczył! Połączenie delikatnej marchewki z miodem, aromatycznymi zimowymi przyprawami i chrupiącymi bakaliami rozjaśnił ten dzień :) Jeśli nie masz żurawiny, możesz zastąpić ją daktylami lub rodzynkami. Sezam i płatki migdałowe z powodzeniem zastąpi siemie lniane, całe migdały czy inne orzechy. Wrzuć co masz, za każdym razem co innego, a uzyskasz zupełnie nowe muffiny!

Muffiny są delikatne, a jednocześnie konkretne. Wspaniale uzupełniają się z kawą albo z zimową herbatą z imbirem, goździkami i pomarańczą. W dodatku pobiły rekord szybkości w wykonaniu. Robi się je jakieś 30 min razem z pieczeniem. Mąż robił śniadanie, a ja w tym czasie zdążyłam upiec muffiny. Do tego miła lektura, kocyk i więcej mi nie trzeba… to jest mój relaks po świątecznych porządkach.

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie

 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 210C
  • Zmiksuj jaja, miód, wystudzone masło i olej.
  • Dodaj mąkę kokosową przesianą z sodą, solą, cynamonem i imbirem.
  • Zatrzymaj mikser i łyżką wmieszaj marchewkę, żurawinę, sezam i migdały.
  • Wypełnij formy na muffiny do ¾ wysokości i piecz ok 15-17 min. (do suchego patyczka).
  • Gotowe!

Babeczki marchewkowo-żurawinowe   Babeczki marchewkowo-żurawinowe  Babeczki marchewkowo-żurawinowe   Babeczki marchewkowo-żurawinowe

Dodaj komentarz
  • Paleo Strefa
    2017-10-11 20:38

    Natalia, olej rzepakowy możesz zastąpić olejem kokosowym lub masłem Wtedy je rozpuść. Oliwa nie za bardzo bedzie się tutaj komponowała.

  • Paleo Strefa
    2017-10-11 20:36

    Monika - żytnia albo ryżowa mogą być jak najbardziej. Tylko dodawaj po jednej łyżce bo nie wiem czy nie będziesz musiała dać trochę mniej, sprawdzaj żeby ciasto nie było za bardzo gęste.

  • Paleo Strefa
    2017-10-11 20:32

    Aldona, spróbuj dodać zamiast jaj 2 łyżki siemienia lnianego zamiast 4 jaj zalanego gorącą wodą, wmieszaj i chwilę oddczekaj aż zrobi się glutek i taka wuystudzona mieszanke dodaj do ciasta. Zamiast mąki kokosowej daj gryczaną albo ryżową powinny zlepić ciasto. Sama nie eksperymentowąłam z proporcjami wiec musisz zrobić test na mniejszej próbce. Daj znać jak wyszło17

  • Aldona
    2017-10-10 12:16

    Wygladaja super, ale...ja nie moge jesc jajek, a maka kokosowa bez jajek nie wchodzi (wiem, juz wiele razy sie przekonalam). Czy masz propozycje alternatywy maki, albo jak czym zaszpaic jajka, zeby tez wyszly z kokosowej?

  • Monika Wąsowicz
    2017-10-10 09:47

    Czy można dodać No makae żytnia lub ryżowa?

  • Natalia
    2017-10-10 08:31

    Czy olej rzepakowy można zastąpić kokosowym albo oliwą? Pozdrawiam :)

  • Magdalena Zapała
    2015-03-03 11:12

    kupiłam formę na muffiny i zrobiłam :) w smaku są pyszne naprawdę, ale następnym razem dodam na pewno mniej tłuszczu, bo moje muffiny trochę w nim pływały.

  • Paleo Strefa
    2015-03-03 15:13

    cieszę się, że smakowały, to moje ulubione! U mnie nie były za tłuste chyba że nie zauważyłam :P

  • Justyna Lapilonda
    2015-11-21 23:24

    Bardzo ciekawy przepis :) Zrobiłabym jutro z chęcią. Pytanie ile dużych muffinek wychodzi z tych proporcji? I czy piekarnik jest ma być z termoobiegiem? Pozdrawiam! :)

  • Paleo Strefa
    2015-11-22 10:07

    Justyna, dobry wybór :) to jedne z mlich ulubionych muffinów. Sadze ze beda Ci pasowały :)
    Wyhodiz ok 8 sztuk. Moze informacja jest malo widocnza ale znajduje się po prawej stronie u góry na tem samym pasku co skladniki do muffinek.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!