Składniki
- 4 jaja
- 6 łyżek miodu
- 5 łyżek rozpuszczonego masła
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 10 płaskich łyżek mąki kokosowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¾ szklanki startej marchewki
- spora garść suszonej żurawiny
- 4 łyżki sezamu
- 4 łyżki płatków migdałowych
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- szczypta soli
Zabrakło nam kruchych ciasteczek do kawy, więc dziś rano całkiem spontanicznie powstał przepis na te muffiny. Efekt mnie zaskoczył! Połączenie delikatnej marchewki z miodem, aromatycznymi zimowymi przyprawami i chrupiącymi bakaliami rozjaśnił ten dzień :) Jeśli nie masz żurawiny, możesz zastąpić ją daktylami lub rodzynkami. Sezam i płatki migdałowe z powodzeniem zastąpi siemie lniane, całe migdały czy inne orzechy. Wrzuć co masz, za każdym razem co innego, a uzyskasz zupełnie nowe muffiny!
Muffiny są delikatne, a jednocześnie konkretne. Wspaniale uzupełniają się z kawą albo z zimową herbatą z imbirem, goździkami i pomarańczą. W dodatku pobiły rekord szybkości w wykonaniu. Robi się je jakieś 30 min razem z pieczeniem. Mąż robił śniadanie, a ja w tym czasie zdążyłam upiec muffiny. Do tego miła lektura, kocyk i więcej mi nie trzeba… to jest mój relaks po świątecznych porządkach.
Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 210C
- Zmiksuj jaja, miód, wystudzone masło i olej.
- Dodaj mąkę kokosową przesianą z sodą, solą, cynamonem i imbirem.
- Zatrzymaj mikser i łyżką wmieszaj marchewkę, żurawinę, sezam i migdały.
- Wypełnij formy na muffiny do ¾ wysokości i piecz ok 15-17 min. (do suchego patyczka).
- Gotowe!