30 min.
8 szt.
pieczenie
Składniki
  • 4 jaja
  • 6 łyżek miodu
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 10 płaskich łyżek mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¾ szklanki startej marchewki
  • spora garść suszonej żurawiny
  • 4 łyżki sezamu
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • szczypta soli

paleo muffiny

Zabrakło nam kruchych ciasteczek do kawy, więc dziś rano całkiem spontanicznie powstał przepis na te muffiny. Efekt mnie zaskoczył! Połączenie delikatnej marchewki z miodem, aromatycznymi zimowymi przyprawami i chrupiącymi bakaliami rozjaśnił ten dzień :) Jeśli nie masz żurawiny, możesz zastąpić ją daktylami lub rodzynkami. Sezam i płatki migdałowe z powodzeniem zastąpi siemie lniane, całe migdały czy inne orzechy. Wrzuć co masz, za każdym razem co innego, a uzyskasz zupełnie nowe muffiny!

Muffiny są delikatne, a jednocześnie konkretne. Wspaniale uzupełniają się z kawą albo z zimową herbatą z imbirem, goździkami i pomarańczą. W dodatku pobiły rekord szybkości w wykonaniu. Robi się je jakieś 30 min razem z pieczeniem. Mąż robił śniadanie, a ja w tym czasie zdążyłam upiec muffiny. Do tego miła lektura, kocyk i więcej mi nie trzeba… to jest mój relaks po świątecznych porządkach.

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie

 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 210C
  • Zmiksuj jaja, miód, wystudzone masło i olej.
  • Dodaj mąkę kokosową przesianą z sodą, solą, cynamonem i imbirem.
  • Zatrzymaj mikser i łyżką wmieszaj marchewkę, żurawinę, sezam i migdały.
  • Wypełnij formy na muffiny do ¾ wysokości i piecz ok 15-17 min. (do suchego patyczka).
  • Gotowe!

Babeczki marchewkowo-żurawinowe   Babeczki marchewkowo-żurawinowe  Babeczki marchewkowo-żurawinowe   Babeczki marchewkowo-żurawinowe

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!